El projecte MSchools s’ofereix en quart d’ESO una optativa d’informàtica per crear aplicacions Android, a la que s’han apuntat moltes noies.
El punt de partida de la revolució educativa i l’associacionisme, que busca l’escola catalana per adaptar-se als nous temps i als canvis trepidants de la nostra societat, passa per uns objectius de desenvolupament sostenible dictats per les Nacions Unides. Des de fa més de cinc anys, l’Agrupació Pedagògica Sant Nicolau de Sabadell es va adherir al projecte mSchools, promogut per la Generalitat de Catalunya, juntament amb la col·laboració del Mobile World Congres, en l’optativa d’Informàtica que s’ofereix a quart d’ESO. El primer curs va ser d’iniciació amb AppInventor, un programa gratuït per crear aplicacions Android del MIT(Massachusetts Institut of Technology) creat per introduir la programació per algoritmes a totes les escoles i Instituts del món, i en els següents cursos es va implementar a tercer d’ESO amb Scratch, Tynker i actualment amb Arduino i l’impressora 3D.
Fa dos cursos es va iniciar la Robòtica educativa, a partir dels quatre anys i l’Scratch s’imparteix a partir de segon de primària, per aprendre a programar des de ben petits. D’aquesta manera s’introdueix el pensament lògic computacional en nenes i nens, per arribar a generar nous ritmes i nivells d’aprenentatge. Aquests objectius promouen un món igualitari, digne i sostenible a partir de 17 reptes relacionats amb el medi ambient, la societat i l’economia.
Integrar la tecnologia digital a l’aula
La proposta educativa està a debat contínuament en els fòrums de professionals de l’ensenyament, i els reptes estan elaborats pels docents que veuen la necessitat d’una formació continua igual a la de qualsevol altre grup professional. Una de les propostes més agosarades és mSchools: EduHack, que es basa en un procés de co-creació a gran escala que connecta, inspira i capacita els docents per identificar i dissenyar experiències innovadores per a l’aula, el centre i la comunitat escolar integrant l’ús de la tecnologia digital.
Añadir nuevaTenint en compte aquesta metodologia del Desing Thinking, mSchools promou tot un seguit d’activitats basant-se en projectes i en reptes del món real, ajudant als docents a preparar als seus alumnes per desenvolupar en un present i un futur que requereix competències digitals i habilitats creatives, de resolució de problemes i de comunicació i esperit crític. El Design Thinking és un procés creatiu de resolució de problemes centrat en l’usuari, que permet observar i entendre les necessitats per poder oferir solucions efectives i viables amb l’objectiu de tenir un impacte positiu. Desing Thinking es col·laboratiu, optimista i es basa en l’experimentació. Hi ha trobades, mostres i concursos per alumnes, amb motiu d’estimular l’aprenentatge i les ganes d’innovar com per exemple “Code Week” on durant una setmana els alumnes del cicle superior de tot el món creen un esdeveniment amb Scratch o un altre programa i el comparteixen amb els demés centres participants.
Tenir en compte els competències del món laboral
En un altre apartat, estem aprenent a aprofundir en la programació d’aplicacions per mòbils, en màrqueting, en com saber vendre el nostre producte, que resulti interessant. mSchools ajuda els alumnes a adquirir les competències que es necessiten en una empresa real; solucionar problemes de forma ràpida, pràctica, pensar de manera innovadora aquestes capacitats digitals i de comunicació formen part de les competències més sol·licitades en el món laboral actual. Junts marquem la diferència i treballem amb eines modernes. mSchools és una manera de treballar renovada, amb eines digitals, interdisciplinaris i amb treball col·laboratiu per promoure el treball per projectes, a través dels alumnes amb el seu entorn i la seva comunitat. Motivar al sector per crear continguts educatius més adaptats a les necessitats locals, millorant els resultats acadèmics i creant més oportunitats laborals pels ciutadans del futur, perquè no quedin exclosos del món laboral.
Els docents i els alumnes poden avaluar els treballs en forma d’Apps i participar de forma activa en mSchools i Toolbox, que és la pàgina que recull tot el procés de creació dels nostres alumnes, el contingut de Toolbox és públic i es pot consultar sense registre previ. Alumnes, famílies, centres, comparteixen els materials creats.
El programa és una iniciativa d’mEducation impulsada per Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. MWCapital fomenta la transformació d’aplicacions mòbils i digitals de la societat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones. Amb el recolzament del sector privat i públic de Barcelona, Catalunya i Europa, per generar impacte en l’economia, la indústria i l’educació que ha d’anar lligada a tot aquest procés global i integral educatiu.