Concentració a Barcelona  en solidaritat amb periodistes, fotògrafes i  treballadores de mitjans  a Palestina.

La plaça sant Jaume de Barcelona va acollir dimecres 7 de febrer una concentració contra els assassinats sistemàtics de periodistes, fotògrafs, càmeres i altres professionals de la informació a la franja de Gaza. La protesta s’ha organitzat en el marc de la jornada de lluita d’aquest dia ha tingut altres actes  a Catalunya sota el lema “Defensem Palestina, Estimem la Vida, Aturem el món”.

Des del 7 d’octubre l’exèrcit israelià ha matat almenys 116 professionals. La majoria d’ells professionals, comunicadors palestins i freelance que han mort a Gaza i Cisjordània. Aquesta és la xifra que reconeix extraoficialment Reporters sense Fronteres i la FIP (Federació Internacional de Periodistes)  perquè encara no està reconeguda cap llista oficial. Ara els únics periodistes que podem informar dintre de Gaza són palestins,  que gairebé ho han de fer d’una forma clandestina, i estan terroritzats. A la concentració, entre altres,  ha participat el periodista palestí Mutah Ahmed, i s’ha escoltat un missatge d’àudio des de Gaza d’Abu Salim, responsable de Seguretat del Sindicat de Periodistes Palestins, que ha relatat les duríssimes condicions de treball i de vida en què es troben els treballadors de la comunicació i les seves famílies a Gaza. “No tenim on refugiar-nos, ens localitzen i ens envien drons on estén informant. La majoria dels assassinats han sigut als seus llocs de feina, perquè cada dia els avions israelians bombardegen sense respirs els locals d’uns 50 mitjans d’informació”.

Tal com van comentar a la concentració Monica Terribas i Marina Gilabert. “Estén consentint una massacre sense precedents que ha traspassat totes les línies vermelles”. Tal com s’explica al Manifest que es va llegir. “L’estat d’Israel impedeix que hi hagi testimonis, no permet l’accés independent a la premsa internacional” i denuncia que,  “estan assassinant de manera sistemàtica els professionals del sector. De fet, en molts casos han estat morts juntament amb la família. L’estat d’Israel impedeix que hi hagi testimonis, no permet l’accés independent dels mitjans internacionals. Està sotmetent a un silenci absolut tot el que està passant a la Franja”(…)

Prou assassinats de professionals de la informació a Gaza!

El govern israelià amenaça de prohibir les emissions d’Al-Jazeera des del país i ha assegurat a les agències Reuters i France Press que no dona garanties per a la protecció dels seus equips dins de Gaza. Cosa que equival a una llicència per matar. Malauradament “als professionals no els serveix de res l’armilla ni el casc. Molt al contrari, a vegades anar protegits els converteix en un blanc perfecte”, comenten des de la FIP.

El secretari general de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), Anthony Bellanger, va declarar fa uns dies: “El nombre de treballadors dels mitjans de comunicació que han perdut la vida en tres setmanes de conflicte no té precedents. Aquesta situació ha commocionat profundament periodistes arreu del món. Ningú pot contemplar el recompte de col·legues assassinats sense sentir un horror creixent. Això és senzillament inacceptable, i el govern israelià haurà d’assumir les seves responsabilitats”.

Rosa Maria Bravo, des de la Comissió de Comunicadores Feministes 8M, i  com a representant del SPC (Sindicats de Periodistes de Catalunya), ho va expressar clarament en aquesta concentració d’uns 300 periodistes a Barcelona.  “No podem seguir sent  indiferents al patiment de les nostres i els nostres col·legues a Gaza. Estem horroritzades i sentim el deure d’expressar-los la nostra solidaritat. I també de recordar a l’opinió pública de casa nostra en quines condicions s’està informant d’aquesta guerra”.

Per a Ramón Espuny, exsecretari general del SPC, i periodista jubilat de TV3, “ aquesta concentració  i les que es facin són molt oportunes i necessàries. És la segona que es realitza d’aquest tipus. Cal seguir denunciant l’assassinat planificat de periodistes a Gaza, Cisjordana i el sud del Líban, no per corporativisme, sinó per a evidenciar que amb l’eliminació física dels comunicadors, Israel busca també liquidar la informació sobre les atrocitats que està cometent. Així ho van entendre totes les organitzacions i entitats que secunden la iniciativa”.

“Clarament Israel juga la seva guerra també en el front informatiu- ens explica A.C, periodista experta, integrada també a Comunicadores F. M, que prefereix no donar el seu nom -Els nostres col·legues a Gaza estan sent assassinats, i els que sobreviuen no tenen lloc segur, treballen sense gasolina, gairebé sense internet i és molt complicat accedir a les fonts. Tothom sap que són objectius dels drons israelians i no volen tenir-los a prop. A més han d’aconseguir aliments i refugi per a les seves famílies. Darrere de cada imatge i paraula que ens arriba des de dins de Gaza hi ha molta gent que s’està jugant la vida”. I acaba comentant que “Els nostres mitjans no tenen en compte que els bloquejos ja durant més de 17 anys. Pocs periodistes internacionals coneixem bé la Franja de Gaza i el sofriment de la seva gent durant anys. Clarament s’està explicant només una part d’aquesta guerra, i normalment només es dona la veu al Netanyahu, i al poder israelià”.

Alicia Oliver, periodista fundadora de “Periodisme Solidari, al Col·legi de Periodistes” i una de les coordinadores de la Red Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, subratlla que: “Volem mostrar la repulsa al govern d’Israel, donem el nostre suport i solidaritat als i les professionals de la comunicació de Gaza que estan vivint en una situació dramàtica”. Segons ella-com a comunicadora feminista- caldria saber quin percentatge de dones professionals han mort o estan en perill per exercir la seva professió. “Hem posat els seus noms en els cartells que es van mostrar a Plaça Sant Jaume,  però entre tantes víctimes costa esbrinar qui és qui”, comenta. El que és segur, que tots i totes tenen  famílies al darrere, com és el cas del periodista mort, Mohammad Abu Hattab, periodista d’Aljazeera – cartel que jo mateixa portava- que tal com explicava el seu pare en un informatiu de televisió, va perdre la vida juntament amb la seva esposa i fill. A més cal tenir en compte que dels 29.000 persones mortes, gairebé el 70 % són dones i nenes.

En la concentració s’ha plantat les eines de feina de periodistes i treballadors gràfics en solidaritat amb els companys de professió de Gaza. L’acte  va acabar amb un farcit de clavells a terra, que van posar els periodistes congregats.


Informadores que se la juguen a les xarxes socials,

Aquest “bloqueig” i manipulació interessada d’informació cap a fora de Palestina ha provocat que algunes persones molt joves s’arrisquin informant en directe i contínuament, sobretot el que veuen i senten al seu costat. Cal destacar als  influencers de la informació, perquè informen dia a dia i  els seus vídeos a Youtube o Instagram els miren milers de persones a tot el món.


Wizard Bisan, informadora audiovisual. 4 milions de seguidors-es. Publica gairebé cada dia, i
s’acomiada dient que espera poder continuar informant al dia següent. les seves croniques i videos emocionen [+info]

Motaz Azaiza, periodista palestí freelance. 18.5 milions de seguidors-es, és un dels més estimats. A
finals gener es va veure obligat a sortir de Gaza. Era col.laborador De URWA .
Mireu el seu Instagram  

Plestia Alaqad, periodista palestina, que sempre ha informat de Palestina, i ara viu a Australia.
4.5 Milions de seguidors. [+info] 
Doaa Mohammad. Fotògrafa que viu a Gaza, i publica molts vídeos.Te 550.000 seguidors [+info
Leali Salabi: periodista palestina en EE.UU. Amb 58.000 seguidors-es i ha publicat uns 130 posts
i molts vídeos [+info]
Eman Askan (emmasworld 101), videogràfa , influencer egípcia molt activa, 175.000 seguidors  [+info]. També publica cançons pro-palestines.

Alguns d’quests informadors/es, publiquen des de fora de Gaza perquè s’han vist obligats a fugir
de la Franja, o viuen en països veïns. Es pot trobar molta informació sobre Palestina a Instagram

Consultar +info i La Independent
+INFO i Vídeo
Veure info i video a BeTeve