Elles expliquen qué significa ser feminista en el seus païssos.
Planeta Futuro (El País) ha publicar 5 vídeos cortos en que
Evangelina, Edith, Fariba, Fatimata i Rehana descriuen les seves preocupacions i prioritats, així com els avanços que han registrat en els seus respectius països.
Què significa ser feminista a Mali, Bangladés, Mèxic, l’Afganistan o quan ets una persona migrant? Té sentit parlar de lluites feministes quan les preocupacions són salvar la vida, protegir les teves filles, buscar un lloc segur on dormir o pagar el lloguer a fi de mes? Com conquisten espais les dones en països on són invisibilitzades i discriminades fins a punts difícils d’imaginar en les seves pròpies cases, en la societat i en les lleis? Al 8 de març en Planeta Futur es va voler donar visibilitat i que ressonin les veus de diverses dones del Sud Global, les prioritats i les urgències del qual ens fan qüestionar-nos i reflexionar.
Per Això Planeta futuro va demanar a Evangelina, Edith, Fariba, Fatimata i Rehana que expliquessin en un vídeo curt què és per a elles el feminisme, quins riscos comporta defensar-lo, quines desigualtats els fan mal i afecten especialment i quins canvis hi ha hagut en les seves lluites en els últims anys.
Fariba Quraishi, jutgessa (l’Afganistan)
Ella comenta que per ser feminista es confiar en la seva capacitat com a dones, i no comparar-se amb els homes. Comenta que en el seu país estan molt malament, però cal seguir lluitant. “Si una noia no pot anar al col·legi, com podem parlar de feminisme ni avançar sense les dones? afegeix al final.
Fatimata Touré, directora de l’ONG Greffa (Mali)
“A Mali es pensa que la dona ha d’estar confinada a la seva funció reproductiva”. I explica que cal lluitar contra aquesta discriminació. Per això crítica durament a la societat i a les families perquè posen barreres perquè les jóves arribin a l’educació superior.
Edith Espínola, portaveu de l’Organització Servei Domèstic Actiu (Paraguai)
“Per a mi ser feminista és ser antiracista”. Segons ella la desigualtat de genere que la afecta més prové de ser dona i migrant, i cal lluitar dintre del col.lectiu dels migrants.
Rehana Parvin, directora de col·legi (Bangladés)
“Per molt qualificades que estiguin les nenes, la societat sempre qüestiona la seva capacitat”, explica. Per ella ser feminista es lluitar contra la injusticia per a garantitzar la independencia pròpia i empoderar-se”
Evangelina Contreras, mare buscadora (Mèxic)
Les dones prenem la iniciativa de buscar als nostres fills desapareguts. “Pel fet de ser dones patint la desigualdat de gènere”, comenta.
Com es va arribar a aquest reportatge amb vídeos, ho explica una de les seves autores, Ana Puentes, en un article anterior en Planeta Futuro.