Xerrada i tertúlia de l’escriptora, Luisa de Vicente, a la sala del cafè de l’Opera de Barcelona
La xerrada va tractar de respondre a la pregunta: ¿La banca ètica és una alternativa a la tradicional? i la ponent va aprofondir sobre la banca, l’economia financera, les crisis, les estafes bancaries, etc… El dimarts 23 es van reunir un grup de persones que van assistir a la convocatòria de la psicòloga Montserrat Guardia, que convoca xerrades i tertúlies a la sala de dalt del popular cafè de les Rambles de Barcelona.
Luisa de Vicente, va ser assessora jurìdica i econòmica, i d’ençà que es va jubilar com empresària, es dedica a la divulgació, després d’apropar- nos als bancs i a l’economia financera, ens va aportar el seu testimoni sobre com 54 bancs van bloquejar els estalvis de tota una vida, a més d’un milió de persones a Espanya, la majoria jubilades. La seva activitat a través d’EstafaBanca és molt notòria.
En el transcurs de la xerrada – conferència, la ponent ens va desenvolupar els següents punts:
- Va parlar extensament de George Soros, el magnat, multimilionari i especulador financer hongarès d’origen jueu. És president del Soros Fund Management i fundador de Quantum.
- De tota la taxa monetària que hi ha al món, només el 5% és economia real. Els bancs no creen economia real, ni prosperitat, només creen bombolles que acaben per explotar.
- Perquè la riquesa s’acumula en mans d’uns pocs. Espanya té més milionaris que Suïssa i creixeran un 41% en 2023. Suïssa, l’únic país que vol eliminar la reserva Fraccionària o Coeficient de Caixa per acabar amb les bombolles i crisis.
- Va explicar en qué consisteix el Sistema Ponzi. L’article 24 de la Llei 3/1991, referida a la competència deslleial, prohibeix la venda piramidal per considerar-enganyosa. La família Ruiz Mateos experts en esquemes. Ponzi. Van repetir fins a tres vegades la mateixa estafa piramidal durant 50 anys. Demanaven crèdits per comprar propietats o empreses. Sobre aquesta compra demanava un altre crèdit amb el qual pagava una part del primer crèdit i comprava un nou actiu i així fins a l’extenuació.
- El Cas MADOFF a EUA va consistir a estafar 65.000 milions de dòlars. 720.000 inversors europeus es van veure afectats.
- Aquesta afirmació tan rotunda: “TOTS ELS BANCS SÓN INSOLVENTS”, la va explicar a fons: “Presten diners que no tenen”.
- En va descobrir que significa la RESERVA fraccionària o COEFICIENT DE CAIXA. A Espanya el Coeficient de Caixa és de l’1%. Va desenvolupar a través d’una gràfica, com els bancs creen els diners des d’un dipòsit de 100 euros inicials assumint una taxa de reserva del 10%. 10.000 euros d’inversió i una reserva fraccionària del 2% crearien una massa monetària de 500.000 euros. Sobre l’Expansió de la tasa monetària va comentar en que consisteix.
- Sobre la crisi passada, va parlar primer del va ocórrer en LEHEMAN BROTHERS , i com es va iniciar l’ona Expansiva de la Crisi Mundial, Segons la seva valoració, va ser “LA MAJOR FALLIDA DE LA HISTÒRIA DE EUA”. I va subratllar que es: “Too big to Fail” com a concepte econòmic.
- Sobre la crisi a Espanya al 2008, va assegurar que havia ( i continua): “BARRA LLIURE AL CRÈDIT”. El crèdit va créixer 6 vegades més que l’economia. El 1999 es devia a la banca internacional 148.000 milions d’euros. Però al 2007 ja es devia a la banca Internacional 1,1 bilions d’euros. Ja no es feien préstecs interbancaris.
- Va profunditzar sobre el tocomocho “PIRAMIDAL DE LES PREFERENTS”. Es va legalitzar un robatori col·lectiu de petits inversors (que mai haurien volgut ser-ho). A principis dels 90, s’emetien en paradisos fiscals, perquè estaven denunciades per la Fiscalia Anticorrupció. El 2003, Aznar va canviar la llei i legalitza la seva venda a minoristes a Espanya. El 2002, El banc d’Espanya i la CNMV alertava del risc de vendre preferents als minoristes. El 2009 felicitaven als bancs per augmentar la seva ràtio de solvència 2PP. Del 8 van passar al 10%.
A data d’avui, cap banquer que va participar en aquesta massacre financera, és a la presó ni ha tingut una sanció. MirarVídeo a Youtube.
Per a finalitzar va assegurar que estem a prop d’una nova crisi. i que mesuren podrien prendre. També va proposar com assegurar el Fons de Pensions ara i en el futur.
Al final de conferència-xerrada, Luisa Vicente va obrir un col·loqui, plantejant-totes les opinions o interrogants que van sorgir sobre els temes que havia explicat..
Per a mé info, podeu mirar el seu Facebook, o enviar-li un mail.