El cicle ‘Dones lliures’ aspira a incrementar la rellevància social de les activistes, arreu

Amb el titol: “Les autores piquen a la porta” l’article de Jordi Bordes, al Punt – Avui, tracta sobre  el cicle ‘Dones lliures’ situa la dona al centre de la reflexió mitjançant relectures i debat al Teatre Lliure. Des del 9  fins a 13  de gener. Mireu la programació Completa al Teatre Lliure.

Al mes de maig passat, Lluís Pasqual  ja va reservar el mes de gener a l’Espai Lliure per atendre la demanda de les dones. Amb Cristina Clemente i Georgina Oliva van decidir construir un díptic entre lectures dramatitzades encarregades a vuit autores i una sessió de debats amb documentals com a punt d’arrencada. Però, a més s’hi ha afegit l’Aüc de Les impuxibles (del 23 de gener al 3 de febrer, Espai Lliure) i també la reposició de Jane Eyre (del 10 de gener a l’1 de febrer, al Lliure de Gràcia). Les creadores (dramaturgues, directores, intèrprets) piquen a la porta del Teatre Lliure i celebren que es parli des del punt de la vista de la dona de temes com la censura, el lideratge social, la guerra i la precarietat i el sensellarisme. Agraeixen els encàrrecs de 10-15 minuts (similars als d’En procés de l’any passat) i aspiren que es normalitzin els encàrrecs tant en autorescom en autors.

De dimecres a dium enge ed’aquesta setmana, l’Espai Lliure serà un espai de reflexió i proposta. La projecció de Pussy Riot: a punk prayer posarà al centre la censura i la dona (9 de gener, 18 h). A la xerrada assistiran membres del col·lectiu El Coño Insumiso, que estan en fase de judici arran d’una performance processó. El documental Miss representation centrarà la falta de lideratge femení social, que dificulta l’apoderament de les joves (11 de gener, 18 h). Hi intervindran Eva Vila (fundadora de la consultoria per la igualtat de gènere WeEQUAL) i Núria Balda, presidenta de l’Institut Català de les Dones. El documental Comandante Arian (que ensenya la labor de la Unitat de Defensa de les Dones) en lluita contra Estat Islàmic portarà la situació de la dona en la guerra (12 de gener, 18 h). Periodistes com Mònica Bernabé, antigament a El Punt, participaran en el debat. Diumenge hi ha una projecció doble. Al matí (12h) amb el Projecte Casa, de Xesca Salvà (recull testimonis de dones sense llar), i amb el curt Organizar lo (im)posible. Dura 16 minuts, el temps que es dona a les dones de la neteja d’hotel per arreglar una habitació. Hi intervenen membres de Lola, no Estás Sola (un col·lectiu de Nou Barris que dóna suport a persones que es queden sense llar) i María Dolores Arribas-Baños, consellera del sector de pobresa i equitat del Banc Mundial. A la tarda (17h) és projecta el documental de Sílvia Munt La Granja del Pas (que retrata la realitat d’una PAH a Sabadell) i hi intervenen la directora a més de l’advocada Emma Giné i la militant de la PAH a Sabadell, Rosa Bernaus.[Seguir lleguint al Punt-Avui]