Al voltant de Sant Jordi, te lloc el festival de Cinema Internacional, amb seu principal als Cinemes Verdi.
El 18 d’abril s’inaugura el Festival de Cine BCNFILMFEST que dura hasta el 26 d’abril. La pel.licula d’inauguració es La Casa en Flames , de Dani Laorden. la Cloenda el dia 26 serà amb el Film: Hit Man, de Richard Linklanter. Entre altres estrenes, destaquem: Alumbramiento de Pau Teixidor, Asunto de Honor, de Vicent Pérez, Caida libre de Laura Jou, Daaali, de Qentin Dupieux, El destino de Maya, Tiina Lymi, Encanyapobres, d’Ibai Abad… La majoria d’aquestes projeccions son “Premiere”, o sigui estrenes internacionals al nostre pais. És mólt interessant consultar la llista de seccions. En aquest apartat es pot veure les estrenes en castellà i en catàla, reposicions de clàssics, l’apartat de cinema japonès i asiàtic, i altre ” joies” de diferents estils de cinema i de documentals, a seguir, per exemple, a Zona Oberta i a Nous Talens.
Aviat publicarem un reportatge especial sobre aquel festival de cinema que porta a la ciutat de Barcelona a un munt de personatges del celuloide, de diferents llocs del món, i la converteix en la capital europea del cinema.
Des del 9 fins el 14 d’abril se celebra en Barcelona la quarta edició d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya amb el lema “El Dret a la Pau”. Ho farà amb la programació de 40 pel·lícules (23 llargmetratges i 17 curtmetratges) que es desplegarà a les seus de Barcelona (Cinemes Girona), Lleida (ScreenBox) i Reus (Centre de Lectura), i també online a Filmin amb una selecció de llargmetratges i a la web d’IMPACTE! amb tots els curtmetratges. Totes les pel·lícules són inèdites a Catalunya.
El Dret a la pau és el tema central de l’edició d’enguany. En un món en conflicte, amb guerres com les de Palestina i Ucraïna, el festival vol posar sobre la taula un concepte del tot necessari. La programació de la quarta edició s’articula a partir de pel·lícules sobre aquests dos greus conflictes que suposen sengles tragèdies per a les seves poblacions civils, amb una vulneració total dels seus drets humans, alhora que són una amenaça per a la pau mundial. Però a més es podran veure títols que posaran el focus en d’altres conflictes bèl·lics, la memòria històrica, la violència de gènere i l’empoderament femení, la migració, xenofòbia i colonialisme, els drets laborals i de les persones en règim de reclusió, entre d’altres temes.[Mireu Programació de llargmetratges]
El conflicte de Palestina al Cinema
Dins la programació de la quarta edició d’IMPACTE! es presenten cinc pel·lícules que tracten diferents aspectes del conflicte a Palestina al llarg del temps. Guerrers de la Pau (Disturbing The Peace), de Stephen Apkon i Andrew Young, Premi al Documental de Cinema for Peace, narra la història d’un grup d’israelians i palestins que treballen conjuntament per la pau i la no violència. A Gaza, que ha passat per més de 60 festivals, inclosos Sundance, HotDocs, i el Festival de DH de Ginebra, els seus directors d’Andrew Mcconnell i Gary Keane ens presenten com és la vida dels ciutadans de la Franja més enllà dels moments en que pateixen els indiscriminats atacs israelians. El documental Innocence, de Guy Davidi (co-autor de Five Broken cameras) aborda el tema de la militarització i el seu impacte en la vida dels joves israelians. I els joves també són protagonistes a El professor (The Teacher), de Farah Nabulsi, ficció que presenta la història d’un mestre d’escola palestí que ha de posar a prova el seu compromís davant el desallotjament forçós del seu poble a poble a Cisjordània. I finalment, Ghost Hunting, de Raed Andoni, premi al millor documental del Festival de Berlín del 2017, una dramatització realista de les condicions d’empresonament i tortura d’un activista palestí, en la que tot l’equip de rodatge aporta les seves experiències respectives a presó.