Es comença a visibilitzar altres maneres de ser home allunyades del model patriarcal.

Durant aquest més s’ha posat sobre la taula la necessitat de que  les noves masculinitats  cada vegada tinguin una més gran implantació i visibilitat.  En primer lloc, es va celebrar l’esdeveniment Men in moviment, des del 30 de setembre a l’1 d’octubre; l’alcaldessa Ada Colau, va anunciar  l’apertura d’un nou centre de Masculinitats a la ciutat, i ara s’anuncia que la tradicional concentració dels dilluns  a la Placa sant Jaume, la organiza Homes Igualitaris, sota l’aixopluc de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere, i serà aquest dilluns 18 d’octubre.

Aisí ho explica Social cat en l’article “Trobar models de masculinitat alternatius, un problema social urgent”, que explica que cal anar a un altre tipus de masculinitat:  “el model oposat al d’home igualitari és la masculinitat tòxica que enarboren els moviments populistes d’extrema dreta”

Què significa la masculinitat avui? És possible ser home i allunyar-se del model basat en la superioritat sobre les dones? Quina és la relació entre masculinitat i certes maneres de fer política? Aquestes i altres qüestions candents es posaran sobre la taula en el congrés Men in Movement, V. Masculinitats i futurs viables, que va celebrar la cinquena edició  al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) baix l’aixoplic de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Instituto de las Mujeres.

“El camp del gènere està focalitzat en les dones, principalment en la injustícia de gènere, però el gènere també és relació, i hem d’estudiar com es construeix aquesta relació i, per tant, les masculinitats. És urgent abordar aquesta qüestió”, explica la Dra. Begonya Enguix, professora dels Estudis d’Arts i Humanitats i directora del programa del grau interuniversitari d’Antropologia i Evolució Humana.  [Seguir llegint a Social Cat)

A les jornades van participar molts grups d’homes igualitaris, que com els de Grup MEDUSA van comentar qu: “Els temps actuals ens demanen que ens centrem en el present i que repensem el futur i les seves condicions de viabilitat. Quan vam començar a dissenyar la cinquena edició de “Homes en moviment”, pensàvem en abordar els desafiaments plantejats per la relació entre els homes i les masculinitats amb el nacionalisme, el medi ambient, els cossos i la sexualitat, i la decolonialitat. No sabíem que una pandèmia mundial faria encara més urgent la necessitat de pensar els nostres futurs.

Perqué la masculitat es tan frágil?

Aquesta pregunta la fa Alejando Vara a El Periodico “La masculinitat és una construcció social que s’associa a persones predefinides com a homes i es considera part de la personalitat i essència d’aquestes. Tanmateix, tot i que el terme pot ser sinònim de coratge, virilitat i força, per què és tan fràgil?”

En intentar fer als homes forts sota la premissa d’ocultar les emocions que els fan humans, creixen amb por cap a la feminitat. Sentiments com la por, l’angoixa, la debilitat o la inseguretat s’amaguen perquè els converteixen en persones vulnerables. Fins i tot s’ha conduït a un terreny encara més superflu en què vestir amb peces de color rosa, dir que un altre noi és guapo o fer-li un petó a un amic, són accions que trenquen amb els patrons de comportament comunament associats al gènere masculí.[continuar Llegint a El Periodico)

+info

Homes Igualitaris a Facebook.