Dels 90 nous  concerts programats més de 40 són de dones.

Cultura o Barbàrie”, es el lema d’aquesta 26 edició -que es veu al cartell-  d’un festival que ha estés el seu projecte cultural arreu dels Països Catalans, pel l’ample territori  que comparteix llengua i cultura. Enguany, el 85% de la programació del BarnaSants està formada per artistes o grups que actuen en llengua catalana, una xifra que la pandèmia també ha accentuat davant la impossibilitat de portar endavant una programació internacional. De moment i malgrat les restriccions por la Covid en la Cultura, els concerts programats al mes de gener, s’han pogut realitzar i han comptat amb un públic fidel i entusiasta, que ha omplert els teatres i sales, guardant les distàncies de seguretat, però aplaudint més que mai.

En paraules de Pere Camps, director d’aquest Festival,  que es va iniciar BarnaSants, amb molta modèstia a  Les Cotxeres de Sant, a l’any 1996. “Porto molt temps -explica a la seva presentació- esperant a em convidin a escriure un editorial per al festival, i quan arriba el moment som enmig d‟una emergència climàtica global i d’una pandèmia mundial. Està claríssim el crit de lluita. Cultura o barbàrie, cultura o emergència climàtica, cultura o feixisme, cultura o mascaretes flotant pel mar, cultura o desnonaments, cultura o barbàrie”.  I recorda aquella primera convocatòria, perquè té un  cartell penjat a  l’oficina. “Va ser un cicle de vuit recitals, en el que tots eren “tios”, i això  avui seria impensable.  De fet, la programació d’aquest any,  el cinquanta % són dones o formacions mixtes liderades per dones”, afegeix.

I realment, cal reconèixer que les seves paraules son certes. Elles son protagonistes de  molts dels concerts que s’han programat a mot llocs fins al 8  de maig.  Ja fa anys que en BarnaSants participen moltes cantants que han crescut amb el festival com, per exemple,  Silvia Comes, Meritxel Gené Montse Castellà i Ivette Nadal, que en el seu dia van formar “Les Kol·lontai, pero que ara funcionen per la seva compte. Hi ha cantants molt reconegudes com Marina Rosell o   Maria del Mar Bonet, que sempre han volgut participar   A més en cada edició incorporen veus noves  i desconegudes de dones joves, i alguna d’elles ara són molt reconegudes. El festival sempre dona la oportunitat de presentar-se els seus treballs  de petit format al Harlem Jazz Club.  Consulteu la programació

Cal escollir  els concerts  de febrer_març que no us podeu perdre!. Compreu les entrades perquè s’esgotaran molt aviat.  Cal tenir en compte que es respecten al màxim les limitacions d’aforament i les mesures de seguretat.

Les  novetats que elles presenten al mes de febrer!

Destaquem les actuacions del mes de Febrer. Després de l’exit del Concet a Dúo de  Maria del Mar Bonet i Borja Penalva , que van  presentar un nou  treball coproduït per BarnaSants , el diumenge, 31 de gener, en el Teatre Joventut bastant ple. i presentaran i en altres llocs durant febrer i març ( Consulteu la programació]

*Joan Isaac & Carme Sansa també presentaran un original treball veu-música [Divendres, 19 de febrer, Auditori Barradas (L’Hospitalet de Llobregat). 20h ]

*Altres cantants a tenir en compte, amb actuacions que anirem  recordant oportunament són  Maria Arnal & Marcel Bagés  [Dissabte, 20 de febrer: Teatre Joventut (L’Hospitalet de Llobregat) 20h] o Maria Rodés que també presenta nou treball el diumenge, 21 de febrer: Centre Artesà Tradicionàrius (Barcelona: cantant d’origen marroqui, Namina , espera poder participar en aquest festival, ja que al 2020, s’ho va a impedir e coronavirus.[Dijous, 25 de febrer: Harlem Jazz Club]

*Mariola Membrives & Chano Domínguez, [ Divendres, 26 de febrer: Auditori Barradas, 20 h]

I el mes de febrer ho acomiadarà el concert especial: “Una bruixa com nosaltres”, homenatge a Guillermina Motta.  [Diumenge, 28 de febrer :Teatre Joventut (L’Hospitalet de Llobregat), 19 h ]. Les cançons de la Guillermina, cobraran vida amb les veus de Sílvia Comes, Anna Roig, Laura Simó i Mone Teruel.

El BarnaSants, que escampa fins al 8 de maig 140 concerts per Catalunya, les Balears, el País Valencià i l’Alguer, Recorda Pere Camps, que el lema Cultura o barbàrie, vol ser una crida inspirada, en el lema: “Socialisme o barbàrie” de Rosa Luxemburg.

Festivals com el BarnaSants,  o el Tradicionarius  (que programen alguns concerts conjunts) segueixen  apostant encara més per la cultura. “És fonamental que els festivals no tirin la tovallola i demostrin que sí que es poden fer concerts, que sí que podem pensar-nos com a col·lectiu a través de la música”.  Cal remarcar les paraules d’Amina, que va comentat al diari Ara:  “fer un concert en aquests mesos és com “un tros de fusta” enmig del mar.