Violències masclistes: sobrevivint al patriarcat

Alba Alfageme, Natza Farré i Marta Bellvehí presentaron els seus llibres a la Setmana del Llibre Social, el dijous 9 de juny a la llibreria Ona.

Clara Congost , redactora de SOCIAL CAT, va publicar un article  sobre els tres  llibres que ens expliquen sobre feminisme  i  més sobre la violència contra les dones, Tinc algunes certeses i molts dubtes, de Natza FarréQuan criden els nostres noms, d’Alba Alfageme i la il·lustradora Marta Bellvehí  amb la seva primera novel·la Bruna Brown (Fanbooks, 2002),

Ens maten. Per ser dones, any rere any, ens maten. El 2021, a Catalunya va haver-hi un total de 16 feminicidis i assassinats de dones comesos per homes. A l’Estat espanyol, a 5 de juny, el nombre de dones assassinades per violències masclistes augmenta a 18 el 2022 i a 1.148 des de 2003. Ens maten, i fa mal; un mal punyent que no marxa.

“Com ens hem de sentir si estem cridant que ja fa massa segles que els homes exerceixen sistemàticament la violència sobre nosaltres i que el menyspreu que ara sembla petit és el que demà atorga la llicència per matar?”, escriu Natza Farré en un dels seus articles recollit a Tinc algunes certeses i molts dubtes (Ara Llibres, 2022). I m’ho pregunto jo, i t’ho pregunto a tu: Com ens hem de sentir? Per què ens hauríem de deixar emmudir, silenciar?

La resposta sembla fàcil: no hauriem. Però, com apunta Alba Alfageme al seu llibre Quan cridem els nostres noms (Univers, 2021), “els biaixos patriarcals han marcat les explicacions i els significats d’allò que veiem i, per descomptat, de la significació d’aquesta xacra”. No hem d’oblidar que les violències masclistes ens han aixafat segle rere segle, amb diferents formes però amb el mateix objectiu: el control sobre les dones. [ Continuar llegint a Social.cat].

Fotos i +info sobre autores: Marta Bellevehi a Nuvol, Alba alfageem a Público i Natza Farré  a Ara llibres,