A la cloenda es donen uns 30 premis a cineastes per la qualitat de les pel·lícules presentades.

La cloenda del Festival va ser el dissabte 18 de setembre. Es van lliurar els premis a les pel·lícules guanyadores, i van recollir els premis els directors, directores,  actors i actrius… que van assistir  al Sopar de Gala, que va ser amenitzat per Cristina Bolivar

* Entre els premis a les produccions del nostre país cal destacar: La Cinta De Álex,  que va obtenir diversos premis, com millor largmetratge espanyol i millor fotografia. Van ser premiats per la seva interpretació:  Fernando Gil,  com a actor i  Rocío Yanguas, com actriu. Aquesta pel·lícula que va ser protagonista  en  la inauguració el dilluns 13 a Aquarella.

*  En curtmetratges cal destacar a Barquitos  de papel que es va considerar el millor curt. Santi Planet,  millor director, per “La Mujer Invertida”, que també va guanyar el guardó com a millor fotografia.   Clara Manyós,  millor actriu,  pel “El Día Que Te Maté” i   Gael Cárdenas,  millor actor,  per “No Apto Para Menores”.   La Herencia De Martí va guanyar com millor banda sonora.

*  El guardó com millor llargmetratge internacional, amb 5 premis,  s’ho va emportar Effigy – Poison And The City. Udo Flohr, com millor director, i Elisa Thiemann, “com millor actriu secundària.  Aquest film també va aconseguir els premis  com a millor muntatge, i millor banda sonora…

* Eleazar Masdeu, va obtenir el premi com actor secundari per “The Scorpion´s Dream”.  I The Eccentric World Of Baron Styles; va ser millor guió de llargmetratge.

* El film War -Angel: The Awakening, va obtenir el guardó com a millor llargmetratge LGTBI.

The State of Texas vs. Melissa va ser considerat el millor documental llargmetratge”(*)

* Entre els curtmetratges més premiats va destacar  “The Fixer”  com millor curt internacional, millor director  (Michael Schilf), i millor actor Jessie C. BoyVéronique Picciotto,The Role Of A Lifetime”, com millor actriu de curts ;  Sean Kane, per “Missed” va ser el millor actor de repartiment .

* Altres curts premiats van ser, per millor fotografia: Hatshepsut; per la millor música: The Role Of A Lifetime; va guanyar el guardó de curt documental i millor muntatge: The Day I Had To Grow Up; millor guió: A Way For Tomás (El camino de Tomas, curt colombià); Millor curt de terror: Berserka;  Millor LGTBI: Only Human; Curt d’acció: A Resistance Story ;  Millor guió: Waiting, millor curt d’ animació: Eco Escort i Millor vídeo musical:  Moonlight.

També cal destacar el premi concedit a Belen Fabra, com a millor actriu del Cinema Català, i a Esteve Rovira, com a millor realitzador.
–> Podeu consultar el premis, en anglès a la página oficial del Festival: L’HIFF 2021

Un festival Internacional amb molta gent jove

Fins al 18 de setembre, Barcelona va ser protagonista de la 1a edició d’aquest festival internacional en el qual es van projectar pel·lícules de diversos països del món, amb l’objectiu de donar visibilitat a nou valors i a les produccions independents. S’ha promogut el talent de cineastes internacionals i del nostre país, que fan cinema amb pocs recursos, demostrant que no fa falta un gran pressupost per a aconseguir les millors produccions. A través del festival i de la plataforma creada a Instagram es va facilitar la relació de participants, i s’ha mostrat  la creativitat emergent i desconeguda per a la majoria del públic. L’HIFF es vol convertir en el Festival de Cinema Independent i jove a Catalunya.

–>La inauguració del festival va ser el dilluns 13 de setembre a la Sala Aquarella. Va tenir lloc una desfilada per la catifa vermella de personatges populars i cineastes.  Dintre de la sala tothom va ser obsequiat amb un espectacle sorpresa de dansa, dissenyat per Isa Moren, amb el Petit Ballet de Barcelona. Aquest reclam artístic especial, estava pensat pels visitants internacionals, amb ball modern, dansa tradicional catalana i flamenc,  i va entusiasmar als assistents que omplien el teatre.  Va ser una presentació innovadora per a un festival de cine que vol ser d’integració cultural internacional,  i que ha connectat a creatius de diversos països, amb els nostres  cineastes i amb la indústria cinematogràfica local.  Aquesta tarda del dilluns,  la presentació de la primera edició de L’HIFF 2021, va ser tot un èxit. Posteriorment es va passar el tràiler del Festival. Les pel·lícules  escollides per a aquesta inauguració van ser The Fixer, i el film del nostre país: La cinta d’Alex.

Tant la gala inaugural com les projeccions de les pel·lícules (des del mateix dilluns 13, al matí,  fins al dissabte 18 de setembre), van tenir  lloc a la  Sala Aquarella de Barcelona, i el dimecres i dijous també a la sala La Nit, de Barcelona.

–>Per a aquest festival han estat seleccionats 135 films, entre llargmetratges i curtmetratges -en diversos idiomes- procedents d’uns 10 països diferents. Les pel·lícules finalistes es van projectar en VO amb subtítols en castellà. El públic ha pogut gaudir tant produccions de baix pressupost com d’unes altres que han costat fins a 20 milions d’euros. Les pel·lícules formaven part de tres categories: General (acció); LGTBI; Terror i Drama.  Un 70% dels films projectats van ser documentals, curtmetratges i videoclips. I el 20% llargmetratges internacionals -de gran qualitat- que no s’havien vist aquí. Del 10% nacionals, algunes com la pel·lícula escollida per a la inauguració eren re-estrenes, però la majoria eren inèdites. Després de les projeccions  es comptava amb la presència del director o d’algú representant de l’obra seleccionada, per explicar-la i debatre-la amb el públic. [Podeu mirar Tràilers i vídeos del Festival  a Youtube] .

Entre els documentals presentats  que van sorprendre per la seva actualitat, pel seu valor documental, treball d’investigació i valor humà cal destacar, The State of Texas Melissa, dirigida per  Sabrina Van Tassel  (USA/France) un documental d’investigació d’anys, que va estrenar l’any 2020 i ara torna a estar de plena actualitat, perquè encara que va demostrar que Melissa Lucio, que fa 14 anys que ja porta al corredor de la mort, acusada d’assassinat a la seva filla de 2 anys era innocent, però el recurs guanyat per l’Estat de Texas, el permet dictar l’execució de Melissa en qualsevol moment [Mireu Entrevista directora i tràiler a Youtube]

Pel director i promotor del festival, Darwin Reina, s’ha aconseguit els objectius més importants del festival: “promoure els nous valors del cinema en el mercat internacional i iniciar el camí per a convertir-lo en un festival de prestigi, avantsala dels festivals més importants i com a referent en el descobriment de directors i artistes novells”. Després de realitzar uns 20 curtmetratges amb joves cineastes i artistes de L’Hospitalet de Llobregat, i comprovar el que costa començar, Darwin Reina sap el que ajuda a moure’s pel món del cinema i diferents festivals i rebre premis internacionals.

–>L’HIFF es porta organitzant amb un ampli equip interdisciplinari, des de fa ja dos anys, però la pandèmia va impedir que es pogués fer realitat l’any passat. Darwin Reina, director nascut a Colòmbia, que ha viscut entre Barcelona, els Estats Units i actualment a Suècia, i malgrat comptar amb el suport necessari per a organitzar aquest Festival a Estocolm, ha apostat per llançar la primera edició a Barcelona.

–>A més de les projeccions, durant la setmana del Festival s’han celebrat diferents còctels parties, tallers i masters class, per fomentar la relació entre cineastes diversos, que han pogut conèixer a les celebritats que ens han visitat, com per exemple: Jeza Belle (artista LGTB molt conegut en USA) o Hasse Brontén (actor i còmic suec). Entre els directors destaquem a Michael Schilf i Bernie Hines.  Cineastes catalanes com Jordi Cadellans i Sergi Cervera, han estat presents i han realitzat tallers. La gala d’inauguració va ser una veritable festa del cinema.

Per a posar en marxa la realització del Festival es va comptar amb diversos patrocinis i col·laboracions. Entre elles destaquem a les empresàries Flor Andino (presidenta de CICTAEC i promotora d’actes interculturals). També cal destacar la col·laboració de Cristina Bolivar (col·laboradora de TVCAT) com a presentadora.

MÉS INFO. A  tenir en compte entre altres,  els següents enllaços:
(*) A La Independent, 15 sept:   Directoras internacionales en el Festival de Cine de BarcelonaL’HIFF
(*) Neix un nou festival de cinema a Barcelona, L’HIFF, 14 sept:  BeTeVe Notícies.
(*)L´HIFF – Internacional Film Festival convierte a Barcelona en una ciudad de película. Blog Maria José Rasero.
(*) La finestra Indiscreta, divendres 10sep- Catalunya Radio. Entrevista A Darwin Reina
(*) Nace L’HIFF-nuevo festival cine independiente de Barcelona,10 sep. La Vanguardia.
(*) La informació en castellà sobre la presentació la trobeu a 39 y Mas
(*) Podeu veure les intervencions de la majoria dels directors i directores que PARTICIPEN, a més de fotos  i tràilers de les pel·lícules a Instagram]