El 14 d’abril el grup de ‘República Feminista’ de Ca la Dona va commemorar el 90è aniversari de la II República.
Un aniversari del que els mitjans han parlat molt, però res del paper de les dones en aquell important moment històric a Catalunya i a tot l’Estat Espanyol. Cal recordar-ho. I això és el que ha fet Elvirà Altés en una xerrada virtual molt concorreguda.
L’acte “Dones periodistes a la República” ha volgut rescatar i donar a conèixer el treball de les dones periodistes que van viure i exercir durant la II República. La xerrada va anar a càrrec de la periodista i antropòloga, Elvira Altés, autora del llibre “Les periodistes en el temps de la República” va explicar l’aparició de les periodistes professionals en l’època republicana “I la seva notorietat,encara molt oblidada”.
Noms com el de la Maria Luz Morales, que va arribar a dirigir La Vanguardia quan va començar la guerra, Anna Murià, que també va dirigir Diari de Catalunya, al final de la contesa, Mercè Rodoreda, que fa una sèrie d’entrevistes als intel·lectuals de l’època a la revista Clarisme, Rosa Maria Arquimbau, que te una pàgina d’opinió Films & Soda, al diari La Rambla, o Irene Polo, una de les més brillants periodistes de l’època que va practicar diverses especialitats com el periodisme d’investigació, l’entrevista, etc., i encara s’hi poden afegir molts noms més, que tot i no haver rebut l’atenció i el reconeixement que mereixen esquitxen amb la seva firma els diaris de l’època republicana.
El moment polític va suposar una oportunitat per aquestes periodistes que ja escrivien en revistes femenines i en les pàgines i seccions adreçades a les dones per fer el salt a la premsa generalista tot construint nous discursos sobre els temes que marcava l’actualitat. Els drets al treball, a l’educació, a ser elegibles i a votar, van ser alguns dels aspectes que van produir canvis en les mentalitats i en la legislació. Noves visions i grans esperances que estimularen les dones a emprendre nous camins com el del periodisme.Va moderar l’acte la periodista Alícia Oliver.
X edició de la República Feminista
El grup de la República Feminista està format per diverses feministes de Ca la Dona que, des de fa 10 anys, pretenen recuperar, reconèixer i visibilitzar el paper i el treball de les dones en l’etapa de la II República. Al llarg d’aquests anys han tractat diverses temàtiques com les dones a l’exili, la deportació, les presons franquistes, les dones afusellades, el trauma de la guerra, les brigadistes, les mestres o les dones artistes.
El cartell és obra de la Roser Pineda, i el punt i final de l’acte el va posar la maga Glòria amb un número de màgia en funció de la temàtica tractada.