A  Barcelona i a tots els barris es reivindica les cures i es denuncia la precarietat de les dones.

El  8 de març  és la diada feminista per excel·lència, i a tot el món fan importants manifestacions. A Catalunya  i  a Barcelona, en concret,  durant tot el mes de març es presenten activitats diverses. El lema principal és la lluita contra la precarietat que afecta sobretot les dones i  el reconeixement de les cures. La precarietat laboral i social que afecta les dones és una problemàtica persistent i multifacètica que requereix una atenció urgent i decidida. S’agreuja amb la contractació parcial i la concentració de dones en sectors feminitzats més mal remunerats, i s’expressa sovint en situacions d’estrès, submissió i en una reducció de la capacitat de participació. També es vol recordar que les cures és una feina gairebé invisible que realitzen el 90% les dones,  i que encara es comparteixen molt poc.

A tots els barris entitats i grups feministes inviten a tothom a participar en les seves propostes. Hi ha actes oficials  i de caràcter associatiu i local programa en centres cívics i casals. Però també hi ha conferències, exposicions i concerts I com cada any se seguirà la tradició d’anar en grups a la manifestació feminista que sortirà a les 6 de la tarda del 8 de març, de la plaça Universitat, a Barcelona.

A districtes com Sant Martí,  s’ha programat  l’acte oficial dijous 6,  a les 6 de la tarda, al centre Cívic Sant Martí, El divendres 7, a les 18 h, la Vocalia de Dones de l’AA.VV de Sant Martí de Provençals, ha organitzat també al C.C.Sant Martí, una convocatòria de caràcter feminista molt recomanable, amb una taula de dones, espectacle de dansa i pica-pica final. La taula s’anomena “Dones empoderades/vides paral·leles. Passat, Present i Futur”. I comptà amb Esther Riera, Mercé Yuba, Mercè Ruiz i Isa Moren. En finalitzar el debat tindrà lloc l’actuació del Petit Ballet de Barcelona i una petita peça a càrrec del Teatre Comunitari: “Història de Sant Martí”, que dirigeix Isa Moren.

El grup de Dones Les Vernedes presentem una acció molt original, en la que han estat treballant molts dies. El dissabte 8, des de les 9 del matí hi seran a la Plaça 25 N (Rambla Guipuzcoa, al costat metro Sant Martí), envoltant completament un quiosc tancat de tela lila.  Serà una acció efímera  i reivindicativa  per recordar les accions artístiques que feia Christo i la seva dona, Jeanette Claude, cobrint monuments i ponts.  També hi haurà un lloc per escriure’s missatges. S’espera participació del barri durant tot el dia. [+info Blanca: 637921501]

Cal destacar l’activitat esportiva del Torneig Amistós de Petanca, entre dones que tindrà lloc el dissabte  15 de març,  de 10 a 12, a les  pistes municipals de petanca Via Trajana:  Vía Trajana 21. [+info 634355528]

I com activitat especial recomanem la Ruta pel Barri: “Les dones a la Verneda”, que es proposa en dues parts, la primera el mateix dissabte 8 de març a les 11 h. La segona: dissabte 15 de març, 11 h. Activitat gratuïta a càrrec de la Societat d’Estudis Verneda Sant Martí (reserva prèvia per aforament limitat). Amb servei de radioguies. Dos recorreguts per conèixer la història de les dones amb nom de carrer al barri. [+info a  Sant Martí].

A les Corts, de l’1 al 31 de març, es pot visitar a la instal·lació “Contra la guerra: Paraules” al Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts carrer de Dolors Masferrer i Bosch 33*35 (Les Corts). Tel. 932916462.

A Ciutat Vella, el mateix dissabte 8 tindrà lloc el “Laboratorio de creación Rojo Tabú”. Projecte artístic comunitari de dansa i arts visuals que té com a objectiu mostrar els estigmes sobre la menstruació, els rols de gènere i les influències del patriarcat en els cossos menstruants. Organitza: Tudanzas. Al Casal de Barri Pou de la Figuera, carrer de Sant Pere Més Baix 70 (Ciutat Vella. Tel. 932689975.  [Consultar +activitats a La Independent]

La cultura en femení: Museus i concerts

Amb el títol “Elles també hi eren” s’ofereix la visita guiada, el diumenge 9, a les 12 h, al Museu Història de Catalunya MHC. A través d’aquesta visita a l’exposició permanent proposen visibilitzar l’experiència de dones molt diferents: mares, governants, lluitadores… Reivindicant la presència de les dones, ens fixarem en les vivències de les dones en diferents èpoques. (Cal reserva prèvia).

De dimarts a diumenge, entre el 4 i el 30 de març, i en el mateix MHC. Hi és la instal·lació “Veus compartides” un projecte artístic comunitari en què un grup de dones i joves han creat unes casetes sonores inspirades en el registre de veus de dones que han viscut violència de gènere. Les casetes allotgen aquests testimonis valents que comparteixen les seves històries [+info La Independent ]

+INFO  sobre el 8 de març a FEMINISMES.