Les cantants segueixen creant durant el confinament, mentre somnien en tornar a actuar davant del seu públic.
A algunes la música confinada, i actuar als balcons les ha servit com a forma d’expressió i solidaritat amb tothom, malalts de la Covid-19 i amb la ciutadania en general. Des de les més conegudes com Silvia Pérez Cruz fins a les més joves que portaven una trajectòria ascendent, com les que anomenen en aquest article, que segueixen treballant amb il·lusió i esperança.
La neurociencia ha demostrat que en confinament, la música pot ser el millor aliat per allunyar-nos de l’estrès de sentir-nos tancats, ja que provoca l’alliberament massiu de dopamina. Ens aferrem a cançons per millorar el nostre estat anímic, fer-nos reflexionar, recordar la nostra vida pasada, i no pensar massa en el futur. Escoltar música, ballar o cantar es fa gaudir i estar millor…
Veure vídeos d’actuacions des dels balcons o terrasses va ser una manifestació més del confinament. Sobretot en els dies més durs de “Queda’t a Casa” ens han ajudat a oblidar la sobre-informació de la Covid-19. Però ens preguntem, com gestionen aquest confinament les artistes que componen la seva pròpia obra i estan allunyades de qualsevol altre tipus d’interacció amb el seu públic que no sigui a través de xarxes socials o plataformes en streaming.
Cal seguir creant i component
Marta Sierra, és la líder del grup DAPHNE, i no ha parat de tocar a casa seva. i ha penjat a Youtube algunas de les seves interpretacions. Troba molt a faltar poder assajar amb els seus companys. “Hi ha dies que en trobo molt be i molt inspirada, pero altres, estic desanimada… Suposo que com a tothom, tinc ganes de retrobar al públic”.
Darrere d’elles hi ha diferents estils musicals. Algunes són molt joves, altres tenen molta experiència, però la majoria ens conviden des de casa a sincronitzar-nos amb el seu món, els seus pensaments i la seva música. Ens inviten a compartir els seus vermuts dels diumenges, les seves tardes de “terraceo” o la seva última actuació publicada a Instagram. Es l’actual forma de comunicar-se, elles mateixes i ambles persones que les segueixen, i això ens han ajudat a suportar una quarantena que mai vam arribar a pensar que podria succeir.
Per començar donem la veu a dues dones joves que cal descobrir; Anna i Iris. De moment cap de les dues ha tingut traves per ser dona i entrar al món del seu gènere musical, se les ha respectat, a elles i al seu treball impecable. Encara que, per descomptat, es consideren feministes i participen en diverses plataformes que tracten de visibilitzar a les artistes dins de la indústria musical com “Indie en femenino” o “Femnoise“. Malgrat que les dues estan d’acord i consideren que: “No és normal, que hagin d’existir per promoure la igualtat de condicions i contractacions però afortunadament hi són i s’agraeix molt la seva tasca”
Anna (Anna in the attic), és compositora i cantant de música indie, el fet que de la nit al dia hàgim hagut de deixar de veure a les persones que estimem i fer les coses que ens agraden li ha generat un sentiment de nostàlgia trist però bonic al mateix temps que la porta a estar més inspirada, més propera al seu públic, a interaccionar més encara amb ell des de casa seva a Saragossa i a composar noves melodies, alguna d’elles sobre la quarantena.
A Iris (NiZ Djane), DJ, productora i creativa publicitària, a més escriu ficció i prosa poètica, l’inspiren les seves emocions, els seus sentiments i les reaccions humanes més que mai. Encara que el seu estil és el techno més aviat hard, a aquesta valenciana de naixement i catalana d’adopció, la situació insòlita que estem vivint l’ha portat a escriure i crear altres tipus de gènere com el deep house o el techno melòdic que a més comparteix amb el seu públic a través de xarxes socials i amb directes a Instagram on dóna resposta a totes les preguntes que li formulen. Una interacció que és un èxit ja que el públic ho agraeix i ella se sent més acompanyada aportant música, pensaments, reflexions, molta empatia i diversió garantida.
Cap de les dues vol pensar en el post confinament, més que res perquè no sabem quan serà i sabem que els clubs, festivals i concerts trigaran en tornar a la normalitat En qualsevol cas, totes dues en breu ens delectaran no només amb el seu talent innat sinó amb nou treball creat durant la quarantena. “If the world ends” i “Si es hoy” són els nous temes en què Anna i NIZ Djane han plasmat amb la seva pròpia senyal d’identitat en lletra i harmonia, el que implica que avui pugui ser l’últim dia. Escoltar-les en directe fora de casa i no des del seu balcó o terrassa, significarà que hem tornat a la normalitat, la seva i la nostra. “L’aplaudiment fora del confinament sonarà molt millor – com diu la Iris, la primera festa serà èpica -, donar-ho tot en els seus concerts sera`el nostre agraïment” (*).
Paula Navajas, també és una jove cantant de Viladecans (Barcelona), que va pujar de nivell tras ser escollida com una de les intèrprets del Barnasants 2019 i va actuar al Harlem Club. I sembla que durant aquest període ha publicat varies cançons sobre el confinament, com el cover “Unos Dias raros“, dintre de “Vetusta Morla”. D’acord amb els temps que vivim també ha publicat: “Quien me ha robado el mes de abril” de Joaquin Sabina, perquè la primera setmana d’abril vaig perdre 2 familiars per culpa del virus. Totes tenen un significat i m’han servit com a terapia” . Es curiós recordar que ella va protagonitzar un dels concerts privats dels “Terrats de Viladecans” al 2017, com si fos una premonició de les actuacions d’ara als balcons i terrasses.
Concerts i projectes col·lectius endavant
També cantants consagrades i amb molta experiència com La Malinche, nom artístic de Margarita Arrocha, una mexicana que viu a Catalunya des de fa mols anys, en un petit poblet envoltat de natura, que li ha permès gravar alguna cosa en un bonic paissatge. per comprobarlo només cal seguir el seu Instagram, Ella també ha participat eun festival Internacional que es diu ORIGENES, que s’organitza en Mèxic, i podeu consultar a través del seu Facebook, i a més promou un projecte a Verkami: Oráculo 13 lunas, en el que val la pena participar
Araceli Aiguaviva, és una cantant que viu al Poblenou ( BCN), que forma part del Grup Divadans, i l’estat d’alarma la va agafar preparant un disc en solitari, que pensava presentar aviat, però que tindrà que esperar fin a la propera temporada. Mireu la seva página Web.
I per acabar cal mencionar a Esther, una cantant jove de Vinaròs que ja havia fet alguns concerts al 2019 (Mireu Instagram), pero que ara en confinament ha composat una cancò per ara mateix. “Todo Va Bien”.
(*) Anna in the Attic i NIZ Djane van ser nomenades per Mireia Regàs, al seu article publicat a La Independent.
Silvia Pérez Cruz, podeu gaudir del concert complet en confinament: “Cuida a los que cuidan“