Aquesta mostra s’estrena amb “Woman”: hip-hop, rap i poesia contra la violència de gènere a Moçambic

Del 10 al 24 d’octubre torna la Mostra de cinema ‘Salut, Drets, Acció’, que pretén generar actitud i consciència crítica sobre les causes que provoquen la desigualtat, sense dubte #LaPitjorEpidemia en salut del món.

L’estrena tindrà lloc dijous 10 d’octubre, a les 19h als Cinemes Girona (Carrer de Girona, 175, Barcelona). El documental que es projectarà és ‘Woman’, dirigit pel premiat director Raúl de la Fuente i produït per medicusmundi mediterrània, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.  Veure tràiler aquí

A Moçambic, el cas de Josina Machel, filla del primer president, demostra que la violència de gènere no distingeix entre estrats socials. Altres dones pateixen el terror diàriament, sense mitjans per defensar-se. El gènere les defineix des del naixement; la societat les vol doblegar; el masclisme les mata. Ara, una nova generació de dones polièdriques, poderoses, apassionades i lluitadores alcen la veu per combatre la desigualtat des del hip-hop, el rap, la poesia, la justícia i els moviments socials.


Després de la projecció, se celebrarà el debat ‘L’art com a rebel·lió contra la violència de gènere’ a càrrec de Josina Machel (Moçambic, 1976). És fundadora de Kuhluka Movement, entitat que lluita pels drets de les dones, i activista en defensa dels Drets Humans. Machel és una de les filles del primer president de Moçambic, Samora Machel, i fillastra de Nelson Mandela. Dinamitzarà el debat Ivan Zahinos, coordinador de Relacions Internacionals de medicusmundi Mediterrània.

Ivete Mafundza (Moçambic, 1985). És advocada i cantant de hip-hop. Va començar la seva carrera com a cantant l’any 2001, àmbit en el què se la coneix amb el sobrenom d’ Iveth. Actualment forma part de la Comissió de Drets Humans de l’Associació d’Advocats de Moçambic.

Raúl de la Fuente (Pamplona, 1974). Director i guionista de cinema. De la Fuente ha estat reconegut amb guardons com el Premi Goya al Millor Curtmetratge Documental amb ‘Minerita’ (2014) i Premi Goya a la Millor Pel·lícula d’Animació amb ‘Un día más con vida’ (2019).

Dama do Bling (Moçambic, 1979). Artista i activista. És llicenciada en Dret per la Universitat Eduardo Mondlane però ha dedicat tota la seva vida al R&B i al Hip-hop. Va ser considerada “una de les veus femenines a veure el 2013” per la discogràfica Man Recordings.

A més, el dilluns 14 d’octubre (19h) se celebrarà a l’espai Francesca Bonnemaison el Debat Crític ‘Com garantir la perspectiva feminista en les polítiques de salut?’, que comptarà amb la participació de Laura Pelay, secretària general del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona.

L’assistència a les projeccions i als debats és gratuïta però cal reservar l’entrada prèviament.