“Instinto maternal” es l’última pel·lícula de Olivier Masset-Depasse, thriller  d’època amb ressons d’Alfred Hitchcock.

Brussel·les, començaments dels anys 60. Alice i Céline, a més de veïnes, són dues bones amigues. Per això, els seus fills s’han criat com a germans. No obstant això, el que sempre ha estat una bella amistat comença a enfonsar quan Maxime, el fill de Céline, mor de manera tràgica amb Alice com a testimoni del terrible succés.

Exemple de la bona salut del cinema belga aquest Instint maternal, i especialment del thriller, una cinematografia que no sempre es valora adequadament, ni es coneix, i de la qual hi ha obres tan rodones com les Ardenes, per exemple, que no va arribar a estrenar-se per misteris de la distribució. Instint maternal té millor sort i el seu director Olivier Masset-Depasse construeix una pel·lícula sòlida, un thriller psicològic, que va creixent a mesura que avança en un itinerari que va des de la comèdia de costums, en els primers minuts, a un drama familiar quan té lloc un fatal accident, i acaba amb pur cinema negre quan una de les protagonistes ensenya totes les seves cartes i veiem quines són les seves intencions. Una variació sobre les aparences enganyoses.

Instint maternal, i homicida, podríem dir, parla de l’amistat entre dues dones i veïnes en la Bèlgica dels anys seixanta, mestresses de casa (aquest rol està molt accentuat en ambdues) amb marits acomodats, Alice Brunelle (Veerle Baetens), dona hiperactiva, i Céline Geniot (Anne Coesens), reservada, enigmàtica i una mica melancòlica, que comparteixen una mateixa casa aparellada i fills d’edats similars, relació que es trunca quan un fatal accident afectarà Céline i aquesta culpa de negligència a la seva amiga Alice . L’amistat es quartera per aquest fet dramàtic i dolorós, i el drama dóna pas a una història negra que gela la sang de l’espectador quan es comenci a donar compte de que l’aparent paranoia d’Alice cap a Céline no és gratuïta [Llegir al complet la crítica publicada per Josep Luis Muñoz, a Culturamas].

En Barcelona, la pel·licula es pot veure a Sarria Multicines.