La carrera per a trobar una vacuna contra el coronavirus s’accelera, hi el nostre país no vol quedar-se endarrere.
Sis projectes es troben en la fase més avançada per presentar la vacuna. Rússia assegura que ja l’ha desenvolupat. China i el Regne Unit, també asseguren que ja estan a la fase final. Encara que no es sap qui es portarà “oficialment” el gat a l’aigua, i si la organització Mundial de la salut (OMS) només avalarà una vacuna o promourà diferents models.
El que de moment sembla segur es que en el nostre país també hi ha 10 projectes d’investigació en fase avançada. D’aquests projectes, tres es desenvolupen a Catalunya, i tots presenten liderats per homes, però caldria descobrir el nom i cognom de les dones amb les que estan treballant colze a colze.
Les tres mares de la vacuna contra el covid-19
Descobrir a les dones que estan al darrera es el que ha fet Carme Jané, al article publicat a El Periódico. Una britànic, una estatunidenca i una xinesa competeixen per desenvolupar l’antigen. I alguna d’elles, com la britànica confessa que ja ha provat la vacuna en el seus fills.
A nivell mundial sembla que si el món trobà una vacuna efectiva contra el covid-19, serà gràcies a una dona. Així ho demostra el fet que els tres grans projectes actualment en fase d’experimentació en humans reconeguts per l’OMS estan dirigits per científiques. La xinesa Chen Wei, la britànica Sarah Gilbert i l’estatunidenca Kizzmekia Corbett competeixen per ser la mare de la vacuna contra aquesta pandèmia que ha causat efectes devastadors en la salut i l’economia mundial.Les tres possibles futures candidates a premi Nóbel han barallat dur per arribar pel cap alt de la recerca immunològica i el seu treball està ara sota el focus de les esperances mundials. Els seus estudis, vinculats a diferents organismes i amb el suport de destacades farmacèutiques, han passat ja a fase tres i estan provant-se en humans.
Chen Wei, a la qual sobrenomenen la ‘Terminator’ dels virus, és la més mediàtica. És l’esperança xinesa. Epidemiòloga i general de l’Exèrcit xinès, té 54 anys i es va donar a conèixer durant l’epidèmia del SARS del 2003, gràcies a un desenvolupament seu que va salvar milers de vides entre els militars: un gel aerosol que va impedir que les persones contraguessin la malaltia. Des de llavors, és la màxima responsable de la lluita de la Xina contra els virus i ha bregat també contra l’ébola i el antrax.
Kizzmekia Colbert, una científica que s’ha convertit en el mirall afroamericà de la investigació
Vint anys més jove i afroamericana és la responsable de l’equip científic del Govern dels Estats Units que dirigeix la cerca de la vacuna per al covid-19 amb la farmacèutica Moderna.
Corbett, nascuda en un poble rural de Carolina del Nord com la major de set germans i un nom inspirat en la sèrie ‘Arrels’, es va llicenciar en Biologia i Sociologia per la Universitat de Maryland gràcies a diverses beques, i va començar la seva carrera científica estudiant les conseqüències del dengue, una febre hemorràgica, sobre el terreny, a Sri Lanka.
Sarah Gilbert, representa la tenacitat europea. Britànica i pèl-roja, de 58 anys, i molt discreta, la doctora Gilbert és des de fa anys candidata al Nobel perquè és l’autora de la vacuna universal de la grip, que no requereix ser alterada cada any perquè estimula el sistema immunològic contra la grip estacional.
Biòloga i bioquímica, ha treballat amb un peu en la indústria farmacèutica britànica, on ha arribat a crear una petita companyia, i amb l’altre en la Universitat d’Oxford, on és professora i investigadora principal i dirigeix un equip de 300 investigadors. [Seguir llegint a El Periódico]
Dones protagonistes de la recerca al nostre país
A l’estat espanyol i a Catalunya, tant la investigació oficial com la privada, compten amb equips d’investigació en els que hi integrades moltes dones, i algunes son co-responsables de la recerca junt als seus caps, que son el que figuren a nivell mediàtic. Com sempre.
Un consorci format per l’Institut de Recerca de la Sida: IrsiCaixa, que porta Bonaventura Clotet, i que ja porta 6 mesos treballant intensament per trobar una vacuna eficaç, que treballa junt a Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, que cerca bovines mitjançant VLP (de l’anglès Virus-Like Particles), que són partícules dissenyades en el laboratori a partir de l’estructura del virus però sense capacitat infecciosa. Aquestes VLPs tinguin en la seva superfície la proteïna Spike del SARS-*CoV-2 perquè, volen demostrar que s’administran, el sistema immunitari reconegui la proteïna del virus i generi resposta de rebuig. Aquest projecte encara no ha iniciat les proves amb humans. [+info]
L’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de l’Hospital Clínic de Barcelona coordina un projecte que utilitza ARNm (àcid ribonucleic missatger) per a induir la producció d’anticossos enfront del SARS-*CoV-2. Gràcies a mètodes computacionals, els investigadors busquen identificar les parts del virus que indueixen a la resposta immune més efectiva. El seu objectiu és entrar en fase d’assajos clínics enguany. A l’equip liderat per Felipe Garcia treballen moltes dones [+info]
El projecte CoviNanoVax, de la Universitat Ramón Llull, un projecte liderat por el Dr. Salvador Borrós y la Dra. Cristina Fornaguera, cerca una vacuna de ARNm (ARN missatger) basada en nanopartícules polimèriques que actuen com a vectors. Així, aquestes partícules serien capaces d’encapsular material genètic i transportar la vacuna fins a les cèl·lules. CoviNanoVax, és un projecte del departament de Bioenginyeria del centre universitari IQS (Universitat Ramon Llull), investiga una vacuna de mRNA basada en un nou nano-sistema, que serveixi per a la població sana en general. Com els altres projectes encara no han entrat en la fase final de proves, i encara cerquem financiació, malgrat que compten amb el suport estatal. [+info]
Sobre la situació de la investigació mundial sobre vacunes contra el Covid 19 consultar l’article de Samuel de Pilar RTVE