S’està dissenyant un pla  per ‘instalar escales mecàniques sense tenir en compte a les persones amb cadira de rodes

La Comisió d’Accessibilitat  del Consell Rector de la Discapacitat (IMPD), està estudiant els propers  PROJECTES URBANS, entre els quals destaca les escales mecàniques que es preveuen amb l’aplicació dels fons Next Generation (9 milions d’euros) als barris de muntanya de Barcelona, i demanem que en la pròxima reunió que es farà al mes de juny,  assisteixen  els tècnics que ho estan portant a terme per detallar l’estat de la qüestió i assegurar que es tingui en compte la necessitat d’ascensors.  També es vol parlar del projecte de Vía Laietana, el del tramvia, i la superilla de Pi i Maragall.  

Després de 7 mesos des de la creació del Consell Rector de les persones amb Discapacitat, el dimecres 27 d’abril,  es van crear Comissions de Treball amb  representants escollits i persones expertes. Les comissions són Vida Independent, Accessibilitat i Drets, que proposaran mesures urgents per a posar en marxa.  

Es demanen Comissions de Treball que puguin canviar les coses

Carme Riu i Pascual i Neus Mora, representats per DONES NO ESTÀNDARS al Consell Rector de l’Institut Municipal de la Discapacitat (IMPD) de la ciutadania amb discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona van expressar la seva disconformitat que “Després de gairebé un any  sense fer res, l’Institut  proposa comissions de feina per a començar treballar des de cero”. La seva argumentació va ser que “aquest grups de treball no sembla que puguin funcioanr amb  garanties d’eficàcia , al no comptar amb la presència i el compromís continuat del personal expert de l’Institut”. I van pregunta  quan es podrien prendre les mesures  necessàries  i urgents per avançar en cadascuna dels temes de les comissions  que es presentaven.

Malgrat que la creació de Comssions de Treball va ser una reinvdicació dels components de Consell segons Riu es proposaven amb altres caracteristiques, però en  aquesta reunió es  va votar la creació de les tres comissions segons la proposta de l’Institut. I es van apuntar de 4 a 5 persones a cadascuna d’elles. També es va decidir provisionalment els dies de cada reunió ( a concretar definitivament segon disponibilitat de les sales de reunió de l’MPD)

Per a Carme Riu, el que caldria de veritat es que es doni JA una resposta  als temes que están sobre la taula, i als que ja pot donar solucions viables. “ Per exemple –va explicar Riu – des de la Unió Europea s`han concedit 9 milions d’euros, pel tema d’accessibilitat, concretament perquè les persones amb discapacitat puguin accedir a les zones altes dels llocs on viuen…” Sembla que a la nostra ciutat, a Barcelona, l’Ajuntament esta pensant en posar escales mecàniques en els barris alts de la ciutat.. “Això està molt be, però nosaltres demanen que on es faci una escala , també es posi un ascensor, perquè es evident que a nosaltres les persones amb  cadira de rodes , no ens servei de res  les escales mecàniques” va acabar argumentant Riu.

Es per aquesta raó i altres perquè tant Carme Riu como Neus Mora, no veien clar el tipus de ·comissió “consultiva”, que es proposava. I van demanar al gerent Jordi Tudela i Fernàndez, present a la reunió, sobre si l’Institut o a través de la comissió corresponent es podia incidir en la decisió “tècnica “ de l’Ajuntament, que de moment, no ha tingut en compte a les persones amb discapacitat. Sembla que el gerent no es va mostrar d’acord amb el que es plantejava  i va abandonar sense dir res  la reunió.

En les properes reunions de les comissions es suposa que  es prendran decisions concretes, per exemple en   “Vida Independent” sobre temes, com Tecnologies , serveis domiciliaris, Infància, assistents personals, residencies , etc… En accessibilitat, cal plantejar-se el tema urbanístic, i de habitatges, la comunicació i el transport, entre d’altres.

També a la reunió  es va quedar d’acord en implicar a les entitats, i a persones individuals de les associacions en les comissions , i demanar l’assessorament d’un expert  tecnològic  i d’innovació. Una de les representants  va demanar la creació d’una plataforma digital comú, d’informació i comunicació, accessible a tot tipus de persones amb discapacitat-per poder conèixer les propostes que es fan, i el que es va aconseguint. Carme Riu va afegir que cal organitzar cursets de tres mesos de formació digital, per apoderar a les persones amb discapacitat, disminuir la bretxa digital, i augmentar la seva participació.

I per a finalitzar es va proposar que en les reunions de les comissions, segons el temes que es tractin es pugui convidar a experts del serveis socials, tècnics municipals, i experts i investigadores de la universitataixí com persones expertes amb discapacitat.

Consulteu qui forma part de Consell de la Discapacitat: Organs de govers i representants Consell.

Consultar. “El nou Consell Rector de l’IMPD aprova el pressupost del 2022 i la retransmissió en directe de les seves sessions”  [Diari de la Discapacitat]  Foto de portada

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]