Ha publicat 3 llibres electrònics sobre els seus viatges a 3 comunitats.

Com a antropòloga i foto-periodista, Anna Boyé al llarg dels últims 20 anys ha estudiat i viatjat a les societats matriarcals que encara hi ha en el món. Ara presenta tres publicacions, amb el relat dels seus viatges i amb precioses fotografies. Ha triat el format electrònic E-Book, perquè la seva adquisició sigui assequible a tothom. Els tres llibres aprofundeixen sobre la comunitat matriarcal Minangkabau, a Sumatra (Indonèsia), la societat matriarcal Bijagó a Guinea Bissau i les comunitats Quero i Huilloc, al Perú.

Cal destacar que el dissabte 4 de maig (16,30_28,30h) ,  presenta Plural 21, un taller, i l’estrena del Documental : Las herederas: la tierra de las hijas.  Obert a tothom (Degut a l’aforament d’aquest local és necessària inscripció prèvia a Plural 21.Mireu a baix (*)

D’una forma o una altra, la recerca que ha realitzat Boyé es considera excepcional i interessa a diferents tipus de públics, sobretot a persones investigadores, a als estudiants, així cm a gent gran que participa a les Aules Universitàries, que han omplert, per exemple, l’aula magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Ara té anunciades noves conferències*.

Els llibres i els seus documentals reflecteixen la seva experiència personal i el que ha compartit el día a día amb les dones d’aquestes comunitats. ”Sempre he sentit la necessitat d’entendre el perquè de la greu discriminació que sofreix la dona en el món –explica- I en aquesta recerca he trobat comunitats on les dones són el pilar que estructura la societat, dones que són reconegudes per la seva saviesa, per l’habilitat que mostren en la gestió de l’economia, en el treball i en l’organització de la societat i de la llei”.

Anna Boyé, que des que fa molts anys es va interessar per les religions, ha viatjat a diferents països del món, com a l’arxipèlag de les Bijagós, enfront de les costes de Guinea Bissau (on va tornar l’any passat per a saber com havien evolucionat les famílies que va conèixer). També ha visitat a les dones mosuo en el Llac Lugu, al sud de la Xina; a les poderoses dones de Juchitán a l’istme de Tehuantepec, al sud de Mèxic. A Indonèsia, a l’oest de l’illa de Sumatra ha realitzat i organitzat diversos viatges antropològics, i ha pogut comprovar l’evolució de la comunitat minangkabau, una comunitat musulmana de més de 4 milions de persones. La major comunitat matriarcal que es manté i ha d’eludir la pressió de l’Estat patriarcal indonesi.

Amb aquests viatges ha comprovat que els matriarcats sobreviuen i “que les dones que governen les seves vides mantenen l’essència de l’equitat entre l’home i la dona. En alguns casos dirigeixen elles mateixes tota la vida comunitària, i els homes estan d’acord. Totes les decisions es prenen per consens”. Boyé aclareix que “Matriarcat no significa el contrari de patriarcat. Les societats matriarcals demostren que hi ha una altra manera més justa d’organitzar la vida, on l’”ésser” és més important que el “tenir”, i compartir en igualtat és una cosa natural i acceptat per tots”. Ara a l’octubre organitza un nou viatge a la comunitat minangkabau de Sumatra.

El seu últim viatge com a antropòloga ha estat per a conviure amb les dones indígenes quero i huilloc, en Cuzco, el Perú. Allà va disposar més tard una ruta a aquestes comunitats amb un petit grup de persones.

Matriarcats, és un projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic per a analitzar la quotidianitat d’aquests grups.

*Conferències:

–>Dijous 4 d’abril, a la Facultat de Ciències de la Terra, a l’Aula Magna, a les 17h. I el dimarts 16 d’abril, a la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB, a la Capella, a les 17h.

En aquestes conferències obertes al públic va mostrar imatges d’alguns dels documentals que ha realitzat.

* Tallers i documentals

(*)  A Plural 21. Dissabte 13 d’abril, (13,301,30h)  taller  i documental: “Comunitat Matriarcal Bijagó, 16 anys després (2005-2021)   El 4 de maig (16,30_18,30h) , i també obert a tothom, presenta  altre taller, i l’estrena del Documental : Las herederas: la tierra de las hijas També a Plural 21

Degut a l’aforament d’aquest local és necessària inscripció prèvia a Plural 21, escriure a: info@plural-21.com. Plural 21 es troba al  Passatge Gaiolà 24 local.[+INFO]

Text; Julia López Tremols, Fotos : Ana Boyé

+INFO.

*Llibres E-Books Matriarcats.
* Info sobre el proper viatge a Sumatra:
Info sobre els seus viatges i vídeo conferència  Universitat de Barcelona
* Video anterior Presentació Plural 21
* Video de conferencia UB: Viatge a les societats matriarcals.

NOTAS

->Aquest article també ha sigut publicat a LA INDEPENDENT.

-> I en castellà a 39 y Más: