Cada vegada són més les dones joves que manen al sector digital.
En aquest reportatge de Marita Alonso, publicat a 20 minutos, es pregunta què fa falta per a eliminar la bretxa de gènere en el sector? I ella visibilitza algunes dones importants a l’ecosistema digital, i també subratlla que de les deu dones més poderoses del món, una d’elles és espanyola.
El paper de les dones en la transformació digital continua sent minoritari i silenciat. Parlem amb les expertes per a comprendre per què i descobrir les claus necessàries per a aconseguir la visibilitat i el poder necessaris perquè l’univers 3.0 sigui igualitari.
Les dones ocupen l’11% de lideratge
Segons un informe de l’Adecco Group Institute, en 2020, el sector IT & TELCO va ser el que més llocs de treball va generar amb un 17% de les vacants d’ocupació. Encara que s’estima que la digitalització crearà aquest any 1,25 milions d’ocupacions, els algorismes semblen haver-se oblidat de les dones, que ocupen únicament el 30% dels set milions de persones que treballen en el sector TIC a Europa. Com indica la UNESCO, aquest número no fa més que minvar a mesura que ens endinsem en els llocs de lideratge en l’univers tecnològic, on les dones ocupen l’11%. En donar un cop d’ull a les cent principals empreses de tecnologia del planeta, les dones ocupen el 6% dels llocs de direcció executiva.
“Històricament el sector tecnològic ha estat un sector masculí, i encara que a poc a poc hi hagi cada vegada més dones, continua sent-ho. Crec que cal diferenciar dues dades molt diferents: que només el 30% del sector TIC siguin dones crec que simplement és reflex de les preferències de cadascun, suposo que a ningú el preocupa que en medicina hi hagi una proporció d’un 70% de dones enfront del 30% d’homes. No obstant això, que només un 6% de llocs de direcció en empreses de tecnologia siguin dones és del tot revelador: falten referents”, qui parla és Natalia Samperiz, CEO de Semmantica i col·laboradora de Google.
La falta de referents i la poca visibilitat de les dones en aquest sector són les responsables que les anomenades carreres STEM —ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques— no siguin les que més interès desperten entre les nenes en triar els seus estudis. De fet, si fossin més les dones que accedissin a treballs vinculats a les noves tecnologies, segons estima la Comissió Europea, es crearia un creixement addicional de l’economia europea de 16.000 milions d’euros anuals. (…)
Escola de codificació per a dones
Originària de l’Àrea de la Badia de San Francisco, Katrina Walker va emigrar a Barcelona en 2016 per a explorar la creixent escena tecnològica des d’una perspectiva de ciència de dades. Per què decideix algú, que va començar com a treballadora social per al proveïdor més gran de serveis de salut reproductiva als Estats Units i que va realitzar una prova de concepte per al seu equip pilot d’analítica social al Barcelona Supercomputing Center, crear una escola de codificació per a dones? “La majoria de les escoles de codificació estan fundades per homes, per la qual cosa atreuen els homes. Si ens fixem en la demografia dels estudiants dels ‘bootcamps’ presencials de codificació, ens trobarem amb la mateixa disparitat de gènere existent en la tecnologia. [Continúa a 20 minutos en castellà. ]
L’article ha sigut publicat per Barcelonadot, a la secció DonaDot. La foto de portada, pertany a aquest mitjà
[+info: Yo jefa: Las jefas de la era digital ]