Al voltant del 8 de març s’han organitzat per Barcelona,  “Itineraris en femení” que cal tenir molt en compte. 

La ruta de les dones de la Barcelona Rebel és un recorregut guiat per l’historiador Salvador Lou durant  set dècades, des de 1909 fins a finals dels anys 70, en que explica sobre els principals moviment socials, aixecaments i processos revolucionaris succeïts a Barcelona i el rol específic que van jugar les dones lluitadores.

D’aquesta ruta històrica sobre dones, entre altres coses, destaca que “elles van ser peça clau en la Setmana Tràgica, les protagonistes de la vaga de dones del 1918 i de les protestes contra la Guerra del Marroc, les milicianes de la Guerra Civil o les militants clandestines sota el franquisme”. Una ruta que vol donar a conèixer quan i com es van aconseguir algunes de les grans conquestes històriques, com el dret al vot, a l’avortament o el divorci, però també a conèixer els grans passos enrere que es van imposar durant llargs períodes del segle XX. (ConsulteuLa Independent )

Recuperar la història a mirada de dona
El MUHBA s’ha sumat a les activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona amb dos itineraris històrics.

1) El mes de març, Barcelona s’omple d’activitats per celebrar el Dia de la Dona, i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) s’afegeix a la llarga llista de cites feministes. Dins el seu calendari de febrer-maig del 2020 han inclòs dos itineraris històrics en clau femenina, un dels quals també podeu repetir al maig. El primer és ‘Dones i rereguarda’, una visita pels espais protagonitzats per dones durant la Guerra Civil per posar en el punt de mira la seva contribució en aquest període bèl·lic. Aquesta ruta es farà el dissabte 7 de març, a les 11.00 hores, i també el dissabte 16 de maig, a la mateixa hora, amb una durada aproximada de 90 minuts.

2) L’altre itinerari s’anomena Vedettes i milicians. El Paral·lel i el barri del Poble-sec durant la Guerra Civil’ i es farà el dissabte 14 de març, també a les 11.00 hores. En aquesta visita es posa en context el Refugi 307 i s’explica la relació que tenia amb el món del teatre i la cultura popular del barri del Poble-sec i el Paral·lel. Totes dues propostes ofereixen una manera diferent d’enfocar la història d’aquest període, que s’ha revisitat de tantes maneres en el passat.

Tots dos itineraris tenen un preu de 8,50 euros i les places són molt limitades. Podeu comprar les entrades al web del Museu d’Història, on trobareu una llista d’altres activitats disponibles al museu. [consulta +info a Barcelona Cultura]