Segueix l’explotació de les dones ucraïneses com a ventres de lloguer.

Segons explica Sabela Rodriguez, en l’article publicat per Ameco Press, malgrat la guerra, continuen naixent infants, que ningú sap com arriben al seu  destí.

Ucraïna ha sigut i  és el país europeu per excel·lència pel que fa als ventres de lloguer, un negoci que sempre s’ha nodrit de “la pobresa” i s’ha mantingut per un “sistema corrupte”, com porta denunciant fa molt temps la jurista Núria González. Ara pera ara, malgrat la dificultat d’inscriure’ls, donar-los una nacionalitat i una tutela, Cal tenir en compte els riscos enmig dels bombardejos que dificulten les transaccions i col·loquen a les “gestants” abans i després del part en una vulnerabilitatextrema. Què passa amb elles i amb els seus bebès? “No és gratuït que a Ucraïna se la conegui com l “Úter d’Europa”,  explica González en aquest article sobre el tema publicat en aquest Blog)

“Les guerres les provoquen els homes, però empobreixen més a les dones. I en el cas d’Ucraïna, la vulnerabilitat a la qual ja estan sotmeses les convertirà en presa encara més fàcil de les màfies i la tracta per a l’explotació sexual i reproductiva”. Són paraules d’Ana Trejo Poliment, sociòloga i fundadora de ‘Stop Ventres de Lloguer”

Què passa amb les gestants?

Aconseguir un infant a Ucraïna n’ha sigut pas fàcil:  “Mai ha estat bon moment per a començar un procés de gestació subrogada. Sempre succeeix alguna cosa: la guerra civil, l’enderrocament d’un avió d’una línia aèria civil pels russos, set canvis legislatius per a complicar la gestació subrogada, la pandèmia que anava a durar quinze dies, la crisi econòmica i  ara una guerra”. El missatge prové de Gestlife,  una de les moltes agències que mitjancen per a l’adquisició d’un bebè, mitjançant gestació subrogada, una tècnica il·legal a Espanya però a l’alça en molts països de l’entorn. En el cim del rànquing europeu Ucraïna, la que presideix Volodímir Zelenski, que mai va moure un dit per canviar les coses era líder en aquest “negoci. Oferia preus competitius, i mantenia una “industria” molt controlada. Ara la invasió russa ha posat el focus en el negoci dels ventres de lloguer.

Diverses famílies espanyoles porten setmanes denunciant en mitjans i xarxes socials els llimbs en el qual es troben des que esclatés el conflicte en sòl ucraïnès. Són parelles immerses en processos de gestació subrogada que han quedat interromputs per l’escalada bèl·lica, amb la particularitat que, a diferència d’altres operacions de compra-venda, un embaràs no es pausa. El PSOE va denunciar a l’inici del conflicte que la guerra havia “despullat el discurs de milers d’europeus que tenen un ventre comprat a Ucraïna”. “Hem vist arguments que situen a les dones com si fossin caixes de Amazon, en lloc d’éssers humans sofrint una guerra”, va publicar el partit en xarxes socials. De l’altre costat, el PDeCAT va demandar al Govern agilitar la inscripció dels bebès nascuts per ventres de lloguer a Ucraïna, una proposta que s’ha trobat amb el rebuig frontal de la resta de grups parlamentaris en el marc de la Comissió d’Infància.

Màfies per a prostituir a les dones darrera el part

La gestació subrogada està consolidada a Ucraïna a través de diferents eines legislatives, sent la principal el propi Codi de Família. El seu article 123.2 estableix que “si un òvul concebut pels cònjuges s’implanta a una altra dona, els esposos seran els pares del nen”. (…) El servei està dirigit a parelles casades –també estrangeres, a diferència d’altres legislacions com la portuguesa–, heterosexuals i amb alguna connexió genètica amb el bebè. La mare biològica, a més, té prohibit iniciar qualsevol tipus de procés legal per a reclamar la custòdia. Però sobretot, aquí és on incideixen les agències, es tracta d’un dels països més econòmics per a iniciar el procediment. Els preus oscil·len entre els 29.900 i els 50.000 euros, segons publiciten les agències. La llei de reproducció assistida permet, a més, seleccionar el sexe del bebè abans de transferir els embrions a la mare. Alguna cosa així com una elecció a la carta.

Cal recordar que en maig de 2020, el Defensor del Menor d’Ucraïna va llançar un missatge en xarxes socials denunciant “la comercialització” que suposa “la venda de nens ucraïnesos a l’estranger” a través de la gestació subrogada. El mandatari va qualificar el procés com a “explotació de dones amb la finalitat de guanyar ingressos per a negocis privats i satisfer les necessitats dels adults”, alguna cosa que al seu judici “viola els drets del nen”. Però ara ningú diu res sobre aquest tema, i es sospita que les dones després del part poden caure facilment en mans de màfies de prostitució.

A nivell global, el Parlament Europeu ha recordat en reiterades ocasions, l’última l’any passat, la seva “condemna de la pràctica de la gestació subrogada” i la política de la Unió Europea sobre aquest tema, “en la mesura en què menyscaba la dignitat humana de la dona, ja que el seu cos i les seves funcions reproductives s’utilitzen com una mercaderia”. És, segons l’Eurocambra, aquest era  “assumpte urgent” en matèria de drets humans.

Al nostre país, El Suprem ha considerat que els ventres de lloguer vulneren els drets de mares i nens: “Són tractats com a mercaderies” Una sentència de l’alt tribunal detalla que “el futur nen, al qual es priva del dret a conèixer els seus orígens, es cosifica perquè se li concep com l’objecte del contracte, que la gestant s’obliga a lliurar a la comitent”. Consultar Público
Aquest reportatge s’ha publicat en Ameco Press, i a Mujeres en Red.
Font  de part de l’article: Infolibre:

+INFO
Guerra en Ucrania. El limbo de los bebés nacidos de madres de alquiler durante la guerra en Ucrania: “Pueden ser objeto de explotación” [Consultar TVE]
Consultarr Ana Trejo, a la Voz del sur  .
(*): Fotos dels mitjans subratllats.