Iniciem l’any 2022 amb presentacions de bons llibres publicats per dones.

Parlem de dos llibres de dones que es presenten aquest mes. Són novel·les sobre dones, una és de Juana Gallego Ayala, amb “Muere una mujer”, un relat de ficció, que podria ser real, amb protagonistes que tenim al nostre costat. I l’altra és “Tres Generaciones Rebeldes”  de Montserrat Fernández Garrido, una història real emocionant, que recupera la memòria històrica en femení i visibilitza  i reivindica la vida de la seva àvia, de la mare i la d’ella mateixa. Són també  tres  generacions de dones, amb trajectòries en les quals ens podem reconèixer, per les seves vivències, maltractaments o per la repressió que han sofert. I totes han lluitat per tirar endavant. Són els nostres referents.


El dijous 13, en la Llibrería Pròleg, a les 18.30h, es presenta en una taula “Muere una mujer”, de Juana Gallego. La novel·la mostra una mirada edificant i autentica sobre el tema de la violència contra les dones, que lamentablement segueix de plena actualitat-I del qual s’han publicat investigacions i assajos però molt poca literatura de ficció, que mostri la problemàtica tal com és manifesta quotidianament. Es parla molt de forma puntual o en debats, dels maltractaments i de la violència envers les dones, però en realitat la  literatura en general, encara no li ha prestat l’atenció que mereix. És una qüestió que ens dol, així i tot continua arraconat i encara molt incomprès…En aquesta novel·la, Gallego tracta d’il·luminar un tema tant fosc com repetitiu, centrant-se en la història de tres dones d’una mateixa família, de tres èpoques diferents, enfrontades a un mateix problema. Contà la història d’Antonia-Amanda, una jove que torna al seu poble després d’haver sofert un intent d’assassinat per part de la seva parella. Allí rememorarà la seva pròpia història i descobreix que el seu cas no és el primer en la família, sinó que connecta amb les experiències de la seva àvia i la seva tia, víctimes d’una violència quotidiana durant tant i tant de temps silenciada.

Juana Gallego, va néixer a Màlaga, és professora de periodisme de la UAB, feminista i articulista, experta en gènere i comunicació. Tal com ella mateixa explica al seu blog,  “Muere una mujer” és la seva primera novel·la de ficció, però ja havia publicat alguna altra de relats i amb molt sentit de l’humor.  L’autora aporta una llarga llista de publicacions i assajos feministes i amb una gran recerca darrere. Sobre el tema dels assassinats de dones va publicar un assaig amb la col·laboració amb alumnes seves de la facultat, que van tractar d’esbrinar el que va passar amb  aquestes dones abans i després de ser un “número” més, víctimes irrecuperables de la violència de gènere-  Consultar: Blog Juana Gallego.

La memòria de les dones antifranquistes i lliutadores

El dimecres, 19 de gener; Montserrat Fernández  presenta “Tres generaciones rebeldes”, a la Casa del Libro (*)

Montserrat F. Garrido, és advocada i una activista feminista de llarga trajectòria. Quan va publicar el llibre, al mes passat -després de molts anys de recerca- no esperava que la seva publicació tingués tant d’èxit i repercussió. “Tres generacions rebels”, recupera la memòria, de les seves predecessores, sobretot de la seva àvia i de la seva mare, represaliades i empresonades per les seves idees, i per estar casades amb lluitadors antifranquistes declarats, i també parla d’ella mateixa, de la seva infantesa en una barraca de Barcelona i de la seva lluita posterior. Ella és néta d’un reconegut maqui de Granada: OllaFria. I és allà  on va començar la seva història. Per aquesta raó la primera presentació -que va tenir amb gran èxit de públic i repercussió en mitjans- va ser en aquesta ciutat, on Montserrat es va emocionar amb el bon acolliment del llibre i amb el testimoniatge de moltes persones que es van acostar a ella per a explicar-li coses d’aquella època que ha quedat sepultada en l’oblit.

En el llibre Montserrat recupera la memòria familiar, però també els seus 45 anys d’activisme feminista. I vol dedicar aquest llibre, sobretot, a les més oblidades, a les mares, esposes i filles dels homes perseguits per les seves idees polítiques, represaliades elles al seu torn. Dones anònimes que van ser les pioneres de la lluita contra el feixisme primer i contra la dictadura franquista després, lluitadores que no van cedir a pressions ni a les persecucions. Totes aquestes dones d’abans obstinades a fer un món més habitable i a recordar d’on venim…

L’autora va néixer en la Maternitat de Barcelona, com a «filla de pares desconeguts», quan no ho era, i va estar a punt de ser venuda a una família, així i tot la seva mare va poder escapar amb ella. Van viure 15 anys en una barraca i després altres deu anys en un barri marginal de Badalona. És filla i néta de represaliats polítics pel franquisme que van lluitar en favor de la Segona República i van ser cruelment perseguits. Néta del mític guerriller granadí Ollafría, que després de nou anys en la serra va fugir en pastera al Marroc amb tres dels seus homes. L’àvia Leonor va ser torturada per la Guàrdia Civil i condemnada a vuit anys de presó per ser la seva esposa. María, la filla major de la parella, va ser empresonada sent menor d’edat. El pare de l’autora va ser condemnat a 12 anys i un dia de presó per alçar-se contra els colpistes franquistes.

Gràcies a la ideologia i els valors de la seva família, als ensenyaments dels seus progenitors i a la militància feminista, alhora que era una lectora voraç, va poder començar una carrera universitària quan tenia 33 anys, ja casada, i estudiar Dret en la Universitat de Barcelona mentre continuava treballant i militant. Va exercir com a advocada, especialitzada en la defensa dels drets de les dones i dels seus fills, i va viatjar per tot el món com a dirigent i conferenciant feminista.
(*) Presentació a Casa del Libro, 19 hores. Confirmar assistència per mail: activitatsbcn@casadellibro.com

[Més info a Granada Hoy i a La independent]