Premiada pel Premi Carvalho 2021, va agrair el guardo en un acte virtual al CCCB.
Barcelona, gener 2021. Per Mari Loly VM: El Festival BCNegra és un certamen literari de novel·la negra que va néixer el 2005 en mans del llibreter Paco Camarasa i s’ha convertit en un dels festivals més importants del gènere de novel·la negra. Aquest any se celebra des del 21 al diumenge 31 de gener a Barcelona. Amb el premi atorgat s’ha volgut reconèixer la trajectòria novel·lista de la novaiorquesa Joyce Carol Oates , que va recollir el premi el 25 de gener, per video-conferència -a causa de les restriccions de la Covid-19- i va rebre el premi amb un discurs d’agraïment al Festival.
Des de la seva primera novel·la With Shuddering Fall en 1964, Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York, 1938), amb tan sols vint-i-sis anys, va crear un nou corpus literari barrejat amb elements i temes gòtics i va ser el moment en el qual el món va veure a una de les millors novel·listes de tots els temps.
Amb una carrera literària molt ample i diversa, que s’engloba per novel·les, relats breus, obres de teatre, poesia i fins i tot, contes infantils i juvenils, Oates es destaca per la seva riquesa quant a l’estil literari que reflecteix a les seves obres; un estil personal que combina ambients gòtics amb temes de caràcter social, com són els abusos, la seducció, la violència, com també el feminisme.
Nombrada com la “mestre del gòtic americà”, Joyce Carol Oates va estar guanyadora amb el 16º Premi Carvalho, del Festival de novel·la negra, BCNegra, perquè, segons considera el jurat del premi, “representa el millor de la narrativa nord-americana des dels seus inicis com a escriptora, sense haver perdut en cap moment contacte amb el present, amb les persones, amb la societat que les acull i constreny” [+info] .
Però, no solament la novel·lista Oates va tenir un paper important al Festival, sinó cal destacar la participació de dones al Festival BCNegra que, com cada any, dóna veu i reconeixement a moltes dones. Com per exemple, aquest mateix any, es va fer un homenatge a la fotògrafa Ana Portnoy a l’exposició fotogràfica, Directe als ulls. Retrat(s) d’Ana Portnoy (1950-2020), la commemoració a Mary Patricia Plangman (Fort Worth, Texas, 1921 – Locarno, Suissa, 1995), novel·lista d’obres de suspens que és considerada com la creadora d’algunes de les ficcions criminals més pertorbadores i importants que s’han escrit.
No us perdeu la taula rodona del 31 de gener: “Vigileu aquesta dona” que va comptar amb el protagonisme de dues autores amb una clara visió feminista del món i de la literatura, l’Alicia Giménez Bartlett i la Claudia Piñeiro.