Llarg camí de les periodistes d’esports per aconseguir reconeixement.
Les dones periodistes veteranes en l’àmbit esportiu estan presents en diversos mitjans de comunicació i en diferents funcions. I cada vegada també es pot trobar més periodistes joves en els mitjans audiovisuals, a cadenes i programes de televisió i ràdio, així com en l’àmbit de la comunicació i esportiva. A més, algunes s’han especialitzat en la cobertura de determinats esports o esdeveniments, mentre que altres han optat per la gestió esportiva o l’ensenyament.
A pesar dels avenços, encara hi ha reptes pendents, com la bretxa de gènere en la cobertura mediàtica d’esdeveniments esportius i la discriminació professional que algunes dones periodistes expertes, així com el menyspreu i assajament de caps i col·legues que algunes professionals encara experimenten.
Però cal reconèixer que l’esport i la ràdio han fet un binomi d’èxit gairebé des del principi. Igual com es retransmeten concerts i obres de teatre, molt aviat els equips de so i els professionals es desplacen al terreny de joc per radiar les incidències dels partits. La primera transmissió de futbol la fa Joaquim Ventalló, l’any 1928.
A les periodistes d’esports, en canvi, els ha costat molt més temps jugar en aquest camp, ja que s’ha considerat un àmbit professional que s’adreça a una audiència masculina. Des de fa uns quants anys l’esport practicat per dones ha guanyat en respecte i seguiment de l’audiència i les periodistes esportives han pogut posar en joc la seva qualitat professional.
Isabel Bosch forma part de l’equip de Josep Maria Puyal; de fet, va ser la primera dona a formar part d’un equip de transmissió de futbol, a Futbol en Català, de Ràdio Barcelona, l’any 1978.
Actualment, hi ha un bon estol de dones que fan periodisme esportiu, encara no és freqüent que retransmetin un partit de futbol, però ja hi ha experiències, i esperem i desitgem que els permetin mostrar a l’audiència la seva capacitat. Es pot trobar uns quants exemples de periodistes esportives que fa anys que segueixen equips, donant informació i comunicant amb rigor la passió de l’esport.
Una de les veteranes de la informació d’esports, Marga Lluch, directora del programa que es transmet per Ràdio 4, Més que esport, acaba de rebre el premi FBC de Periodisme esportiu, per la seva tasca de seguiment del Bàsquet Català.
Sònia Gelmà, copresentadora del programa Tot Costa, de Catalunya Ràdio fa 25 anys que comunica l’activitat esportiva, assumint diferents rols i des de diferents programes.
La cap d’Informatius de Tarragona Ràdio, Teresa Ortega ha rebut el premi Bones Pràctiques en Periodisme Local-Comarcal, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya per la seva tasca informativa i referent en les transmissions del Sempre Nàstic.
Helena Condis és una destacada periodista esportiva, que des de Tiempo de juego, de la Cadena Cope, s’encarrega de fer el seguiment del Futbol Club Barcelona. Article publicat per Ones a les ones. ADPC
+INFO
*Udivulga. Interessant article https:Assetjament i discriminació: la realitat de les dones periodistes en esports /