Per a commemorar el Dia Nacional de la Dona Africana, han parlat diverses dones, a Barcelona.
En la 5ª edició de “La Mujer africana de Ayer, Hoy y Mañana” organitzada pel Centre Euro Àfrica, el dijous 12 de juliol, a l’Hotel Catalonia de l’eixample barcelonès van parlar dones representatives de Ghana, Xina, Equador i Xipre. Amb aquesta jornada es volia donar visibilitat a la lluita per la igualtat, el progrés i els drets humans de les dones africanes, i també de tot el món. Per això és va donar la paraula a dones notables, que estan assumint responsabilitats d’alt nivell, i algunes ocupen càrrecs en institucions europees. L’acte va ser presentat per Divaika Kiemba Dina, president del Centre Euro África. I Abans d’iniciar-se la taula va tenir lloc una petita actuació
a càrrec de la coral de nens i nenes de Benín: Benín gBé (Voces de Benín), que havia portat la Fundació Juntos por la Vida.
La Taula: “Dones del Món amb un mateix somni“, va comptar amb Elizabeth Adjei, Embajadora de Ghana en España, Leticia Chen, presidenta de la Cámara para cooperación Hispano-China; Marianita de Jesús Alvear, Vicecónsul General del Ecuador en Barcelona; Koula Sophianou, Embajadora de la Rep. de Xipre en España.
Posteriorment Clara Arnal, presidenta Fundación Juntos por la Vida, que va portar la Coral a Barcelonava explicar al públic sobre el projecte de la Coral Benín gBé, i van invitar al públic assistent al primer concert més llarg que oferian en el nostre país, a Casa Rusia (Mirar Info del Concert ).
Al final de l’acte, va tenir lloc la Clausura amb Birame Boye, que forma partdel comitè científic del Centre Euro Africa.
En el context del dia internacional de la Dona africana, promulgat per l’Organització per a la Unitat Africana i per les Nacions Unides, el 31 de juliol de 1962, l’associació Centre Euro Àfrica, ha organitzat per cinquè any consecutiu un esdeveniment dedicada a la Dona Africana, o sobre les dones africanes en general, visquin on visquin, però també sobre les dones, en general, i el seu necessari apoderament social i personal.
A Àfrica el dia internacional de la Dona Africana és una festa nacional, que en diverses ciutats com Londres, Quebec, Nova York, Washington es realitzen trobades acadèmiques i culturals que poden estendre’s setmanes. A Barcelona, el col·lectiu africà, cada any fa visible la festa desenvolupant un programa obert a la ciutadania.
L’acte del dijous 12 a Barcelona va ser el primer d’una serie de tres, que es desenvoluparan a 3 ciutats diferents, la segona part a Xàtiva, el 3 d’octubre, i la tercera part a Palma de Mallorca, el 4 d’octubre de 2018.
L’objectiu d’aquest esdeveniment és transversal, donar visibilitat a la lluita per la igualtat, el progrés i els drets humans, de la dona africana, i reivindicar-la com la primera promotora dels canvis culturals. Elles són les protagonistes, clau del canvi, en tots els aspectes de la realitat social, cultural i econòmica dels seus països, la seva participació en el desenvolupament ha estat en gran manera invisible.
El projecte és part dels objectius del Centre Euro Àfrica, per reforçar la integració, la cohesió social i l’apoderament de les dones col·lectives, especialment africanes, promovent l’intercanvi intergeneracional i treballant contra els estereotips i les actituds racistes, cada vegada més presents en alguns sectors de la població.
Consultar pdf del programa.01euroafrica_Sobre el evento (ciudades )
Al final de l’acte es va presentar un llibre molt recomanable: “Reinas d’Àfrica” i es va oferir un vi als assistents.