Teresa Forcades i Brigitte Vasallo, han demostrat la seva ‘superintelligencia emocional’ compartint taula amb opinións molt diferents,  però amb un estil engrescador i divertit, ambdues van aconsseguir l’empatia de les persones assistents a l’acte.

En la taula de Debat que havien organitzat les dones de la Bonnemaison, que van titular: On són les Repúbliques Feministes?, i que pretenia ser un acte polític feminista més enllà del moment electoral i aquest objectiu gairebé es va aconseguir. La sala Gran de la Bonnemaison estava plena a més no poder, i les dues presentadores de l’acte, Marta Vergonyós i Norma Falconi, es limitaven després de la pregunta inicial, a tocar a vegades una campaneta si les protagonistes s’enrotllaven massa en alguna intervenció. Algunes preguntes de les persones assistents i d estaven en una urna i posteriorment es feien les preguntes directament des de la sala. Vasallo va voler representar a la gent sense veu, sobretot les dones migrades, de diverses races i alternatives sexuals, com lesbianes i trans… i va proposar l’abstenció, Ho tenia molt clar: “Aquestes eleccions no van amb mi, n’estic ni en un bàndol ni amb l’altre. No participaré”. Teresa Forcades va estar d’acord en ella en moltes coses, però va valorar la necessitat d’autodeterminació d’un país: “A l’igual que les dones volen conquistar plenament la nostra autodeterminació, un país necessita autogovernar-se: Cal obrir un procés constituent popular participatiu i feminista, però això no es podrà fer si no guanya l’opció per anar fins a una república”. [Mireu l’info i l’enregistrament complert del debat al video de la Bonne]

Cal destacar que aquestes dues dones van respondre molt be a les preguntes que es feien les organitzadores, que van posar en marxa l’acte : Què passaria si juntem a la Teresa Forcades i la Brigitte Vasallo? Què passaria si ens posem a imaginar possibles Repúbliques Feministes des d’una perspectiva decolonial? On són les Repúbliques Feministes? Com ens trobem en aquests temps convulsos les feministes? Com dotem de feminisme la revolta democràtica que estem vivint? És possible imaginar una República Feminista mestissa i fluïda a Catalunya? Quin sentit té el debat nacionalista des dels feminismes?

I com passa moltes vegades amb actes en què participen dones de diferents opcions polítiques, sempre s’acaba’n entendre i guanya la complicitat. Ambdues van estar d’acord en els temes principals cal defensar una nova política que asseguri la sostenibilitat de la vida i que trenqui la divisió sexual del treball, eliminar la llei d’estrangeria que condemna les dones migrades a la invisibilitat i la marginalització, valorar la diferència i reconèixer la interseccionalitat dels sistemes d’opressió (de gènere, procedència, sexualitat, classe, diversitat funcional, etc.)…

D’altra banda, aquest debat va intentar estar més enllà de les actes electorals del moment, però al final tant la mateixa Forcades, així com algunes de les persones del públic, com algunes dones feministes per la Independència’ van defensar que calia votar a favor dels grups independentistes. Vasallo va defensar l’abstenció, i part de públic la van aplaudir amb entusiasme.

A la Bonne volen desenvolupar un cicle VIS A BIS, de converses, per posar en escena diferents feminismes, amb dues interlocutores convidades a parlar sense mediacions. Vis a Bis és un espai on dialogar, confrontar, transferir i trobar-nos al voltant de temes diversos, un espai generador de debat i reflexió des de diferents pràctiques i pensaments feministes.

Mireu els videos de Laura a Youtube.  Mirar Facebook de la Bonne

La Bonnemaison,  Sant Pere més Baix 7, dilllus 18 de desembre a les 19h a La Sala.