El talent femení musical està més que mai representat en els escenaris de diversos llocs.

La temporada estiuenca no seria la mateixa sense els festivals de música que s’organitzen, els quals estan barrejats de diferents gèneres musicals i artistes tant internacionals com nacionals. Aquest any, encara que estem amb la situació de la pandèmia mundial, el Covid-19, s’han tornat a arrancar els festivals musicals que a molta gent els entusiasma amb les mesures de seguretat pertinents. En la majoria de festivals catalans hi ha molta representació del talent femení emergent. Us animem a escoltar i gaudir dels  millors concerts!

Gràcies a les mesures de seguretat adoptades i al creixement en positiu de la vacunació en tot el territori català, el govern ha permès la tornada dels coneguts i estimats festivals de música. En molts d’aquests concerts, aposten pel talent femení actual.

Un Festival que ja està en marxa i que  durarà fins al 24 de juliol, és el Festival de Música de Pedralbes, que es fa als jardins de Pedralbes de Barcelona, i  que entre altres actuacions en que elles són les protagonistes ofereix el concert de Niña Pastori, el divendres 2,  de Rozalen, del dimecres 7,  i el d’Amaia , el dissabte 10 , que presenta el  seu disc debut: “Pero no pasa nada”, la gran gala del Ballet Ètoiles de l’Opera de París, el divendres 16. La cloenda serà a càrrec de  Maria Arnal i Marcel Bages, un dels concerts més esperats, el dissabte 24  de juliol. Destaquem el concert del dijous 15, de la cantante mexicana Silvana Estrada, cosiderada la “Chavela mil·lenial”

I el mes d’agost,serà del  Festival Mas i Mas,  que omple  les sales de música barcelonines Jamboree, Tarantos i Moog , celebrarà més de 160 concerts, entre els quals es destaca la participació de dones que, a través de les seves lletres, transmeten valors feministes i socials. La cantant de funk, soul i música urbana, Paula Peso, apassionada amb el món musical, arriba el dijous 5 d’agost amb el seu recent disc, Teach You Right (2020), un disc ple amb lletres enèrgiques que et donen ganes de ballar!

Kween Cortés, artista femenina present en aquest festival també el dijous 5 d’agost, és enèrgica i desafia el patriarcat a través del seu àlbum debut Alma Rota (2019). També Aisha Fay, cantant de soul, pop i jazz i amb el seu nou treball Days Like This (2021) aporta un talent càlid i únic el diumenge 8 d’agost al festival. Altres dones reivindicatives i talentoses que també protagonitzen aquest festival són Rebeca Monasterio (del 2 al 8 d’agost), Maria La Blanco (dimarts 10 d’agost), Lis Sarroca (dijous 12 d’agost), Laura Marchal (diumenge 1 d’agost), Juicy Bae (dijous 19 d’agost), Ana Brenes (divendres 20 d’agost) i moltes més!

Un altre festival amb molta presència femenina és el Grec 2021, Festival d’Estiu de Barcelona, que torna amb la seva 45a edició fixant-se en el talent local femení de la mallorquina Buika (26 de juiol a les 22:00h) acompanyada de la bailaora negra Yinka Esi Graves; Omara Portuondo (28 de juliol a les 22:00h), que repassa els seus temes més coneguts; la companyia teatral musical Dear Winnie (14 i 15 de juliol a les 20:30h) que explica la història de Winnie Mandela; entre d’altres talents femenins.

Cal recordar el festival Nits d’Estiu Calella (NEC) amb concerts fins el 3 de  setembre a diferents espais de la ciutat amb espectacles de tots els estils. És una oportunitat doble, tant per gaudir d’actuacions de gran qualitat com per aprofitar i visitar diferents espais de la ciutat a la nit: el Far, el Parc Dalmau o el pati de la biblioteca. La proposta d’enguany arriba completada amb una degustació de vins i tapes, gaudint de música i gastronomia en un mateix espai. En aquesta edició destaquem, entre altres,  el concert de Mayte Martín el divendres 9 de juliol. I el de Flor de Canela, el divendres 16 de juliol.   I destaquem també la sarsuela:  La Tabernera del Puerto, que es podrà veure a la sala Mozart,  divendres 2 , dissabte 3 i diumenge 4 de juliol.  També Albert deprius, junt a l’Orquestra Harmonia, i la coreografia d’Isa Moren, i el Petit Baller de Barcelona serán protagonistes, del concert a l’aire Lliure al Parc Dalmau, del dissabte 31 de juliol.  Recordar que cal reservar els entrades amb antel·lació. Podeu consultar el PDF de la programació de tot l’estiu:.2021ANEC aCalella_programaUn dels festivals més “feministes es el PortalBlau de L’Escala, que s’inicia el dissabte 17 de juliol, i acaba el 15 d’agost, ja que entre 18 actuacions, podren gaudir de la música (individual i en grup) d’11 dones. Entre altres concerts,  destaquem  a Suu (30 de juliol),  Judith Neddermann (1 d’agost), i de  Maria Arnal i Marcel Bagés (6 d’agost) .  [+info a  Turisme /portalBlau]

I seguint amb concerts a la Costa Brava, us recordem que a Pals, el dissabte 24 de juliol, tindrà lloc el concert de Beth. Mireu Activitats de juliol. 

El Festival Indrets, celebrat del 2 de juliol a l’11 de setembre a Cadaqués, porta els talents de la guitarrista i compositora Rusó Sala (9 de juliol), que presenta un repertori dels seus quatre treballs discogràfics; el duet de germanes Escarteen Sisters (23 de juliol a les 19:30h), que arriben amb el seu talent fresc a través del violí i el violoncel; l’Anna Colom (20 d’agost a les 19:30h) presenta un folklore amb el seu projecte Cayana; Leila Claud (27 d’agost a les 19:30h), la veu més jove del festival amb disset anys, arriba amb temes propis musicals; i Uma (28 d’agost a les 19:30h), artista amb tradició folk i experimentació sonora.

Recordeu que el festival Via Jazz, de Vilafranca, també hi és  del 2 al 4 de juliol. I compta amb al secció “Dones i Jazz“, el divendres 2 actuarà Gemma Abriè i Manel Camp. No només aquests festivals donen l’oportunitat a moltes dones a representar el seu talent, sinó que hi ha molts més convocatòries: MUSICAB (del 16 al 18 de juliol), L’Anòlia (del 10 al 17 de juliol), Vibra Festival (del 18 de juny al 17 de juliol), Mercat de la Música Viva de Vic (del 15 al 18 de setembre), etc.

Mari Loly Valenzuela.

Podeu  els preus i horaris de cada festival baix

Festival de Música de Pedralbes. [+info]

Festival Mas i Mas: [ +info]

Festival Grec 2021: [+info

Festival Indrets a Cadaquès : [+info]

NEC-Nits d’Estiu a Calella [+info a Facebook]

I per saber més sobre els FESTIVALS DE MUSICA, programats a diversos llocs de la Costa Brava, consultar: Costa Brava.org