L’activista i líder juvenil Txai Suruí parlarà el dilluns 2 de desembre al CCCB.

Ella és una jove líder, que pertany a una família d’activistes del grup Suruí, i parlarà amb la  periodista i escriptora Eliane Brum sobre la resistència de les comunitats indígenes davant l’extractivisme, la desforestació i els incendis de gran extensió. El títol de la conferència que tindrà lloc a les 18.30 h, es titula: “Posposar la fí del Món”.

Activista del poble Suruí, que ocupa un dels estats més devastats de l’Amazònia brasilera, Txai es va convertir en la jove activista brasilera amb més influència en l’escena mundial quan va pronunciar un discurs antològic a la COP-26, defensant les idees dels indígenes de «ajornar la fi del món». Des d’aquesta ocasió, la seva veu s’ha sentit en diversos espais de poder occidentals, cridant a la solidaritat amb els cossos que serveixen com a bastió contra la destrucció de la selva i impedeixen que la crisi climàtica escali.

La jove Txai Suruí es una actividista reconeguda a favor de l’Amazonia i de la supervivència dels indigenes  que encara  mantenen la seva vida en les properes d’el gran riu. Ella que desde jove era una líder del moviment juvenil indigena , ara als seus 26 anys s’ha convertit en una de es líders més reconegudes ha liderat el moviment indigèna a nivell internacional.

L´art al servei de la recuperació del l’Amazonia

d’altra banda cal eplicar que ‘activista, artista i investigadora Ehuana Yaira el dimarts 18 de novembre va visitar per primera vegada Catalunya i l’Estat Espanyol per a participar en una sèrie d’esdeveniments organitzats per Survival. El primer va ser la Taula Rodona: “La selva es dona: resistir per a existir”, en la que va parlar al CCCB,  acompanyada de Ana Maria Machado i d’Eliane  Blum.  Les actes seguiran durant les setmanes vinents, a Barcelona i a Las Palmas de Gran Canaria) on  tindran lloc conferències  i activitats. [+info]

Ehuana Yaira Yanomami, artista y activista del pueblo Yanomami, con elementos visuales que reflejan la seva conexión con la cultura y la lluita pels drets indígenes

Ehuana Yaira: Artista, defensora de l’Amazonía

Acompanyada a més per l’antropòloga i traductora Ana Maria Machado i la directora de recerca i campanyes de Survival Fiona Watson, L’artista i activista brasilera, Ehuana, una de les líders dels Yonomani,  va oferir  en diferents actes una perspectiva única sobre la cultura yanomami, des del punt de vista d’una dona i mare, que viu i cria als seus fills en la selva, i va parlar també de la llarga lluita del seu poble pel respecte dels seus drets territorials i de la urgència de protegir l’Amazònia. [Consultar +info en l’espai Web de Survival].

Els actes per a visibilitzar el poble indígena Yonomani  al CCCB, també van tenir lloc el dimarts 19  a Askaha Club a Sant Martí.

La selva es dona.

El dilluns 18, i amb el títol Dones gigants, va tenir  lloc al Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona
la primera conferència d’aquesta ‘artista, investigadora i líder ianomami Ehuana Yaira Ianomami reflexiona sobre la perspectiva del cos-territori de les dones de la selva i parla amb la periodista i escriptora Eliane Brum sobre la situació actual que viu el seu poble, amenaçat de genocidi per la mineria il·legal. Consultar vídeo a Youtube.

Després de la conversa, es va projectar la impressionant  pel·lícula documental  A Queda do Céu, que es va presentar dintre del Festival de Cinema Independent l’Alternativa.

A més de les conferències d’aquest cicle comissariat per Eliane Brum, es pot visitar finLa periodista i escriptora Eliane Brum és la comissaria del cicle de converses a més de Ehuana Yaira Ianomami, de les activistes i líders indígenes, Patricia Gualinga i Txai Suruí, i l’arqueòleg Eduardo Neves per parlar de les lluites a l’Amazònia avui. “La violació del cos del bosc és el mateix que la violació del cos de les dones. Envair, colonitzar, buidar, convertir en objectes o mercaderies: aquesta és la lògica que ens ha portat i ens segueix portant al col·lapse de la vida a la Terra”, comenta Brum[+info]

I aprofitant l’estada de Fiona Watson a Barcelona,  una de les majors expertes en pobles indígenes no contactats del món, Survival també organitza aquesta xerrada el dimarts 19, en col·laboració amb Akasha Hub.  Amb el títol La lucha aliada por los derechos de los pueblos indígenas  el dimarts 19, 19:00 h, Akasha Hub, Barcelona.  al carrer de la Verneda, 19, Nave 1, Sant Martí. Barcelona. Amb més de 30 anys a la seva esquena acompanyant a pobles indígenes en les seves reivindicacions, Watson va conversar amb Octavio Rubio, activista, soci i membre de la junta directiva de Survival. Junts comparteixen els desafiaments de la lluita indígena en Abya Yala (Amèrica Llatina).

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]