Susana Villafañe i els seus relats: “Entresueño y desconcierto”. 

La nova proposta de la nostra companya, vicepresidenta de l’AMC. inclou catorze relats perversos, d’amor, humor i mort…que ens resulten sempre naturals però sorprenenents.
Tots ells es reuneixen en aquesta antologia en la qual gairebé sempre hi ha un mort de riure, de pena o perquè l’han matat accidentalment o volent; també la mort natural com la vida mateixa apareix per a contradir a aquells que afirmen “d’alguna cosa cal morir”. En to de comèdia, alguns, on no hi ha mort que valgui i algun altre es refereix a l’ésser humà, en el qual la bondat i la maldat formen part de la seva essència.
A pesar que les històries són pura ficció, estan basades en fets reals l’essencial per a aprofundir en l’íntim dels sentiments i les emocions dels seus protagonistes. I així, la realitat és font d’inspiració per a relatar històries disfressades de fantasia realista.
[Consultar la presentació a Alibri del 6 de juliol amb el vídeo publicat, i el resumen  per Leonor Sedó a 39 y más.  I mireu les entrevistes a la radio a “Tu mundo Poètico“]

Susana Villafañe al igual que altres autores ha sigut seleccionada per al Festival Blak Mountain 2021 , que es fa del 6 al 11 de setembre.  Susana Hernández, ha publicat  “Males decisions”, en castellà i en català, l’Editorial Al Revés.

També recomanem la primera obra de Mari Carmen Sinti: Sudor frio, novela que sembla d’una autora amb molta experència, i que com les autores mencionades participarà en alguna de les taules d’aquest festival . (Black Mountain Bossòst | Facebook]

Dones valentes, memòria i lluita actual

L’estiu és aquesta època on a la fi ens posem al dia amb aquestes lectures que hem anat acumulant durant l’any i per a les quals no disposem de temps. I per això 39 y Más ens recomana alguns títols interessants per a llegir aquest estiu, a l’article “Dones escriptores – Quatre llibres escrits i protagonitzats per dones”. A l’article  realitzat per Eli Romero, repassen quatre lectures indispensables per a la temporada estival. Els quatre llibres tenen la seva versió en paper i en digital.; Syra de Maria Dueñas, La Edad de la memoria, de Clara C. Escriba,  El arte de engañar al Karma d’Elisabeth Benavent  y Felizmente divorciada d’Esther Jaurreta. [ ©onsultar l’article a 39 y mas]

En la literatura, les dones escriptores han estat massa temps amagades. Els últims temps contemplen un despuntar d’autores que ens porten històries protagonitzades per dones en diferents gèneres literaris. Gràcies a aquest canvi en les tendències de publicació, la diversitat d’opcions resulta d’allò més variada: des d’autores molt conegudes les obres de les quals han estat adaptades a l’audiovisual fins a les més desconegudes que s’auto-publiquen, intentant aconseguir al seu públic objectiu amb les eines que ofereix Internet.

Cal tenir en compte que “Syra” que està superant record de  vendes,  també ha sigut publicada per Edicions 62, en català.
Altra novel·la molt recomanable i  també editada per Edicions 62, és  Tàndem de Maria Barbal. Premi Josep Pla 2020. L’historia  passa al barri de Sants , de Barcelona, amb dos protagonistes que intueixen que la felicitat està més enllà de la rutina en la que s’han convertit les seves vides.

Dones valentes, de Txell Feixas, parla de la “revolució silenciada” que van protagonitzar les dones en tots el països del món fins als nostres dies. Són tretze històries individuals recollides al llarg de molt de temps que sintetitzen la vida quotidiana de milions de dones, la seva defensa de la supervivència diària, del dret a l’avortament, a la independència i autonomia, l’educació igualitària i al treball digne. Publicat en Ara Llibre, podeu trobar la presentació d’aquest llibre junt altres recomanacions [+info a Dones Digitals].

I cal recordar altres publicacions rellevants d’any del confinament i de principis d’aquest any, com: “L’espia” de Pilar Rahola, publicada per Columna Edicions. Una historia que es desenvolupa a Barcelona 1942.  Nazis, espies i una orquestra que toca al Ritz els somnis d’una ciutat derrotada.  O “Ca la Wenling” , de  Gemma Ruiz Palà , d’Edicions Proa. Sobre una dona especial que treballa en una perruqueria dotze hores al dia…

Care Santos, amb  “Seguiré els teus passos” (Columna) torna amb la mateixa protagonista. la Reina. Tot i què es poden llegir de forma independent, la novel·la aprofundeix sobre el passat del seu pare en el moment que rep una trucada on l’avisen que algú pretén obrir la tomba del seu pare, mort en estranyes circumstàncies a Conques, un poblet del Pallars Jussà, fa quaranta-quatre anys…

Tota una vida per recordar” de Núria Pradas, novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020. La protagonista  és una jove que somia en triomfar als estudis Disney i en el món de l’animació als anys 30 del segle XX. Columna. [[+info a Illadelsllibres ]

També es molt  recomanable, una novel·la escrita per un escritor, Xavier Boix:  “La dona de la seva vida.  El Joel, el Raimon i la Victòria són els germans Estrada. Cadascú viu en una punta de món. Un fet, però, els uneix. Una investigació periodística, en canvi, ho posa tot en risc. El Joel, director de documentals, aviat s’adonarà que hi ha descobertes que fan trontollar els sentiments, sacsegen la vida i obliguen a reescriure el passat.