És una novel·la apassionant  que recupera una història d’amor antiga, que s’inicia a Palamós(*)

La presentació va tenit lloc, el dijous 18 de maig, a la Llibreria OBAGA.  He volgut presentar l’última novel·la d’Eva Espinet, perquè quan la vaig llegir em va fascinar, des del principi al final. I vaig gaudir molt a l’acte de presentació a la llibreria de la nostra querida amiga Carolina. 

A través de la relació àvia-neta es conta en clau actual la història d’un amor d’adolescència truncat. La novel·la ens submergeix en l’amor de joventut entre una catalana i un alemany nazi a la Costa Brava republicana, en la cerca de l’amor perdut durant la Segona Guerra Mundial,  i del retrobament d’aquest amor seixanta anys després.

Al Palamós de 1995, Marina es retroba seixanta anys després amb un amor de joventut, Hans, un nazi que va lluitar en la II Guerra Mundial, que va ser el seu primer gran amor. La seva néta Alma, investiga sobre aquesta “terrible“ història que havia romàs enterrada, i ningú de la família coneixia. A través de les “confessions” dels protagonistes i de la seva pròpia recerca, descobreix la tràgica vida de la seva àvia durant la guerra civil del 36-39, la guerra mundial, i sobre com va poder sobreviure en un camp de concentració

Una novel·la amb base històrica, que ens descobreix un Palamós desconegut i desaparegut, que va tenir una època gloriosa abans que la guerra civil ho canviés tot. Quan l’autora sap que la seva àvia va tenir un gran amor, que podia haver canviat la seva vida, es pregunta «Què hauria passat si la meva àvia s’hagués retrobat amb el seu alemany?

El relat d’ Eva Espinet aconsegueix fer-nos còmplices d’un viatge devastador en a la recerca d’una veritat ineludible: ningú pot amagar-se de si mateix per sempre. Només es podran salvar mirant al passat de front.

Tot comença amb “Un punto azul en el Mediterraneo” aquest lloc de felicitat i pau que idealitzem i al qual sempre anhelem tornar, que també és el lloc precís al qual el nostre destí ens arrossega després d’un llarg viatge; un punt al qual només es pot arribar a través de la cerca i l’amor, superant circumstàncies i herències familiars, vencent la inèrcia i la por, perdonant als altres i perdonant-se a un mateix.

Estem davant una història apassionant que desafia el poder de la memòria i la força dels sentiments. Una història de transformació, d’aprenentatge, d’amors impossibles, de traïcions, de cerca del perdó, d’herois i heroïnes que van perdre les seves pròpies guerres, però que van aconseguir sobreviure per a tornar a estimar.

És una història de dones, de mares i filles, de família, de generacions, de mancances afectives, però també d’amor abnegat, que combina molt bé tres ingredients de molta intensitat, l’amor impossible, el drama tràgic d’entre guerres i una devastadora revelació, un enigma, que posa a prova al i a la protagonista en un moment decisiu de les seves vides.

Eva Espinet publicarà aviat la novel·la en català , i fara presentacions a la Costa Brava, sobretot a Palamòs i a Calonge, d’on prové part d ela seva familia. També te previst organitzar rutes pels llocs on es mouen els protagonsites. La primera de les quals ser ale 10 de juny per a un grup de dones a Palamós.

Julia López Tremols

Podeu trobar +info    Sobre la publicació:
(*) La presentació i la xerrada d’Eva serà en castellà, malgrat que està preparant l’edició en català per a publicar-la pròximament. Presenta Julia López Tremols
Dijous 18 de maig, a la Llibreria Obaga, 18 h. Carrer Girona 179. Es prega puntualitat. [+consultar Info a LaIndependent, en català i en castellà. ,