L’iniciativa  CientífiqArt és del grup de gènere de l’Associació Catalana de Comunicació.

Segons l’article de Xavier Duran, emès pel 324 i publicat  a la Web de CCMA, ja s’estan realitzant els murals de les 5 científiques catalanes que protagonitzen murals escolars contra l’efecte Matilda. La iniciativa pretén reivindicar aquestes investigadores i apropar-les al públic situant les seves imatges en llocs assequibles a tothom.

Lina Badimon Maestro, actual directora del Centre d’Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), i la matemàtica Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, la primera professora d’Astronomia General i Física del Globus a la Universitat de Barcelona, són les científiques que ja tenen un mural a l’exterior de dues escoles de Barcelona. Estrenen així la iniciativa CientífiqArt, que té com a objectiu apropar científiques catalanes al públic. El mural dedicat a la doctora Dolos Aleu, al IES Berant Metge, de Sant Martí, es obra de Berta Artigal Crusells.

Els murals estaran a l’abast del públic en parts exteriors d’escoles de Barcelona a les quals aquestes científiques han estat lligades. S’ha fet un treball previ a les escoles, i es vol recuperar a dones que van tenir un paper molt important a la ciència, i encara són desconegudes i  mereixen  tenir una pintura artística de gran tamany a la pared: I axi s’esta fent gràcies al projecte “CientífiqArt: Murals de científiques catalanes“, que té per objectiu donar visibilitat, valorar i reivindicar aquestes investigadores pioneres.

El projecte l’ha impulsat el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’acció s’emmarca dins de la Setmana de la Ciència a Catalunya, que aquest any arriba a la 26a edició i se celebra del 12 al 21 de novembre. També compta amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). [+info a Tv3_CCMA]
**************************************************
Les científiques pioneres catalanes protagonistes que trobaràs als murals de CientífiqArt són les següents:

  • Lina Badimon Maestro, inventora de la càmera Badimon, una eina que ha estat indispensable en els estudis d’aterotrombosi en l’àmbit internacional. El mural es troba a l’Escola Ferrer i Guàrdia, de Nou Barris.
  • Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en Medicina de l’Estat Espanyol. El mural es troba a l’Institut Bernat Metge, de Sant Martí.
  • Margarita Wirsing Bordas, primera dona llicenciada en Física i Química d’Espanya. El mural es trobarà al centre Maristes Sants-Les Corts, de Sants-Montjuïc.
  • Marta Estrada Miyares, oceanògrafa i biòloga marina que va rebre la Creu de Sant Jordi 2004. El mural es trobarà a l’Escola Alexandre Galí, de Ciutat Vella.
  • Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, primera dona en exercir com a professora auxiliar a les assignatures d’astronomia general i física del globus a la Universitat de Barcelona. El mural es troba a l’Escola Calderón de la Barca, de Nou Barris.
    ___________________
  • Es poden consultar les activitats de la Setmana de la Ciència a la WEB.   Entre les activitats destaquem, l’exposició dones Cientifìques;  “Invisibles i Ocultes“, a la plaça Leonardo Da Vinci ,1
[fotos, de L’ACCC, i de Tv3-CCMA]