Elles són protagonistes d’anuncis de neteja o com a mestresses de casa.

La publicitat s’ha convertit en un mirall distorsionat d’un món poblat de dones primíssimes, joves i radiants

Cal tenir en compte que les dones protagonitzen més del 75% dels anuncis de neteja i a penes el 29% dels centrats en activitats professionals.


Segons estudi de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació ‘Dona i Publicitat: el sexisme en les comunicacions comercials’, a més, en gairebé el 13% dels casos s’utilitza la seva imatge com a “mer reclam publicitari i d’objecte sexual”
Les dones adquireixen un rol protagonista en el 75,6% de les comunicacions comercials de productes de neteja en els quals apareixen, xifra que ascendeix a un 78,5% en el cas dels anuncis de cosmètica, bellesa i moda, i cau fins al 28,9% quan les dones representen una activitat professional. A més, en gairebé el 13% dels casos s’utilitza la seva imatge com a “mer reclam publicitari i d’objecte sexual”.

El sector dels jocs i joguines fan anuncis sexistes

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi ‘Dona i Publicitat: el sexisme en les comunicacions comercials’, presentat a octubre  2021 per l’Associació d’Usuaris de la Comunicació després de l’anàlisi de 1.605 anuncis en els quals apareixen dones, que ha estat finançat pel Ministeri de Consum i els resultats del qual són “veritablement preocupants” segons el titular del ram, Alberto Garzón, qui va abordar amb anunciants, indústria i societat civil el “sexisme” en la publicitat, començant pel sector de jocs i joguines, segons va avançar en la roda de premsa abans de la presentació.

Per part seva, el director de AUC, Alejandro Perales, va assenyalar que entorn del 10% de la publicitat analitzada en l’estudi és publicitat “sexista per conceptualització, pel tractament objectual de la dona i el seu cos, de la seva veu, i a més amb un element molt clar, que és la desvinculació d’aquesta imatge en relació al producte anunciat”.
Al seu entendre, a vegades en la publicitat “clarament es construeix un mapa de quins són els rols que ha de complir cadascun dels gèneres i determina quins són els àmbits privatius de la dona”.

Finalment, l’artista i fotògrafa visual experta en representació de les dones en els mitjans Yolanda Domínguez va recordar que els anuncis suposen una “guia ràpida de comportament” i assenyalen “què té recompensa i què es castiga en la nostra societat”.
“El simple  fet de ser visible ja implica tenir un tipus de poder, l’estar en la ment i en la memòria de les persones”, va abundar, conscient que les imatges “tendeixen a normalitzar tot allò que representen”, però també “tenen el poder d’ocultar i estigmatitzar a les dones”.

Al món de la publicitat la imatge de la dona és ben visible, però quina imatge és aquesta? A través del fons del CRAI Belles Arts han fet un petit repàs de la imatge de la dona a la publicitat al segle XX i al començament del nou mil·leni. Quins rols se’ns assignen? Reflecteix aquesta imatge la diversitat, en tots els seus aspectes o es tracta de reproduir models irreals? Què és millor en publicitat, mostrar la realitat o crear un somni? Consulta l’nforme i el Video a Youtube.

“És cert que s’ha recorregut un camí important i anuncis publicitaris de no fa pas tant avui en dia serien impensables, però encara queda molt per fer, també en aquest àmbit”, explic¡quen en aquest informe de CRAI .

Fotos publicades a aquests espais web:

Consultar : El rol de al dona a la publicitat: La Karulina.com

Dona i Publicitat a Opcions org: