La primera jornada de 22@Talent organitzada per la Comissió de Talent ha reunit a unes 100 dones al Poblenou.
La trobada va tenir lloc el 29 de març en la seu de Valkiria Hub Space al Poblenou, amb l’objectiu d’ impulsar l’emprenedoria femenina i confirmar que pel mes d’octubre es tornarà a convocar una nova edició del programa de formació internacional de l’Institut Internacional For Future Valkiria per a emprenedores, a través de la plataforma Valkiria INTECH, que va reunir representants d’startups liderades per dones. INTECH és el projecte situat en el districte del 22@ de Barcelona que vol connectar el talent tecnològic en femení amb l’ecosistema empresarial de Catalunya (*)
“Inspirant startups liderades per dones per a connectar amb l’ecosistema empresarial de Catalunya”, va ser el titol escollit d’aquesta jornada per donar visibilitat al talent femení que aposta per nous models de negocis amb visió innovadora i disruptiva. Va ser organitzat en col·laboració amb la Comissió de Talent del 22@NETWORK BCN i la Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, i ha comptat amb el patrocini d’Ibercaja.
Les paraules de benvinguda van estar a càrrec de Iolanda Triviño, fundadora de Valkiria Group, en companyia de Joana Barbany, directora general de Societat Digital, en la Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. “Barcelona recentment ha estat considerada la hub de startups més important del sud d’Europa. Això ens motiva per a impulsar el talent femení, combinant experiències i coneixements que els ajudaran a potenciar les seves habilitats i crear valor diferencial en les seves empreses” va subratllar Triviño.
Walkiria INTECH, presidida per Iolanda Triviño; Isabel Sabadi, presidenta de 22@network i Susana Prado, directora d’Inetun Catalunya i coordinadora de la Comissió Dones en Valor, d’aquesta entitat, han sigut les organitzadores d’aquest “Màster Class intensiu”, que ha aprofundit sobre la gestió del talent en femení. Només durant el matí, han tingut lloc diverses conferències; presentacions i taules de debat, que han demostrat l’eficàcia de les dones en “aprofitar el temps, i anar per feina”.
Després de saludar a les assistents (majoria dones), la jornada es va desenvolupar al local de Valkiria Hub Space a Poblenou, on Joana Barbany, va animar a totes a ”llançar-se sense por per desenvolupar noves iniciatives. La Generalitat preveu ajudes i suport a les noves empresàries, però cal buscar sobretot la col·laboració privat–públic”
Triviño va presentar la jornada, i va parlar de l’ Institute For Futures by Valkiria, que ella presideix i que desenvolupa un ampli programa de formació i acompanyament de dones emprenedores que volem consolidar la seva startup. “I moltes d’aquestes dones parlaran avui”, va comentar, perquè el “futur de les dones és ara mateix”. Cal considerar que Catalunya és un dels més importants del sud d’Europa, en inversió en noves empreses. Es calcula en 1500 milions d’euros la inversió global d’aquestes empreses. I va remarcar la importància de l’internacionalització: “cal tenir en compte que aquí es desenvolupen un 70 % de noves empreses liderades per estrangers, i nosaltres també hem de sortir al mercat internacional”
Un dels moments clau durant la conferència va ser la ponència internacional de Natalia Olson, cofundadora de The disruptive Factory i ex-assessora d’Obama, compartint la seva visió sobre com s’impulsa la innovació oberta en corporacions que aposten per la diversitat i inclusivitat del talent. Com experta en connectar a startups a nivell internacional i d’afavorir la seva financiació, va comentar que les dones hem de participar als ecosistemes, canviar i aportar des de la nostra manera de treballar i de veure les coses “.
Durant la jornada, es va propiciar un acostament entre startups fundades i co-fundades per dones amb representants del teixit empresarial de Catalunya: José María Santos, gerent comercial de negoci en Ibercaja i director a Barcelona, juntament a Luz López Más, responsable de Mas Empresa, van comentar la seva experiència en la promoció i suport de noves empreses en femení. Posteriorment van parlar, Almudena Castillo, gestora de programes de creació d’empreses i del nou canal web Dona Emprèn de la Generalitat de Catalunya, Eva Roca, de Talent Acquisition & Employer Branding Manager en Schneider Electric; Catalina Balseiro , directora d’Innovació de Aigües de Barcelona i Claudia Dakhil, fundadora de Meet and Map, que també forma part de Valkiria, que va presentar la seva feina i que com les demés participants va defensar “la necessitat d’un pont col·laboratiu per inspirar a les noves emprenedores a projectar les seves marques i generar noves oportunitats a futur”.
Cal iniciatives per a expandir el talent femení
La plataforma ha obert les inscripcions a tot l’ecosistema empresarial interessat a sumar-se a conèixer propostes innovadores i treballar de la mà amb les empreses emergents liderades per dones.
Les fundadores de les startups que van participar en la passada edició de Valkiria INTECH, van presentar les seves propostes, entre elles cal destacar: Gemma Fàbregas, Fundació IRES; Johanna Rivera, de Digipal; Katherine Díaz, de Belong to Sigui; María Coll, de Vadecity; Marta Recasens, de Thomas Morgan International; Núria Manach, de Wisdom Apothecary i Elena Castellar. Totes van fer un curt spick i van compartir la seva experiència i la visió a futur de les seves marques.
El tancament de la jornada, va estar a càrrec de l’equip organitzador, a través d’un conversatori moderat per Isabel Sabadí, directora en 22@NetworkBCN, en companyia de Natàlia Valenzuela, presidenta Comissió RSC en 22@Network BCN i directora en Fundació IRES; Susana Prado, presidenta Comissió Dons en Valor en 22@Network BCN i Directora INETUM i Iolanda Triviño, presidenta de la Comissió de Talent i fundadora de Valkiria. Aquesta sessió va estar enfocada a defensar el talent divers, inclusiu i multicultural per a connectar startups del sector TIC amb el teixit empresarial impulsat pel 22@NETWORK BCN.
(*) Què és Valkiria INTECH?. És la plataforma de Corporate Venture Building en femení, que es basa en models d’innovació oberta i, per les seves pròpies característiques, cerca identificar oportunitats per a impulsar entorns més diversos i inclusius, sent part de la revolució industrial dels negocis que han identificat el seu potencial en l’ecosistema digital, que treballa en el diseny de models d’interacció entre empreses i startups, a través de donar a conèixer els seus projectes, per avançar en el canvi de mentalitat i en una nova visió inclusiva de la transformació digital.