Ens recomanen 5 obres de dones que us poden agradar especialment

Aquest San Jordi 2021, en què per fi es podrà gaudir al carrer de llibres i roses, volem destacar sobretot, les novetats en català de les autores que són moltes, i  mereixen un recordatori  especial.  Elles hi seran a algunes parades del carrer firmant les seves obres. Hem decidit escollir llibreries petites dels barris, que suposem no estaran tan concorregudes com les grans i tindran  les seves parades plenes a la seva porta o en espais comuns. Cal tenir en compte que dintre del seu local, les persones interessades només podran entrar de cinc en cinc.  5 x 5 (cinc obres per a 5 persones)

Per començar recomanem els premis d’aquest any, el Nadal,  amb el “Dilluns ens estimaran” de Najat El Hachmi, i el Josep Pla, a “Tàndem” de Maria Barbal, (Edicions 62 i Destino)  perquè les seves històries atrapen des del principi.  Laia Fabregas, amb “No escriuré la teva història” (Empúries) situa la seva novel·la al sud de Califòrnia. “Saber Estar” de Berta Jardí retrata una dama caritativa de l’Eixample barcelonès. Imma Monsó, amb “Germanes” tracta de les relacions entre germanes quan als 50 anys perden als seus pares. I per acabar aquestes breus referències cal mencionar a Anna Gas, i “El pèndol”, Premi Mercè Rodoreda 2021, amb uns relats inquietants d’una escriptora de només 24 anys.  (*)

A NO LLEGIU ens recomanem obres d’ara i de sempre

Anais Nin: Les quatre cambres del cor.  Nin és una de les poques escriptores que durant el segon terç del segle XX va escriure erotisme, posant l’accent en la bisexualitat femenina. En aquesta novel·la explica part de la seva biografia a través de personatges ficticis.

Léonie Bischoff. Anaïs Nin en un mar de mentiras. Un llibre de còmic per entendre millor la obra i la vida de Nin.

Judith ButlerEl género en disputa: el feminismo y la subversión de la identidad. Edicions Paidós, 2007 i 2017. Traducció: María Antonia Muñoz. Un assaig  molt interessant i profund.

Judith ButlerLa fuerza de la no violencia: la ética en lo político. Edicions Paidós, 2021. Traducció: Marcos Mayer, que parla sobre l’ètica i la política i quin paper hi juga la violència i la no violència; quins agents ostenten què i quin poder d’acció té cada arma?.

Adrienne RichGalaxias de mujeres. Sabina editorial, 2020. Traducció: Arantza Azurmendi, Ana Mañeru i Carmen Oliart. Un recull  de 18 poemes d’Adrienne Rich, una de les escriptores nord-americanes que més ha reivindicat la escriptura femenina davant els models masculins i que ha volgut donar veu a les dones i a les seves  vivències.

NO LLEGIU, hi es al Poble Nou, carrer Pons i Subirà, 3, i al Carrer València 608  Tel.: 936677521;  www.nollegiu.com

Recomenacions i sortejos de la llibreria OBAGA

Agota Kristof. Claus i Lucas. Poesia, cruesa, història d’Europa a través de la vida d’aquests nens en una al·legoria pertorbadora.

Shirley Jackson: Contes triats d’aquesta mestra absoluta en l’exploració del costat fosc de l’ànima humana en uns relats de factura precisa i propera. “La loteria” és una obra mestra.

Núria Bendicho: Terres mortes, (Anagrama). És una de les noves veus en català amb una primera novel·la valenta d’estil gòtic i rural. Una història calidoscòpica que desplega un univers atàvic. Un magnètic debut d’una autora novell

Marian Engel. Ós  és novel·la inclassificable i hipnòtica d’aquesta prestigiosa autora canadenca que planteja l’enamorament impossible entre una dona i un ós. Sembla una bogeria però impossible no deixar-se atrapar.

Irene Pujadas:  Els desperfectes: Contes que indaguen el final de l’amor o de l’amistat amb humor mereixedors del Premi Documenta. Un encert segur.

Cal destacar les promocions que continuament es posen en marxa a OBAGA. Ara  regalen  4 entrades per als cinemes Girona, per a les sessions de LAT Cinema, que organitza Casa América,   les entrades regal  estaran dintre de quatre llibres a descobrir. Mireu:   Cal tenir en compte que Obaga, regala cupons, per a poder regalar  llibres al voltant del dia de Sant Jordi.

 La llibreria Obaga és al carrer Girona 179. Tlf. 931857449

ETCETERA, hi serà al costat de la Rambla de Poblenou

Nuria Bendicho: “Terres mortes”. Primera novel·la d’una autora de futur, que desenvolupa  una historia que atrapa des del principi.

Stefanie KREMSER: “Si aquest carrer fos  meu“. Sobre carrers del record de l’autora, una alemanya que viu a Barcelona.

Eva Baltasar, amb Boulder, va a guanyar el Premi Omnium de Literatura. Què passa quan la dona que viu amb la narradora vol tenir un fill?… i com supera la gelosia que pateix per la seva maternitat?

Simone de Beauvoir : “Les inseparables“. La novel·la  més intima de la prestigiosa feminista, què per fi ha sortit a la llum.

Maria BarbalTàmdem barbal està guadint d’un any de premis,   Josep Pla 2021, i el 10 de març van concedir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, A la novel·la dissecciona les trobades i desacords d’una parella madura, donant la veu a cadascú.

 ETCETERA és a Llull 203.  Consultar  933093436. El día de Sant Jordi hi seran al costat de la plaça de l’escola de la Rambla del Poblenou entre Llull i Pallars. 

Cómplices, una editorial i llibreria especialitzada en LGTBI

Alicia Gimenez Barlett: Una habitación ajena. Es una novel·la assaig, en que contrasta dues realitats “La habitación propia “ de Virginia Wolf. i la “ajena” de la seva criada. [+info] http://www.aliciagimenezbartlett.es/es/Ficha/1/8/Una_habitacion_ajena/

Isabel Franc: Dos tazas, és novel·la negra d’una comissaria lesbiana recuperada per la autora Una investigadora propera i amb contradiccions que es mou pels barris del Poblenou, centre i a prop del mar.

“Hilos Violeta.  investigando para la acción”, és un llibre col·lectiu de la universitat Complutense de Madrid, que parla de la “Cuarta Ola de feminismo” què es dóna a tot el món.

Elizabeth Duval: Después de lo trans, és un assaig visceral i ambiciós que aprofondeix en les  batalles culturals i identitàries de nostre segle..

Itziar Castro: Con el corazón por delante. És el descobriment d’una artista també poeta.

Consultar COMPLICES:  La llibreria hi és al carrer Cervantes, 4; telf  93 412 7283
(*) Fotografia de l’article. “llibres de dones i política”, publicado en Núvol.
Consultar el programa de sant Jordi a la Web de l’ajuntament.