Són protagonistes d’un espai expositiu gratuït per reivindicar  les dones en la fotografia.

Fins al final de juny, la plaça Comercial, davant del Born Centre de Cultura i Memòria, esdevindrà un espai expositiu gratuït a l’aire lliure per reivindicar el paper de la dona en la fotografia a través de 70 imatges de 21 fotògrafes que han tingut un paper cabdal per conèixer la Barcelona real, des del anys 30 a 70. Aquesta exposició l’organtiza l’ajuntament de Barcelona,  i compta com a comisssaria amb l’historiadora Isabel Segura.

L’exposició  Barcelona Fotògrafes  está dividida en tres moments cronològic. La República, quan arriben a la ciutat fotògrafes estrangeres fugint del nazisme com Margaret Michaelis, Dora Maar, Gerda Taro i Kati Horna. Amb l’esclat de la Guerra Civil, es converteixen en un testimoni clau del conflicte i de l’exili, com en el cas d’Anna Maria Martínez Sagi, que actua com a corresponsal de guerra al front d’Aragó.

Amb el franquisme, les fotògrafes investiguen i creen els seus propis espais de debat i relació. Habitacions com la cuina es transformen en laboratoris fotogràfics. Mentre dones fotògrafes com Carme Garcia, Montserrat Vidal-Barraquer, Milagros Caturla i Rosario Martínez Rochina s’integren en el grup femení de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, Joana Biarnés esdevé una de les primeres fotògrafes que treballa per a un diari de manera continuada, una fita que lliga amb la generació posterior.

Als anys setanta, les fotògrafes es fan un lloc als mitjans de comunicació, prenen un paper actiu en la creació de nous llenguatges i mitjans, i les seves instantànies narren les tensions urbanes i socials d’una Barcelona en conflicte. Aquest darrer bloc de l’exposició aglutina la construcció de la quotidianitat de Barcelona entre la dècada dels setanta i la dels noranta, amb la mirada de Colita, Pilar Aymerich, Guillermina Puig, Anna Turbau, Anna Boyé, Marta Povo, Marta Sentís, Pilar Villarrazo, Silvia T. Colmenero i Consuelo Bautista.

La mostra de la plaça Comercial té com a punt de partida el llibre Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas, que, com l’exposició reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de les dones fotògrafes.

El llibre el coediten La Fàbrica i l’Ajuntament de Barcelona, amb edició i textos d’Isabel Segura, i es pot adquirir a la Sala Ciutat.

Podeu consultar el vídeo a Youtube,  de la presentació del 6 de març , o consultar el reportatge emès a BTV.