Més de 500 ballarins d’arreu del món i diversos grups de música a la sala Big C del Poblenou.

Seràn 3 dies de festival promovent la cultura del jazz amb classes de balls de swing i afrofusion, concerts, exhibicions, competicions i taules rodones. Des del divendres 3 al 5 diumenge 5 de maig a la sala Big C (Llull 121), el nou centre cultural i educatiu dedicat a l’entreteniment digital i a la cultura gamer de Barcelona, trobareu artistes referents tant de l’escena internacional de les danses de swing com de danses urbanes africanes.

El festival La Jam Barcelona és un festival de música i balls, principalment de swing, que reunirà per segon any a més de 500 ballarins d’arreu del món. L’esdeveniment que promou la cultura del jazz, nascuda a la comunitat afroamericana de la Nova York dels anys 20 i 30, no només a través de la seva riquesa musical sinó també a través dels seus balls com el lindy hop, el solo jazz o el tap dance. És alhora un espai d’intercanvi de coneixement entre músics i ballarins tant professionals com amateurs del jazz i swing gràcies a una àmplia programació.

A la sala hauran botigues de roba i sabates vintage i també amb presència de la marca social i solidària del col·lectiu de anters de Barcelona, Top Manta.

Les persones participants a l’esdeveniment poden assistir  a classes de balls de swing i d’afrofusion i també a concerts amb música en viu. El festival rep assistents de tota Europa, però també de Taiwan, Corea del Sud, Marroc, Estats Units i molts altres països.

Un dels grans reclams del festival és el cartell d’artistes que en formen part, tant músics com ballarins. Les classes de balls de swing són dirigides tant per reconegudes bandes de músics franceses i catalanes com per ballarins referents de l’escena internacional. Al capdavant dels músics catalans hi trobem al saxofonista de Barcelona Pol Prats Vidal, membre de la Big Barcelona Blues Band, i al capdavant dels músics francesos hi trobem al multi-instrumentalista de Toulouse Maka, líder de la banda Toulouse Hot Club.

Entre els ballarins professors que imparteixen les classes de swing hi figuren destacats artistes com els estadounidencs LaTasha Barnes, Tyedric Hill, el brasileny Felipe Braga, la croata Helena Kanini Kiiru, la francesa Alice Mei, o el suec Felix Berghall. També formen part del cartell de professors, ballarins rellevants de l’escena espanyola com María Ferrer i Aurelien Darbellay, Clàudia Fonte i Maria Mallán. Entre els professors de danses africanes urbanes, els artistes convidats són Fatu Afrikangyal, cofundadora de l’associació cultural Melanin Team, i Oulouy, un destacat ballarí de l’escena internacional de les danses urbanes nascut a Costa de Marfil i resident a Barcelona, que ha participat en festivals com El Grec, Dansa Metropolitana o Mercè Arts, i que ha estat guardonat per diferents certàmens de renom (*).

Cal destacar les festes de nit són a càrrec de les bandes Carolina Reapers i Swing Shot. Divendres nit, el dia de l’inauguració del festival tocaran els músics de swing de Montpellier, Carolina Reapers. A més de concerts de música en viu, les festes compten amb competicions de ball i exhibicions. També hi ha un espai de restauració amb Manduca Healthy Corner i la Creperie de Marione, així com un espai de botigues de roba i sabates vintage amb marques com la coreana From Chloe Hong o la turca Harlem Shoes i l’espanyola La Chula. La botiga de la marca social i solidària del col·lectiu de manters de Barcelona, Top Manta, també hi serà present.

El festival reivindica el feminisme i l’antiracisme, per això tota la programació promou aquests valors de manera transversal. D’una banda, impulsa la contractació de dones artistes que treballen com a ballarines, mestres de cerimònies, dj, fotògrafes, etc. durant el festival. També fomenta un espai segur i de sensibilització contra la violència masclista i la homofòbia a través d’un punt lila i d’un codi de conducta. D’altra banda, es realitza una taula rodona i un taller per compartir bones pràctiques de com millorar la diversitat i inclusió en les escenes de swing locals arreu del món.

La Jam Barcelona tancarà el festival diumenge amb diferents batalles entre ballarins de danses urbanes i ballarins de danses de swing. Una de les batalles més esperades entre el públic és la del ballarí d’Afrofusion d’origen de Costa de Marfil: Oulouy contra la ballarina estadounidenca de jazz i house LaTasha Barnes.

Els tiquets amb classes incloses estan esgotats però es poden aconseguir entrades per les festes de nit des de 25€ a la web www.lajambarcelona.com o directament a taquilla a la sala Big C, al carrer Llull 121 de Barcelona.

La direcció del festival corre a càrrec de l’associació Windy Hoppers, amb Alba Casadellà i José María Farfán (Mago) al capdavant, la qual organitza també un dels festivals referents de l’escena del swing a Europa, el Swim Out Costa Brava a Llafranc. El festival rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Trobareu més informació sobre el festival La Jam Barcelona, en català castellà i inglès  al seu web : https://lajambarcelona.com/ca/

(*) Les fotos  publicades són de Robyn Harvey.

Podeu trobar fotos i vídeos de tots els ballarins i ballarines, al seus espais d’INSTAGRAM.