Són vuit dones les guanyadores, professionals referents en l’àmbit tecnològic.
El vicepresident J.Puigneró ha presidit l’acte (13 d’octubre) del lliurament de la setena edició dels Premis DonaTIC que enguany ha rebut 80 candidatures
Les dones premiades pertanyen als àmbits empresarial, professional i acadèmic, iniciatives empresarials i socials han estat guardonades d’un total de 80 candidatures que optaven als Premis DonaTIC 2021. Aquests guardons, impulsats pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, s’inscriuen dins el Pla DonaTIC que té com objectiu prioritari incrementar la presència femenina en el sector tecnològic i del seu apoderament en l’àmbit tecnològic.
Visibilitzar a les dones en les tecnologies
El Projecte DonaTIC consta de 4 eixos d’actuació:
Eix 1. Fer les TIC atractives per al talent femení del futur
Eix 2. Visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones
Eix 3. Formar i capacitar digitalment a tothom
Eix 4. Promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha presidit l’acte de lliurament dels Premis celebrat aquesta tarda en commemoració del Dia d’Ada Lovelace, en què s’homenatja la primera programadora de la història. Puigneró ha destacat “la voluntat del Govern de visibilitzar i fer créixer el talent tecnològic femení que hi ha a Catalunya des del Pla DonaTIC“.
La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha clos l’acte i, en la seva intervenció, ha reconegut que els premis han començat a donar els seus resultats perquè s’ha aconseguit “un canvi mentalitat” en el sentit que ja hi ha “consciència que el sector necessita les dones”. Per Barbany, tot i que les dades continuen no sent bones – a Enginyeria Informàtica, per exemple, encara hi ha menys d’un 10% de matriculades- hi ha “brots verds” perquè augmenten les dones que treballen al sector TIC. Barbany, que ha avançat que les properes setmanes el Govern presentarà el pla DonaTIC en el sector aeroespacial i en ciberseguretat, reconeix que encara hi ha “molta feina a fer”. Per això,d emana “més homes DonaTIC” i més col·laboració público-privada.
Vuit dones i dues iniciatives han estat guardonades amb els Premis Dona TIC per la seva tasca de visibilització del talent femení al sector tecnològic en els entorns empresarial, professional, acadèmic i social. La setena edició dels guardons, impulsats pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, ha rebut una vuitantena de candidatures, les quals ja enfilen fins a un total de 541 les propostes rebudes des de l’any 2015. [Seguir llegint a Metadata]
Palmarès dels Premis Dona TIC 2021
Les guardonades amb els Premis Dona TIC 2021 han estat:
Emprenedora: Cristina Corchero García. Doctora en Estadística i Investigació Operativa. És fundadora de l’empresa Bamboo Energy i líder d’un grup de recerca en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els mètodes d’optimització a l’àmbit de l’energia i ha treballat per a que la composició del grup de recerca fos paritari i oferís igualtat d’oportunitats a totes les persones sense tenir en compte gènere, raça, origen o religió. Aquesta filosofia és la que ha implantat a Bamboo Energy.
Empresària: María Jesús Salido Rojo. Enginyera en Sistemes de la Informació. Fundadora i CEO de SocialDiabetes, una Startup nascuda a Barcelona de l’àmbit de Digital Health i que comercialitza una plataforma digital de reconeixement internacional per la gestió de la Diabetes. Empresària amb més de 20 anys d’experiència com emprenedora en la direcció de projectes relacionats amb les Tecnologies de la Informació.
Professional: Anna Benavent Navarro. Enginyera superior de Telecomunicacions. CIO a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell des d’on ha desenvolupat un projecte per transformar i millorar el sistema de salut, especialment l’atenció que donen els hospitals de la Xarxa de Salut Pública de Catalunya, utilitzant les TIC com a palanca de canvi per fer sostenible els dispositius assistencials i alhora potenciant el canvi cultural per aconseguir hospitals digitals més eficients i amb millors resultats per als seus pacients.
Acadèmica/Investigadora: Alicia Fornés Bisquerra. Doctora en Informàtica. Ha liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals de recerca, amb l’objectiu de millorar el reconeixement automàtic de manuscrits textuals i gràfics, contribuint a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural. Actualment està impulsant la creació de la “Catalonia Time Machine” que té per objectiu crear un simulador computacional per visualitzar milers d’anys d’història de Catalunya.
Divulgadora: Maria José Lodeiros Zubiria. Llicenciada en Matemàtiques. Més de 20 anys treballant en el món de les TIC, 17 dels quals a la consultoria a la que desenvolupa la seva carrera professional. Actualment és consultora de l’equip d’innovació a Everis, i és líder inspiradora i referent dins i fora dels seus equips de treball.
Revelació: Isabel García Baños. Graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Màster europeu en Enginyeria de Sistemes Informàtics Incrustats. Durant el màster va ser impulsora i organitzadora de l’EMECS-thon, una marató de sistemes incrustats. CEO i co-fundadora d’Eways, Startup dedicada a reduir les deixalles electròniques produïdes als països del nord global i actualment CEO i co-fundadora de Bleta, Startup que pretén eliminar la bretxa digital a la tercera edat i apropar les noves tecnologies a la gent gran. Durant la COVID-19 va impulsar la campanya #acércales, que recollia dispositius de particulars i empreses i els preparaven per a la reutilització a centres sanitaris i residències per posar en contacte a la gent aïllada amb els familiars. [+info]
Estudiants i iniciatives referents d’enginyeria
La Web d’Enginyers Industrials de Catalunya, subratja en la seva web els premis d’iniciativas referents i els concedits a dues iniciatives (veure foto). La iniciativa ‘CoE Women on Fairness’, d’Everis s’ha endut el premi en la categoria d’Iniciativa Referent Empresarial. Es tracta d’un grup de dones que ha creat un programa formatiu per reduir els biaixos de gènere que perpetuen els algoritmes : D’altra banda ; el projecte ENGINY-era qué és una entitat social per a fer arribar les disciplines STEAM a infants i joves a través d’activitats i projectes i i tallers amb la intenció de trencar els estereotips de gènere o altres discriminacions,
Els premis DonaTIC han reconegut Marta Bertran Ferrer, graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant de doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures de Xarxa amb menció en Innovació, com a EstudiantTIC. Actualment treballa en el projecte final de màster al CERN on està desenvolupant la incorporació de supercomputadors en el conjunt de recursos que constitueixen la seva Grid. [+info a Fulls d’enginyeria. ]
Fotos de Politiques Digitals i Fulls d’enginyeria i santCugat.info.
Mireu Video.