La recta final dels concerts de Barnasants aquest mesos.

Barnasants va presentar el 19 d’abril, a l’actriu barcelonina Silvia Marsó que es va estrenar a Barcelona com a vocalista de jazz i blues amb la Del Toro Blues Band, am Dani del Toro, liderant un espectacle de música negra, Blues & Roots. ElTeatre Casinet d’Hostafrancs no estaba molt ple, malgrat que el concert va ser d’un nivell altissim. El repertori format per versions i temes propis dels gèneres del blues de Chicago, West Coast i country blues. Tant del Toro, coma  cantant i amb la seva flauta miraculosa, van estar sublims . Van fer un recorregut  musical que explicaven amb detall, emocional i vibrant que va abarcar des del naixement del blues a la riba del Mississipi fins a l’esclat a Manhattan i a Harlem el 1929. Música d’arrel nascuda del dolor i de la lluita per la llibertat i la justícia.[+info].

Els concerts continuen el mes de maig amb Paula Ferré, al Harlem  (Divendres 3 de maig), i concerts a diversos llocs de Catalunya,

Durant el mes d’abril han tingut lloc, com als dos mesos anteriors, les dones han tingut una presencia destacada. El  concert de Mar Gómez i Isabella Privitera,  van actuer el  5 d’abril, al Harlem Jazz Club. Dues cantants, una valenciana i una altra italiana, fan un viatge entre els temps i les històries duals que es barregen en present amb les seves veus[+info].

Namina Sextet, amb un grup de gran nivell, van tenir molt d’èxit a Luz de Gas, el divendres 5. Blues, música brasilera i jazz conflueixen en un directe hipnòtic i una personalitat única a través d’un viatge que beu de les arrels i les transforma.
Durant aquest mes Barnasants també ha presentat actuacions en diversos espais dels barris, dues cantants peruanes. Miriam Quiñones  van estar a la Biblioteca Garcia Marquez el dimecres 10   i Luz Maria Carriquiry, al Centre Cívic Sagrada Familia,  el dijous 11. El duet valencià , amb el cantautor Tomàs de los Santos i l’actriu i directora teatral Elsa Tronchoni va celebrar l’obra del gran poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit, hi seran a l’Espai Assemblea de la CONC.  20h. [+info]

Cal destacar el concert  homenatge dels  50 anys de la Revolució dels Clavells, del dissabte 13 d’abril  al  Teatre Joventut (l’Hospitalet) · 20 h · Recital especial i col·lectiu amb direcció artística de la cantant Núria Piferrer ‘Névoa’ amb motiu del 50è aniversari de la revolució portuguesa.La matinada del 25 d’abril de 1974 el poeta i periodista moçambiquès Leite de Vasconcelos va fer sonar al programa Limite de Rádio Renascença la cançó prohibida “Grândola, vila morena”, de José Afonso, el senyal que la revolució ja no tenia marxa enrere i que ‘o povo é quem mais ordena’. Un espectacle emotiu, fraternal i reivindicatiu [+info]

Al Tradicionarius les cants han tingut molt protagonisme:

Cal destacat la col.laboració de Barnasants amb amb el Tradicionarius durant aquests mesos. És molt recomanable el concert, el 21 d’abril (19h) de  la cantant Maria, a l’Auditori de Barcelona . La veu de la valenciana, sigil·losa, trencadissa, delicada, rica de besllums i subtilesa, enamora per la revisió del folk tradicional del segle XXI. també el 21-La cantant Maria Ley hi serà al Harlem Jazz Club; i el 24 Berta Sala a la Nova jazz cava, de Tarrasa.

Per part del Festival Tradicionarius  cal mencionarel concert, del 12 d’abril ( amb  Entrada gratuïta) a a violinista Coloma Bertran – amb el seu projecte Ball Violoop, on proposa reprendre uns hàbits tradicionals de ball amb violí sol des d’una estètica contemporània – i el grup Trèvol – grup emergent i jove que vol treballar el seu llenguatge i crear un repertori propi – van resultar aquest hivern guanyadors de les noves residències de creació convocades per l’SGAE i el CAT Tradicionàrius. En aquest assaig obert, podreu veure el resultat d’aquestes residències i fer-vos una idea del camí que seguiran amb els seus projectes. El grup Scarteen The Sisters, actuen també al local  de Gracia, el 19 d’abril. Elles són un quartet de corda dins d’un duet: dues veus, una viola i un violoncel. Sense masses més elements, les dues germanes creen un món molt propi, on tothom se’n pot fer còmplice. Es podria anomenar indie, Folk, Pop i jazz-fusió, però cap gènere les escau del tot.

Un festival per  a recordar

Les Kol·lontai var inaugurar un Barnasants amb un esperit feminista i reivindicatiu, el 26 de gener. Un any més, el Barnasants omple de música i cançó, de diferents generacions, gèneres i estils, i celebra la bona salut de la cançó d’autor amb més de 100 actuacions, més de 40 presentacions i mantenint l’esperit confederal i internacionalista. Cal destacar en aquesta edición les dones són protagonistes tant a nivel individual com amb grups muicals i están en el 60% de les actuacions. Consultar el PDF de la seva participación en la programació.[+info]

Barnasants, el festival de cançó d’autor que es va iniciar  el 26 de gener arribarà fins a finals de maig. Un any més, el festival hi és a  grans espais d’actuació habituals de Barcelona (Teatre Joventut, Luz de Gas, Auditori, i Auditori Barradas, s’efegeixent  altres de proximitat a ciutats com Viladecans, Vilafranca, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Gelida, Olesa de Montserrat, Tàrrega o Mataró, entre d’altres. https://barnasants.com/ 

Una de les novetats importants d’aquesta edició ha sigut la celebració del 8M, el Dia de la Dona, amb la presentación del primer concert accessible en Llengua de Signes, de la mà de l’Associaciò Sociocultural ENCANTADES. El Casinet d’Hostafrancs acollirà l’actuació de la versàtil cantant Paula Domínguez i de les intèrprets de llengua de signes catalana Eva García Codorniu i Anna Griera, amb la col·laboració d’associacions de persones sordes com Cerecusor.

Barnasants ha presentat prop de 50 estrenes o presentacions de nous treballs, en una programació que proposa prop de 120 actuacions. Entre aquestes presentacions trobem artistes consolidats al costat de nous valors i propostes emergents. Destaquen aquí noms com Rafa Pons, Carles Denia, Alba Careta i Henrio, Ivette Nadal, Verdcel, Borja Penalba, Marc Parrot amb convidats, Renaldo & Clara, Miquel Gil, Cris Juanico, Pau Alabajos, Andreu Valor, Tomeu Peña, Clara Peya o Eduard Iniesta, amb una nova proposta molt personal i singular. La recta final del festival, concentrarà un cartell destacat i ple de novetats: Paco Ibáñez amb Claudi Martí, La Petita Festa de Gemma Humet i Toti Soler i el concert de fi de gira d’Ismael Serrano.

esta imagen corresponde a la autoría de DUNA VALLÈS MESTRE

Com cada any, Barnasants respon al seu esperit confederal i hores d’ara ja estan previstes actuacions al País Valencià, on cal destacar la presencia d’Albert Pla a Ondarra. A més, com en cada nova edició, el festival proposa un País Convidat, que en aquesta ocasió recau en Perú, per establir novament connexió entre la realitat cultural i social del nostre país i la d’Amèrica Llatina. Javier Lazo, Amaru Angoitia, Gaddafi Núñez, Myriam Quiñones, Luz Maria Carriquiry, Omar Camino, Juliette Robles, Gabriel Tito Iglesias i Chabuca Negra, son els artistes peruans programats al festival.

Consultar Programació a   https://barnasants.com/programacio/

(*) foto de Portada Sivia Marsó