Cal tenir en compte grups musicals femenins als propers festivals

El festivals d’estiu  han acabat i s’anuncia l’inici  i la programació del Festival de Jazz de Barcelona 2023 .

El festival més clàssic d’estiu a la ciutat és el MAS i MAS FESTIVAL  ha omplit la ciutat de millors concerts de jazz, blues i flamenc . Anuncia la cloenda final amb concerts com  el de Why We Speak , amb Nyah (Aytana Lopez) al Barts, el divendres  1 de setembre. Aquest grup   reflecteix la idiosincràsia de la programació estable de música urbana al Jamboree  “Parlem del que som,” expliquen els organitzadors d’aquest esdeveniment, “del que creiem i el que veiem; diem el que pocs s’atreveixen a dir,” afegeixen, i continuen: “Parlem de discriminacions racials, crítiques socials, i també de la quotidianitat, les decepcions i l’amor. Cadascú té una història per explicar en funció de les seves arrels i d’on ve.

”D’altra banda al concert Oficial de Claussura del dissabte 2 de setembre també compta amb i invitades de luxe, com. Carme Canela  El concert  “Tribut 50 Anys Zeleste & Homenatge a Jordi Bonell”, al Paral·lel 62, compta amb un impressionant cartell d’invitats [Consultar la info al Festival]

El concert del divendres és  en clau de música urbana i està bàsicament, a càrrec de dones: Mara Valenzuela, DJ i cantant de procedència peruana, amb un xou en què presenta una diversitat amplia d’estils —de la música afroperuana al jazz, passant per la bossa-nova, el son, funk, garatge, house, etcètera—, Nyah, d’origen valencià, cantant revelació de l’escena del r&b i el neo-soul a Barcelona, i Cecé & The Soul Kitchen, amb arrels a l’Argentina, Veneçuela i Colòmbia, una de les millors bandes locals de r&b, hip-hop i neo-soul.i el de clausura final  del dissbate 2: . Com cada any els concerts programats omplen de gom a gom, sobretot,  les sales Jamboree I Tarantos. Ara fa exactament vint anys va néixer a Barcelona un festival a l’agost, en format, bàsicament, de club i amb una paleta de gèneres i estils impensable en altres grans esdeveniments amb més de 150 actuacions repartides entre el 27 de juliol i el 2 de setembre.. Cal tenir en compe que per aquest concert s’ofereix entrades al 50%, a travès de la página del Concert , y clicant el Codi de descompte MASIMES50 [Mirar el Vídeo a Youtube].

Les dones han sigut protagonistes de molts del concerts del Festival. Malgrat que no van a participar a l’apoteosic concert d’inaguració, al Palau de la música, d’homenatge a Mingus Fomentor, ja que entre una escollida Bing Band de 61 músics, tots ells d’altíssim nivell, no ni habia cap dona. Pero les cantants amb el seus grups han tingut un gran protagonsme al Jamboree i a Kis Tarantos, Durant el mes de juliol han actuat  Johanna Kergroach com a directora & cantant d’un grup queva oderir 3 actuacions, així com  La Maga (28) i Susana Baca (29). I en agost es compta amb Lara Taylor (11) ,  Giulia Valle  (11), Anggie Obin (18). I  Carmen Lancho (22). En total unes 8 dones, malgrat que elles són les protagonistes de les actuacions de Flamenco en Tarantos  i  de les nits al Moog. També participen com invitades als concerts  el concert de clausura, del 2 de setembre: Mireu la programació a Agenda.

Una tardor plena de Jazz amb una representació d’alt nivell

El Festival de Jazz de Barcelona,  s’inicia el dilluns 18 de setembre amb el Concert de Woody Allen , que s’anuncia ja amb les localitats esgotades. Pero cal tenir en compte que la programació, que també en aquesta edició es propossen actuacions d egran nivell fins el primers mesos del 2024. cal seguir la info que el Festival  publica al  seu Facebook, i comprar les entrades amb antelacio. I ja imformarem més aviat dels concerts programats, sobretot dels protagonitzats per dones.

[Mireu la foto de portada, del concert del 15 de novmebre de la Sant Andreu Jazz Ban, al Palau]

Ens acomiadem de l’estiu

Cal destacar la presència de les dones al nou Festival ALMA, que s’ha realitzat  al Poble espanyol de Barcelona, fins a finals del mes juliol. El dijous 27 de juliol va actuar  Goran Bregović , acompanyat de les dones de Balkan Paradise Orchestra, que van estrenar  Catarsis.   També subratllen que entre els 15 concerts programats a 4 dones més: Zahara (Rave) +Delaporte (Las Titanas), dissabte 15, Anastacia, diumenge 16 i Toquinho & Camilla Faustino, el dimarts 25. 21.30H  [+info]

Talents Jazz a La Pedrera, va se un festival que va començar al mes de juny  i va finalitzar el 18 d’agost. Dels 22 concerts de jazz al preciós terrat de Gaudi, cal destacar la presència d’algunes dones cantants i formant part de grups com Raval Flamenco Jazz, 6; Sara Lilu, 7,  Julia Nar i Tim Giro,  14;  Marta Duran Quartet, 21; The Yes Octet, 27 ; Aura Biel Quartet,  28  (tot el mes de juliol) i Maria Esteban Quintet, 18 d’agost [+info].

Durant aquest estiu cal recordar  al Festival  Les Nits de Barcelona que s’ha fet durant juliol als jardins del Palau de Pedralbes, Fins el 27 de juliol s’ha pogut gaudir d’un extens cartell, de 26 concerts en el que  han destacat 9 noms de dones, com sóm Alizzz, Natalia Lafourcade, Ainoha Arteta,  el grup Mahantan Transfer, Sara Roy, Gloria Trevi, Melody Gardot  i Meritxell Neddermann. Cada dia s’ha pogut gaudir d’una àmplia oferta gastronòmica del Village, amb restauradors com Deleito, Kao i Nomo, entre d’altres, i en un ambient jove i festiu!

Festivals a tot arreu de Catalunya

Molt a prop de Barcelona, durant els mesos de juliol, agost i setembre s’ha gaudit d’ una boníssima programació de musical, des dels Festivals més reconeguts fins als esdeveniments més petits, que propossen actuacions amb molt bon preu,  que són les aquí destaquem, sobretot, perquè disposen de menys publicitat, i les dones són cada vegada més protagonistes.

A Calella, des del 22 de juny al 26 d’agost ha tornat el NEC,  al  bonic escenari del Far i en altres escenaris Anna Roig, Elena Gardel,  Martirio, Sara Roy, Meritxell Nedderman, Delafe, Marina Keer, Ombra i Guilia Campana, Mireia Feliu i clausura Paula Grande , el 26 d’agost.   [+info ]