Anna Boyé invitada especial el 26 de novembre a la Setmana d’Antropologia.
Amb l’estrena de seu documental, sobre el “Matriarcat a les illes Bijagó, 16 anys després“, Anna Boyé hi serà a la Setmana d’Antropologia de Barcelona, que tindrà lloc al Museu Etnològic i a altres llocs. A la sala d’actes del museu, ens explicarà com va néixer el seu projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic per descobrir l’essència oblidada de la dona, en molts llocs, com és aquesta comunitat a una de les paradisíaques illes de l’arxipèlag de Guinea Bissau: “Viatjo a societats matriarcals on les dones organitzen el treball, gestionen l’economia l’organització social i la llei. Dones que governen el seu dia a dia amb l’essència de la justícia i la complementarietat entre la dona i l’home. Es tracta de societats matriarcals en què matriarcat no significa el contrari de patriarcat. Si no una altra manera més igualitària d’organitzar la societat i la vida, on el “ser” és més important que el “tenir”, comenta sobre la seva tasca d’investigació i els seus viatges en la recerca de matriarcats.
Boyé va decidir tornar 16 anys després (2005-2021) a l’illa d’Orango Gran, en l’arxipèlag de les Bijagós, a Guinea Bissau, on viuen la comunitat bijagó. Aquesta terra de palmeres, sabanes arbustives, gran quantitat d’ocells aquàtics migratoris, tortugues, hipopòtams i cocodrils, és considerada reserva de la biosfera. La població és d’uns 33.000 habitants es reparteix en cinc illes. Viuen en tabancas (llogarets), en barraques de fang vermell i sostre de palla. En el seu últim viatge tornat a viure a la casa de Quinta i Estevo, els seus amfitrions inicials, malgrat que les coses han canviat en la comunitat i en la seva família, però el matriarcat manté el mateix esperit i influència.
Per a més info Consultar Matriarcats
La xerrada i projecció seran de 12 a 1,30 hores, al Museu Etnològic i de Cultures del Món – MuEC (C. Montcada 12, Barcelona). Entrada lliure.
Una setmana amb tota mena de propostes
La setmana d’antropologia hi serà del dilluns 25 al diumenge 30 d’aquest mes de novembre, en llocs diversos de Barcelona, i també de Catalunya. Les activitats s’inicien el dilluns 25 amb les “Converses en Cultura i Evolució” és una proposta del Grup Cultura i Evolució de l’ICA, i el dilluns entrevistaran a les 17 hores (de forma virtual), al sociòleg i antropòleg mexicà Roger Bartra. A les 18.30 hores tindrà lloc la primera taula rodona presencial: “On és el xamanisme indígena avui?” a càrrec de: Jean-Pierre Chaumeil (Director d’Estudis Emèrit, Laboratoire d’Ethnologie Amérindienne, CNRS, Paris), Gemma Orobitg (professora UB, coordinadora CINAF/UB), Montserrat Ventura i Oller (professora UAB, coordinadora AHCISP/UAB).
Sala Pi i Sunyer, Institut d’Estudis Catalans-IEC (C. del Carme 47, Barcelona) Entrada lliure.
El dimarts 26, a les 17 hores, també tindrà lloc: “Cartografies de l’antropologia professional” a càrrec de Pepi Soto Marata i Miren Urquijo Arregi (Coordinadores “Grup de treball Cartografías de la Profesió/ASAEE“). I a les 18 hores: “Religiositat popular i gènere“, a càrrec de: Anaïs Fusta , Isabel Gómez Ara, Livia Motterle Sandra Anitua i Manuel Delgado.
A l’aula 303, Facultat de Geografia i Història Universitat de Barcelona (C. Montalegre 6, Barcelona). Entrada lliure.
Visita guiada a càrrec de: Mikel Soberón i Núria Morell (Departament de Col·leccions del MuEC)
Cal Descobrir la gènesi de la col·lecció guineana a la seu de Montcada. Amb aquesta exposició el museu vol difondre la tasca de recerca que es duu a terme sobre una part del fons. Conèixer amb profunditat les col·leccions que es custodien és el primer pas d’un procés de necessària reflexió crítica sobre l’origen i les formes d’adquisició de les peces que es conserven, així com d’aprofundiment en el coneixement del context colonial en què es van fabricar, utilitzar i, finalment, extreure.
El penúltim dia de la setmana, el divendres 29 tindrà lloc el concert de Joana Dark que presenta un projecte musical que recrea cançons tradicionals del segle passat, reflexionant sobre les arrels rurals dels nostres costums des d’una perspectiva femenina i amb un toc de música electrònica.
Cal tenir en compte que durant tota aquesta setmana, tindran lloc conferències, debats, visites guiades a diversos llocs, i rutes organitzades. I a moltes d’aquestes activitats és necessari inscriure’ns amb antelació. La majoria de les propostes són a Barcelona, però també hi ha a altres llocs de Catalunya. Consultar l’amplíssim programa a la Web de la Setmana.