La obra guanyadora: “El dilluns ens voldran’ compta amb dues dones protagonistes.

L’escriptora  s’havia presentat al premi sota el pseudònim de Cristina López i amb el títol fictici de ‘intruses’, ha explicat que en l’obra els  dues dones protagonistes de famílies musulmanes viuen en “la recerca de la seva llibertat tant a nivell familiar com laboral”.

En la mateixa convocatòria s’ha donat a conèixer la decisió del 53 Premi Josep Pla de prosa en català, que ha recaigut en Maria Barbal per la novel·la ‘Tàndem’. Barbal, que va concursar sota el pseudònim de Lluís Coves, ha estat reconeguda per un text que va presentar amb el títol fictici ‘Cançó de Solveig’. [+info a La Independent]

‘Els dilluns ens voldran’ de Najat El Hachmi es posarà a la venda a les llibreries el proper 10 de febrer en llengua castellana (Destino) i catalana (Edicions 62). ‘Tàndem’ de Maria Barbal es posarà a la venda a les llibreries el proper 3 de febrer en llengua catalana i el 17 de febrer en llengua castellana (ambdues a Destino).

A una entrevista que li va fer AmecoPress ,  la guanyadora de el Premi Nadal 2021, com fa en els seus llibres, no fuig de la complexitat, sinó que se submergeix en ella per extreure ensenyaments tan ferms com incòmodes. També reflexiona sobre feminisme en temps d’auge de nous feixismes. Us recomanem la lectura de l’entrevista: Najat El Hachmi:  “El relato de la travesía de las mujeres inmigrantes que las dota de vida(s)”, el 2 de juliol 2019.

Segons ha publicat Metropoli Oberta, Najat El Hachmi va dedicar  el premi a totes les dones que  viuen en circunstancies en les que la llibertat sembla llunyana, pero  “”sempre hi ha possibilitats de sortien endavant. No hi  vida digna sense llibertat d’escollir”, va subratllar.