Es vol remarcar la difèrencia, amb el nou event OrganicFit.

BioCultura BCN, la fira de productes ecològics i consum responsable, a la seva edició barcelonina, es durà a terme del 4 al 7 de maig. Aquest any, més que mai, tot allò que la fira ha denunciat durant anys (crisi climàtica, caiguda de la biodiversitat, esgotament del sistema econòmic neocapitalista, malalties de la civilització…) està trucant a les portes de tots els ciutadans. Ja no són problemes del futur, sinó del present.

El sector Bio continúa creixent

Per Àngels Parra, directora de la fira, “el sector ecològic segueix creixent tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol. Però és clar que, si fins ara el món ‘bio’ havia sortit indemne d’altres crisis (com la bombolla immobiliària o la pandèmia), en aquesta ocasió l’alta inflació sí que l’està afectant, directament i indirectament. Hem deixat de créixer al ritme vertiginós d’altres anys. Això vol dir que necessitem que l’Administració prengui cartes serioses en aquest assumpte i que la seva aposta pel sector orgànic sigui decidida, valent i ‘a per totes’. No és caprici. És el que necessiten la nostra societat i el planeta si ens volem sobreviure a nosaltres mateixos. Cal prendre decisions i cal prendre-les ja. I el model agroecològic representa moltes solucions per a molts dels problemes a què ens enfrontem”.

La cistella ecològica a Espanya durant el 2022 va estar conformada per un 64% de productes ecològics d’origen vegetal, principalment de fruita (14%), hortalisses (10%). I un 36% de productes d’origen animal, fonamentalment carn (27%). El perfil del client que opta per aquest tipus de productes al supermercat, segons les dades d’un informe recent, és majoritàriament femení i de mitjana edat. El 73% dels consumidors són dones i el 34% tenen entre 45 i 60 anys. Els homes ocupen el 27% del segment i el consum daquests productes entre els joves es manté baix: el 14% té entre 25 i 35 anys. Per a Parra, “la cistella de la compra és avui un veritable carro de combat on s’exerceix la veritable democràcia. Amb el teu consum, optes per permetre el rumb al desastre o per la regeneració. Cadascú pot triar… Però no podem deixar les solucions a problemes tan greus com als que ens enfrontem a les mans ia les butxaques dels consumidors, que tenen cada vegada economies més precàries. Per això demanem a l’Administració (municipal, autonòmica, estatal, europea…) que abandoni els interessos a curt termini i electoralistes per dissenyar polítiques ambientals holístiques que siguin capaces d’aturar alguns dels problemes provocats pel neoliberalisme i la seva pèssima visió materialista del món i de la vida“.

Un canvi necessari

Els problemes sanitaris creats per una alimentació contaminada, la crisi climàtica, la sequera, la caiguda abismal de diversitat biològica, els problemes generats pels residus nuclears, la pobresa i la fam de milions de persones, les guerres, l’alta inflació… Rics cada més rics i pobres cada vegada més pobres. Tot està relacionat. La fira degana de la cultura ecològica fa dècades que aposta per un consum responsable, i això ha calat a la societat en un camí sense retorn cap a la responsabilitat compartida. Però els canvis que cal fer encara són molts perquè les urgències ja són aquí. BioCultura és un manual viu per al canvi on es donen cita empresaris i ciutadans amb propostes d’un canvi real de paradigma cap a aquest altre món possible. Fa 40 anys que advertim de les conseqüències de l’exposició a tòxics, de l’escalfament climàtic, de la pèrdua d’espècies… Tot això s’està manifestant ara amb tota la cruesa. Si no actuem amb urgència davant d’aquests grans problemes, els escenaris que veuran en el futur els nostres fills i néts seran cada cop més distòpics. És una urgència moral actuar i fer-ho ja. Aquest model no serveix. Cal canviar completament de cosmovisió. I BioCultura ens dóna les claus per a tot això”. Cal canviar completament de cosmovisió. I BioCultura ens dóna les claus per a tot això”. Cal canviar completament de cosmovisió. I BioCultura ens dóna les claus per a tot això”.

En aquesta edició  300 les empreses  ocuparan  l’espai expositiu del Palau Sant Jordi a BioCultura BCN 2023. Empreses ecològiques i sostenibles “com cal”que vénen carregades de propostes per crear alternatives viables a la petroaddicció i al neoliberalisme on l’únic que importa és l’obtenció de pingües beneficis costa del que sigui. Alternatives a models agroalimentaris i productius que sacrifiquen la salut del consumidor i dels ecosistemes a favor dels comptes corrents d’unes quantes empreses transnacionals. El saló “bio” per excel·lència obrirà les portes amb una oferta de més de 20.000 referències d’aliments ecològics, cosmètics eco-naturals, moda sostenible… i una infinitat de productes i serveis per a un ecoestil de vida… que sigui capaç d’aturar els principals problemes que assolen la Humanitat i tota l’ecosfera.

Activitats per un altre món possible
La fira compta amb una programació paral·lela de 350 activitats. A la interminable llista, aquest any destaca, com a gran novetat, el nou esdeveniment OrganicFit, espai dedicat a l’exercici i moviment orgànic, que lideren Susanna Diracano i Estrella Burruezo. Però no és l?única proposta trencadora i atractiva. N’hi ha moltes més. Tot el que té a veure amb l’aspecte culinari/gastronòmic (presentacions, tasts, degustacions…) tindrà lloc al showcooking, els ecochefs del qual faran les delícies d’aquest públic atent, que, cada any, omple l’espai esmentat… Els mateix passarà a el showroom de la Plataforma EcoEstÈtica, on la protagonista serà la cosmètica ecocertificada. Per a nens/es i famílies, MamaTerra, el Festival Ecològic de la Infància, serà una posada en pràctica per aprendre jugant a tenir una relació més harmònica amb Gaia. I, a El Manicomi, molta música i la cultura de la fira: un espai per a la reflexió, el diàleg i la cultura amb majúscules. . Destaquem, també, algunes de les ponències de doctors i/o especialistes com Vicenç Fuster, Lucía Redondo i/o Loli Curto que, amb les seves reflexions i xerrades, ajudaran el públic a combatre els símptomes de les “malalties de la civilització” actuals provocades per una alimentació desastrosa, pèrfids hàbits de vida i l’estrès generalitzat de la societat de masses. [Continuar llegint a Biocultura]

Tenir en compte les activitats de cada dia els concerts que tindra lloc el divendres 6 a les 18 h. de Música Medieval d’Eduardo Panigua, i el Trio de les Tres cultures, o del diumenge, a les 17 hores. Tambés es interessante el documental del dissabte 6; al es 18,45 h: Creatures.org, per una vida millor”.  Algunes de les activitats es repeteixen en diversos dies. Consultar la programació.

Fotos de Julia López Tremols i de l’organització, a la presentació el 26 d’abril 2023
(*) Resum de Nota de Prensa, publicada per l’ASSOCIACIÓ VIDA SANA. Consultar Nota completaPallars 85, 2n 4a 08018 Barcelona T. 93.580.08.18