El dijous 14 de desembre a la tarda es va celebrar la Gran Trobada de Cap d’Any de les TIC Catalanes dedicada al valor que tenen les dones en el món de les noves tecnologies de la informació: informàtica, programació, robòtica, investigació i creació. Llegiu aquest article de la nostra col·laboradora M.T.Soler Hernández (*)

La Trobada 12X12,   en conjunt, és una magnífica oportunitat de fer ​networking amb professionals TIC de tot Catalunya. L’acte va tenir lloc a l’auditori Imagina de la seu de Mediapro de Barcelona, i va començar amb una conferència inaugural de Salvador Alsius, periodista i vicepresident del Consell Català de l’Audiovisual, que va parlar sobre​L’educació mediàtica, la llavor de l’ètica a internet, sobre saber mirar i interpretar i sobre el dret a l’oblit, entre d’altres qüestions. Alsius va defensar la necessitat fonamental d’incorporar la dona al món de la informàtica i les noves tecnologies, i va destacar el paper importantíssim de l’educació i dels models femenins que cal oferir als nostres estudiants, ja de ben petits i des de l’escola bressol. No s’ha d’esperar que sigui massa tard per fomentar la vocació de les nenes per la tecnologia, perquè els models culturals que transmet la nostra societat no ho afavoreixen gens ni mica. Ben al contrari, la tecnologia sovint és considerada un món masculí. En el meu cas, com a professional de l’ensenyament a l’Agrupació Pedagògica Sant Nicolau de Sabadell -que compta amb més de 900 alumnes que van de 0 a 18 anys- i com a professora d’Informàtica i Robòtica des de fa més de quaranta anys, em trobo que a la matèria optativa d’Informàtica de quart d’ESO sovint només s’hi apunten nois i ben poques noies. Afortunadament, ja ens queda molt lluny aquella dona que amb prou feines sabia llegir i escriure, i l’única missió de la qual era tenir cura de la família; però avui dia, encara, la majoria de les noies es decanta més per estudis en els terrenys social, artístic, de serveis o sanitari i molt menys per la tecnologia.

Cal promocionar la dedicació de les dones a les TICs

A la Gran Trobada de les TIC també hi van intervenir personalitats de la cultura que van continuar advocant per la integració de la dona en tots els àmbits professionals: personalitats com el senyor Jordi Puigneró, Secretari de ​Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya; la senyora Anna Mercadé, Directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç; la senyora Eva Blanco, responsable de Comunicació i Relacions Públiques a HP, la qual va comentar la política de la seva empresa, que té una quota reservada per incorporar un percentatge de dones i que destina part dels beneficis a activitats per afavorir la presència femenina en el món de les noves tecnologies, i va destacar la importància de la diversitat per constituir un bon equip de treball que rendeixi al màxim.

Segons la ​senyora Núria Balada, Presidenta de l’Institut Català de les Dones, cal treballar per aconseguir que ben aviat aquest tipus d’estímuls i activitats desapareguin i es normalitzi la presència femenina en tots els camps socials i professionals. També hi va intervenir el senyor Tomàs Cascante, president de Tertúlia Digital, i tota la jornada va estar conduïda per la periodista Ruth Gumbau. El 12x12Congrés va ser el marc de l’entrega de la tercera edició dels Premis DonaTIC, uns guardons que volen destacar la feina de les estudiants i professionals en l’àmbit de les noves tecnologies. El que es va destacar en tot moment va ser la importància de crear referents perquè les nenes i noies vegin que les disciplines STEM no són un món exclusivament masculí. En paraules d’Anna Mercadé, ”aquest any la participació ens ha desbordat […], amb més de 70 finalistes ha estat molt difícil arribar a triar les set guanyadores i l’empresa guanyadora“.

Llista de premiades 2017
Les premiades: Premi Dona TIC Divulgadora: ​Mariola Dinarès​, periodista especialitzada en xarxes socials, comunicadora i emprenedora digital que actualment dirigeix i presenta el programa Popap a Catalunya Ràdio. Premi Dona TIC Acadèmica/Investigadora: ​Ana Ripoll​, doctora en Física i catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UAB, que ha centrat la seva docència i recerca en l’àmbit de l’arquitectura de computadors i processament paral·lel. Premi Dona TIC Professional: ​Ana Sabater​, enginyera tècnica informàtica i màster en Màrqueting Distribució i Consum, cofundadora i directora associada d’EUGENOMIC. Ha desenvolupat una metodologia innovadora i exclusiva per aplicar la farmacogenètica a través d’una metodologia basada en g-Nomic. Premi Dona TIC Estudiant TIC Universitària: ​Ester Lorente​, enginyera informàtica que actualment està estudiant el Master Innovation and Research in Informatics i participa en el programa Talent de l’inLab FIB, àrea d’Smart Mobility. Premi Dona TIC Estudiant TIC FP: ​Marina Blasco​, estudiant de segon de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics, que està desenvolupat un projecte en l’àmbit de les TIC (un vehicle que s’autogestioni energèticament) . Premi Dona TIC Revelació: ​Mireia Calvo​, enginyera superior de Telecomunicacions, amb un màster en Enginyeria Biomèdica i un doctorat europeu en Processament de Senyals i Telecomunicacions. Ha acabat el doctorat amb una tesi per entendre millor una malaltia que provoca la mort sobtada cardíaca a persones amb cors aparentment normals.

(*) Maria Teresa Soler Hernández, l’autora de l’article, es  professora d’Informàtica i Robòtica, de l’Agrupació Pedagògica Sant Nicolau de Sabadell,  i va ser una de les finalistes d’aquests premis. Mreu la foto general, és la que hi es a la dreta.
Fotos : Susana Sosa Villafañe (AMC)