Al menys 52 nenes i nens han mort de fam i manca de medicines.

“La població pateix nivells crítics de gana pel bloqueig que l’exèrcit israelià imposa des del 2 de març”. Així comença l’article  que pública Cristina Más, a l’ARA (diumenge 18 de maig) en el que explica  a través de testimonis diversos, com la població de la Franja ja no pot més. No tenem res per a menjar, i no podem fer res per salvar als seus fills.

Aquest article ho publica demà diumenge 18, Cristina Más a l’ARA, i avui dissabte 17  ja ho podeu llegir: Al menys 52 criatures mortes de fam a Gaza. No queda ni un tros de pa.

Samira K. només pot veure amb impotència com el seu fill Karim, de 3 anys, es consumeix a la tenda on es refugien en el centre de la Franja de Gaza. Gairebé no té res de menjar per donar-li, perquè fa onze setmanes, des del 2 de març, que Israel bloqueja l’entrada d’aliments. “Vaig anar a la clínica a buscar-li suplements nutricionals, però no els tolera. Plora tota l’estona, em demana ous”, explica en un missatge de WhatsApp a l’ARA. Als mercats no hi queda pràcticament res “ni carn, ni pollastre, ni fruites, ni verdures i el poc que es pot trobar és caríssim”. Si té la sort de trobar una mica d’arròs o de pasta –la farina fa temps que s’ha esgotat– l’hi dona al petit. Ella diu que se sent esgotada i que sempre està marejada. Tots els organismes internacionals amb presència al territori diuen que se’ls han acabat les reserves als magatzems i han llançat la veu d’alarma: Israel utilitza la fam com a arma de guerra.

Amal K [tots els testimonis d’aquest reportatge demanen l’anonimat per por als atacs selectius amb drons] és una educadora d’escola bressol desplaçada des del nord al centre de Gaza. Descriu a l’ARA la lluita quotidiana per aconseguir una mica d’aliment. “Ara ens enfrontem a la fam. Hem de caminar llargues distàncies per trobar alguna cosa de menjar i cada dia ens n’anem a dormir amb gana”. Explica que abans de l’operació genocida d’Israel contra la Franja “el quilo de farina costava 50 cèntims, després es va disparar fins als 14 euros i ara ja no se’n troba”. Com a substitut per fer pa, els gazatins fan servir pasta o arròs molt. “Els nens i nenes fa dos mesos que no mengen res del que necessiten: ni ous, ni fruita, ni verdura, ni sucre. No queda ni un tros de pa”.

La immensa majoria de la població depenia de les cuines comunitàries, on es preparaven grans olles de llegums o pasta. Ara gairebé totes aquestes cuines han hagut de tancar per manca de subministraments o perquè han estat bombardejades amb míssils o paquets incendiaris llançats amb drons. També han hagut de tancar les 25 fleques de pa sostingudes pel Programa Mundial d’Aliments de l’ONU i totes les cuines de World Central Kitchen, l’ONG del xef José Andrés, que oferia 250.000 àpats diaris. L’ONU informa que al costat egipci del pas de Rafah, a la frontera de Gaza, hi ha camions aturats amb 116.000 tones d’ajuda alimentària, que podrien nodrir un milió de persones durant quatre mesos.

Infants i dones lactants

Hi ha cossos més vulnerables a la fam: les criatures i les dones embarassades o lactants. En els 19 mesos d’ofensiva israeliana ja s’han comptabilitzat almenys 52 criatures mortes de fam a la Franja, i aquestes són només les que han pogut portar a un hospital. Els més petits pateixen efectes a llarg termini, com problemes de creixement, deshidratació o baixa immunitat a les infeccions. Segons el ministeri de Salut de Gaza, el 90% de nens i nenes menors de 5 anys pateixen una malaltia infecciosa i el 70% tenen diarrea. L’organització palestina Al-Mezan ha recollit el testimoni de K.A., que té quatre fills: “Estan febles i letàrgics i no poden jugar. Tenen infeccions a la pell. Els metges em van dir que els donés menjar fresc, però només trobo farina podrida i cada dia perden més pes. Si tot continua així perdran la vista i l’oïda, i no els puc perdre a ells com he perdut el meu marit: són l’únic que em queda”. La gent recorre a les fulles dels arbres per fer sopes o a triturar pinso d’animals per fer pa.

Segons el Nutrition Cluster, la xarxa coordinada per Unicef a Gaza, hi ha més de 290.000 criatures i 150.000 dones embarassades que necessiten urgentment suplements alimentaris. És el cas de Sarwa, que té una nena de 18 mesos ingressada a la clínica Rimal de la ciutat de Gaza. “Fins ara podia alletar-la, però ara ja no tinc llet. Els suplements nutricionals que ens dona Unicef són el meu únic àpat del dia”. Continuar llegint fins al final de l’article a l’ARA.

A tenir en compte +info sobre Palestina a xarxes socials:

*A Berlin es reprimeix amb violència una manifestació pacifica del dimecres 14 de maig. Mireu Instagram.
->https://www.instagram.com/reel/DG-Kg60Pho1/?igsh=a3A2MWM5djlxMjgz

-> https://www.instagram.com/reel/DJrdNaGC8dJ/?igsh=MTViZ3kzbGJmZW81Yw==

Foto Portada BBCNews. Altres fotos: France 4, EFE, i ARA