¿On són les dones al cinema? Us recomanem algunes estrenes en què elles són les protagonistes . Ja que durant l’època de nadal i de reis?, potser teniu més temps de sortir i gaudir de la pantalla gran.

Però si mireu amb una “altra mirada” la cartellera de cinema d’una gran ciutat com Barcelona, us trobareu que com gairebé sempre, a nadal, s’estrenen més que mai pel·lícules d’acció, familiars, romàntiques i de dibuixos, sobretot, per a la canalla. I com sempre, les dones tant com directores o com protagonistes són una veritable minoria.
Entre totes les estrenes que ja estan en cartellera aquest mes de desembre destaquem, ‘Alanis‘ que s’estrena 22 de desembre, i és l’història d’una prostituta, mare i lluitadora, que vol fer-se un lloc a la vida, i es pregunta si. “netejar latrines és millor que vendre el teu cos”. L’Alanis comparteix pis al centre de Buenos Aires amb la Gisela. Les dues dones tenen cura del nadó i reben els seus clients a l’apartament. Tot canvia quan dos inspectors municipals irrompen al seu domicili i detenen la Gisela acusada de tràfic de persones. Expulsada del seu pis, l’Alanis es queda al carrer sense diners ni telèfon, però segueix endavant, pel seu fill i per ella mateixa, la directora argentina Anahí Berneni te un do especial per aprofundir als retrats femenins. Per ‘Alanis’, Anahí Berneri i Sofia Gal·la es van emportar la Petxina de Plata a Millor adreça i a Millor actriu en el passat Festival de Sant Sebastià. Llegir la bona crítica publicada a El Confidencial]


Estrenes per a tots els gustos

‘El sopar‘-que també s’estrena el 22- és un film basat en la novel·la homònima ‘The Dinner’, d’Herman Koch, una novel·la àcida i provocadora que ha impactat a milers de lectors a tot el món. Elles tenen un paper important en l’enfrontament entre parelles. El nominat a l’Oscar Orin Moverman, dirigeix l’adaptació cinematogràfica d’aquest drama, protagonitzat pel guanyador d’un Globus d’Or Richard Gere, la nominada a tres premis Oscar Laura Linney; Steve Coogan i Rebecca Hall [ +info. ] En la playa sola de noche‘ del coreà Hong Samsoo, que ja porta uns dies en la cartellera, és bon retrat íntim d’una dona, una actriu que ha mantingut una relació amb un casat dóna voltes per Hamburg recordant el que ha passat.
També es molt recomanable ‘Julia Ist’, d’Elena Martin, un drama proper i viscut sobre una noia que catalana que viatja a Berlín per un Erasmus”. Una pel·lícula feta amb poc pressupost per exalumnes de l’ESCAC, que està tenint molta repercussió.[+info] De caràcter feminista, però molt especial es pot considerar l’última pel·lícula d’Isabel Coixet: ‘La Librería‘, que a l’estar nominada als premis Gaudi i Goya, romandrà en cartellera tot el mes de gener , i està tenint molt d’èxit de públic.
I entre les estrenes que venen destaquem: ‘Olvidate de Nick‘. amb una trma que va més enllà de l’estereotip de la rivalitat de dues dones. S’estrena 29 desembre, i ‘Me estas matando Susana‘, que podren veure a partir del 2 de gener, un film que també vol anar més enllà, d’home abandonat  qe  va a la cerca de la seva esposa… [ +info] És especialment interessant ‘Telma’, un film de ciència ficció i drama psicòlogis sobre una noia normal amb poders extraordianris: es podrà veure a partir del 12 de gener [+info]

Documentals molt interessants
I entre els documentals destaquem ‘Los desheredados‘, de Laura Ferrés, en el que aquesta directora formada a l’ESCAC, fa un retrat del seu pare, home de negocis , i de la seva àvia. Aquest documental, que va tenir premi a Cannes, es podrà veure als cines, a 2 i 3 euros. També és molt recomanable no perdre’s, el fil sobre la popula bailaora: ‘La Chana‘,  de Lucija Stojevic,  els cines Zumzeig (fins al 3 de gener), o ‘Lesa humanitat’, una pel·lícula de denúncia Hector Faver, d’interès per a tothom, que s’ha estrenat al Comèdia.