L’actriu Francesc McDormand i la directora Chloé Zhao es porten tres Oscar per Nomandland.

Aquesta  pel·lícula que retrata les vides nòmades de milers de nord-americans, és la guanyadora d’una nit dels Oscars diferent, amb una cerimònia més austera en què tres estatuetes, han convertir a “Nomadland” és la producció més premiada: millor pel·lícula, millor direcció, per a la jove directora japonesa Chloé Zhao, i millor actriu, per a Frances McDormand.

Segons la crònica publicada a El Cinèfil, els Oscars 2021 passaran a la història per ser uns dels més repartits. Quasi totes les pel·lícules més nominades en aquesta 93 edició han rascat alguna cosa.Nomadland, però, s’endú la glòria més gran amb el guardó a la Millor Pel·lícula i el 2n Oscar per a una dona a la categoria de Millor Direcció per Chloé Zhao (després del de Kathryn Bigelow l’any 2009 per The Hurt Locker). Aquesta història a mig camí entre la ficció i el documental narra la vida d’una dona a les portes de la jubilació que viu a la seva furgoneta i salta de feina en feina per sobreviure. I la magnètica interpretació de Frances McDormand li ha valgut el 3r Oscar de la seva carrera després de Fargo (1996) i 3 billboards outside Ebbing, Missouri (2017). Entra així al selecte grup d’actrius més premiades als Oscars al costat de llegendes com Katherine Hepburn (4), Meryl Streep (3) i Ingrid Bergman (3). De fet, en certa manera supera a aquest laurejat grup ja que també ha rebut l’Oscar a la Millor Pel·lícula com a productora de Nomadland.

Si el reconeixement de McDormand ha estat una petita revolució tampoc s’esperava que el recentment traspassat Chadwick Boseman no recollís un premi pòstum per Ma Rainey’s Black Bottom. Lagran sorpresa de la nit, doncs, ha estat el premi al Millor Actor per Anthony Hopkins per  The Father fet que el converteix en l’intèrpret més longeu en guanyar aquest premi amb 83 anys. El veterà actor anglès (que no ha assistit a la gala) recupera el tron de l’actuació que va ocupar amb el seu mític Hannibal Lecter l’any 1991 per The silence of the lambs. Aquesta pel·lícula sobre un ancià que està perdent el cap per culpa de l’alzheimer també ha estat la guanyadora al Millor Guió Adaptat. El també director francès Florian Zeller juntament amb Christopher Hampton reben així un reconeixement que col·loca aquesta adaptació teatral com un dels film de l’any. [+info a El Cinèfil]

[També és interessant llegir a El Cinèfil l’article sobre Frances MecDormand]
(*)Fotos: Fotogramas; El Cinèfil i CCMA/TV3]