La Guia vol ser una eina útil  per erradicar l’edatisme als mitjans.

Aquest acte organitzat per l’associació de periodistes Som Seniors, va comptar amb Isabel María Martínez Lozano, presidenta d’HelpAge International España, Irene Ramos Soler, coautora de la Guia i directora del Grup d’Investigació: Envelliment i Comunicació de la Universitat d’Alacant, Lourdes Charles, presidenta de SomSenior i Manel Domínguez, periodista col·legiat, i escriptor molt actiu.

Aquesta Guiaresentada el dimarts 15 de juny, inclou una introducció que explica canvis demogràfics, aborda mites i estereotips sobre l’edatisme, i dedica un apartat específic a les dones grans i els mitjans de comunicació. També fa recomanacions sobre l’ús del llenguatge i com assegurar que la veu de les persones grans estigui representada adequadament als continguts dels mitjans, així com un glossari final per aclarir terminologia rellevant.

La Fundació HelpAeg, SomSeniors i el Col·legi de Periodistes de Catalunya van presentar aquesta nova guia de comunicació en català, que ja s’ha distribuït en castellà, i que tal com va comentar el degà Joan María Morros a l’inici de l’acte: “pretén sensibilitzar i adaptar la comunicació envers les persones de més de 65 anys. Al col·legi es treballa des de fa molt temps a promoure i visibilitzar i premiar la feina i trajectòria dels professionals de més edat”.

Isabel M. Martínez Lozano, presidenta de HelpAge Espanya, va comentar sobre la discriminació internacional per edatisme que es pot trobar en qualsevol país:  Irene Ramos Soler, coautora de la Guia i directora del Grup d’Investigació: Envelliment i Comunicació de la Universitat d’Alacant, va explicar el procés d’investigació per portar a terme la realització d’una “guia accessible i propera, que serveixi per a tothom, però sobretot faciliti unes normes i consells per als professionals de la comunicació”. Lourdes Charles, presidenta de SomSeniors associació per combatre l’edatisme vers les persones grans, va subratllar amb especial èmfasi la discriminació laboral i mediàtica dels periodistes d’edat avançada. Per la seva part, Manel Domínguez, periodista col·legiat i autor de “Sénior. La vida que no cesa” es va centrar en les investigacions científiques que han avaluat que les capacitats intel·lectuals no es poden associar a l’edat. “Al contrari -va comentar- l’experiència augmenta el valor de les persones. “Cal acabar amb aquesta mentalitat què et trobes arreu, de considerar a les persones com si haguessin perdut les seves facultats mentals i tractar-les contínuament com si fossin nens o nenes petites”. [Seguir lleguint l’article  a la Independent]

Al final de l’acte van tenir  lloc interessants intervencions del públic assistent, entre les quals cal destacar a Ana Freixas, sociòloga i escriptora que segueix en actiu  als 77 anys, autora del llibre: Jo vella (traducció del que va publicar en castellà fa 2 anys) responent a una de les preguntes de la sala sobre per què a totes les dones grans les anomenen àvies, i se’ls exigeixen que tinguin cura dels nets i netes: “Si jo defenso un tema polèmic que caldria que s’estableixi un salari per a les dones grans que exerceixen la cura de la descendència dels nostres fills i filles. No poso en qüestió l’amor, però crec que és una forma de valorar aquesta feina com altra qualsevol de cures dels altres, i per a conscienciar a tothom, sobretot a les persones més joves, que totes i tots en tenim una vida pròpia a respectar encara que siguin grans”. La Guia en PDF,  la trobeu a  la informació sobre l’acte publicat al web del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

*Lllegir l’article en castella Publicat a 39 y Más El edadismo, Guia para una comunicacion sin discriminación por la edad.

*Info a Ajuntament de Barcelona.

* HepAge Spain: Las personas mayores cuentan | HelpAge España

*Consultar reportatges sobre aaquest tema publicats a Món Comunicació.