Des de la Guerra Civil fins al naixement del primer moviment feminista espanyol, l’escriptora basca Susana Koska repassa en ‘Dones en peus de guerra’ la història de les espanyoles del segle XX a través d’una sèrie de veus fonamentals.

Aquest article en castella de Juan  Losa ( @jotalosa), al Público 19/12, ens ho ha enviat Montserrat Fernández Garrido, advocada, que en el Llibre de  Koska, parla, de la seva mare, una lluitadora, que va morir ara fa 4 anys.

“A veure qui és la maca que es queixa d’alguna cosa després d’escoltar-les a elles”, escriu la realitzadora i escriptora Susana Koska en el pròleg de Dones en peus de guerra. Memòries de nosaltres (Edicions B), obra coral feta amb les veus de dotze dones imprescindibles del nostre passat més infame. No és para menys; elles van encarnar el compromís amb la història, amb la Revolució, amb la seva època i la seva generació. Van ser joves, entusiastes, sense regles, garants d’un futur lluminós, que va esdevenir en lóbrega dictadura.
“Jo crec que al final van guanyar; mai les vaig entendre ni les vaig sentir com a perdedores”
Elles són Sara Berenguer, Rosa Laviña, Neus Català, Rosa Díaz, Montserrat Fernández Garrido, Carmen Alcalde, Antonina Rodrigo, Cecilia G. de Guilarte, Ana Mary Ruiz, Luz Miranda, Maixux Rekalde i una última veu anònima. [Seguir llegint a Público]

Consulteu altre artícle sobre les dones i la guerra civil.

[+Info sobre Montserrat Fernández Garrido]