La Plataforma es va manifestar el divendres 5 de maig, a la porta del IMPD.

Després de l’última reunió en l’MPD la Plataforma d’Accessibilitat a les platges ja no vol esperar més, volen solucions JA! . No accepten bones intencions i continuar discriminats.

El divendres 5 de maig es va tenir una reunió amb el regidor Joan Ramón Riera, el gerent de l’IMPD, Jordi Tudela i una tècnica del servei. Es van comprometre contractar una empresa de forma provisional durant la setmana del 8 al  12,  perquè al mes de juny les persones amb diversitat funcional  es poguessin banyar amb serveis. Però els representants de la plataforma no es va refiar de les noves promeses. D’acord amb les persones que estaven concentrades al carrer esperant, van decidir fer la manifestació que tenien prevista al carrer Valencia,a la porta de l’IMPD i van tallar la circulació durant mitja hora, per considerar  que continuen igual sense poder banyar-se i encara no es reconeix que el bany en les platges és un dret per tothom, i s’ha de considerar un servei essencial.

Gran èxit en la concentració a Nova Icària

El dissabte 22 d’abril es van reunir unes 100 persones, la majoria  amb diversitat funcional, i molts de molts familiars i amics,  per exigir solucions JA!,  per a poder-se banyar a primers de maig.

De moment ni l’Institut Municipal de Persones amb discapacitat IEMD), ni el regidor  responsable, Joan Ramón Riera, ni   Eloi Badi,  que dirigeix la Comissió de Platges  han complert el seus compromisos, ni el calendari aprovat en el qual es pot veure que aquest mes ja estaríem les instal·lacions necessàries. Fins ara la Plataforma ja ha tingut dues  reunions,  el dijous 27, al migdia amb el gerent, Jordi Tudela, i el divendres 28,  que expliquen més a dalt.

La temporada de bany ha començat, i les persones amb discapacitat no podran banyar-se possiblement fins a juliol, als llocs adaptats de les tres platges de Barcelona: Sant Miquel, (a Barceloneta); Nova Icària, i Fòrum. No hi hauran monitors ni personal per a auxiliar que les persones amb mobilitat reduïda accedeixin a l’aigua. La raó és que ja s’ha descartat la candidatura de l’única empresa; Aunar, que  ho va fer l’any passat , i que s’havia presentat al concurs, perquè li falta un paper d’estar al corrent amb hisenda.

La Plataforma d’Accessibilitat a les platges de Barcelona (PAPB) denuncien la falta de previsió de la regidoria de l’ajuntament  i del IMPD ( l’entitat que representa a les persones amb discapacitat,  ja que porten darrere d’aquest tema des d’inicis de l’any, i temen que, com va ocórrer fa 2 anys, no puguin banyar-se fins a finals de juny. L’any passat van aconseguir avançar la data després d’organitzar diferents accions de protesta.

La concentració es va iniciar a les 12 del migdia i després va tenir lloc una altra concentració a la porta de la Cruz Roja i una manifestació fins al carrer Marina. Aquesta convocatòria la va organitzar la Plataforma i van parlar Carme Riu i Pascual, Àngel Urraca i Cristina Garcia. Malgrat el segell d’accessibilitat a les platges de Barcelona que es promou des de l’Ajuntament i així consta a la WEB, “sembla que es torna a discriminar i a tractar al col·lectiu de persones amb discapacitat com ciutadania de segona”, es comentaven.  L’any passat van ser gairebé 8000 les persones usuàries de les platges, i encara que van considerar que la Comissió de platges, no havia complert totes les seves responsabilitats, i que tampoc l’IEMD  “que ens hauria de representar i garantir que es fan les coses bé- tampoc fa res al nostre favor –explica Carme Riu-  L’any passat gracies a la lluita que van desenvolupades per la Plataforma des del mes de marc, els espais van estar a punt a principis de maig. Però malgrat  que no n’hi havia tot el necessari en cada punt (personal i horari insuficient, poques cadires amfíbies, sense dutxes adaptades, etc.), almenys van poder començar a banyar-se al maig”, comentava Riu.

Àngel Urraca va comentar que la Plataforma no accepta la proposta que els han fet per arreglar la malifeta: “És una vergonya la solució que ens proposen per a poder banyar-nos, posar algunes cadires amfíbies i dues persones per ajudar a banyar-nos en un horari reduït, de poques hores i  durant només 4 dies a la setmana. La raó que posen és que no poden superar un pressupost determinat…, ja que si supera l’establert haurien de convocar un nou concurs”.

Per a Cristina Garcia, es podria solucionar el que està passant: “quan es vol sempre es troben solucions. Els mateixos socorristes podrien fer el servei de portar a les persones amb mobilitat reduïda en les cadires amfíbies fins a l’aigua, per què ja ho han fet en altres ocasions. També ens podem contractar i posar més mòduls d’urgència, com a vestidors, lavabos i dutxes, però sembla que no vulguin decidir res de res”.  Garcia també va remarcar que “a la concentració mancaven entitats (associacions i federacions) subvencionades que no han denunciat aquesta situació”,

Carmen Riu també va afegir que: “Si el problema fora amb els socorristes, l’arreglarien ràpid. El que ocorre és que, en el nostre cas, no consideren que sigui un servei essencial”, protesta Riu, qui creu que l’ajuntament està menyspreant drets de les persones amb discapacitat. “Ens consideren menys que els gossos, que ja es poden banyar en una platja que ha augmentat el seu espai.

A més la Plataforma continua reclamant que s’habiliti un punt més d’atenció a les platges per a persones amb discapacitat. Va ser així fins al 2019, quan hi havia barraques, pèrgoles i rampes per a facilitar el bany a les platges de Nova Icària, Barceloneta, Llevant i Fòrum. No obstant això, una de les zones condicionades es va perdre arran de la pandèmia i encara no s’ha recuperat. L’any passat, Nova Icària, va ser el punt amb aglomeracions diàries al ser l’espai de millor accés, amb més serveis i personal d’ajuda. Va haver-hi dies que van arribar a ser 130 persones. Malgrat que el 10% de la població de Barcelona, està censada amb alguna discapacitat important, o sigui unes 160.000 persones, els representants d’aquesta plataforma unitària ja estan farts d’haver de reivindicar any darrera any l’ús de les platges igual que tota  la ciutadania.  Lamentablement, sembla que encara que estem en període preelectoral no sembla que aquest tema tingui prioritat.

+INFO

*LA INDEPENDENT (En català i en castellà): Las personas con discapacidad no disponen de servicio de atención en las playas
*EL PERIóDICO:  Personas discapacidad playa barcelona baño asistido
*DIARI DE LA DISCAPACITAT: Comença la temporada de bany a Barcelona sense que estigui en funcionament el servei d’atenció a les persones amb discapacitat [+info ]
*BARCELONA TV (BeTeVe): informatiu, Dimecres 19abril: 20h. https://beteve.cat/basics/basics-931/ – Minut 17 i poc
*CATALUNYA RADIOSense bany assistit a les platges de Barcelona.
*RADIO 4 (RNE)  Informatius, Dissabte 22; 13,30h:  https://www.rtve.es/play/audios/serveis-informatius-radio-4/
TV3, Informatius Cap Setmana, 22/03:  Mireu sobre  el minut 20.
*El PERIODICO: Las personas co n discapacidad exigen bañarse en las playas sin mas retras0.
* BETEVE. CapSetmana, 22/03  Protesta l’endarrirement del Bany assistit a les Platges. Minut 12,46, de l’Informatiu migdia.
Fan actualització dijous 27/03
*El ESPAÑOL  Playas  de Barcelona discrimina a persona scon movilidad reducida.
* SOCIAL.CAT: les persones amb discapacitat reclamen poder inaugurar la temporada de Banys a Barcelona.
*LÍNIA SANT MARTÍ: Denuncien que les platges de Barcelona no són accessibles...