Estan jubilades  i reivindiquen poder viure una vellesa lliure i allunyada dels estereotips.

Cada vegada més dones grans ho tenen clar i volen recuperar el sentit veritable de la paraula jubilar-se, que ve de jubilo, de plaer, d’alegria, d’aprofitar la possibilitat de deixar de treballar per obligació i dedicar-se al que cadascun li agrada en realitat.

L’envelliment és sovint objecte de discriminació. I en el cas de les dones, aquesta discriminació augmenta. Però cada cop són més les dones grans que reivindiquen viure una vellesa lliure lluny dels estereotips. Fer coses noves i creatives, i reivindiquen el saber fer i la seva experiència.

Als informatius de Tv3, per una vegada, han dedicat un reportatge a les dones grans perquè tal com mostra l’estadística,  de cada 3 persones grans 2 es consideren discriminades i arraconades, i d’elles, el 80% són dones.
El reportatge va començar parlant  sobre el programa de ràdio setmanal que realitzen “Les lideresas de Villaverde” un projecte de ràdio que va impulsar l’Ajuntament de Madrid, per empoderar a les dones grans.

Totes elles reividinquen que la creativitat -i poder dedicar temps- pot augmentar amb l’edat i volen mostrar les seves aportacions i propostes, així com les possibilitats d’envellir bé, acceptant els canvis del cos, continuant fent les coses que els agraden.

Al final del reportatge van donar la veu a Ana Freixas, autora de Yo vieja, un llibre que ha tingut un èxit increïble. És possible que la seva reivindicació de visibilitzar a les dones grans i denunciar que són considerables sense valor, va arribar en un temps oportú, quan l’edat  ja no és acceptada com un hàndicap que impedeix seguir creixent com a persones. A Freixas no li agrada gens el “paternalisme” de tracte a qualsevol dona que hagi complert 60 anys o el fet de tractar-les com a “àvies” (quan moltes no ho són ni se senten definides així per tenir nets”.  Cal reivindicar igualtat de tracte i reconèixer la seva necessitat d’autoestima.
Consultar el reportatge fet des de Madrid, per  Eva Pelegri i Marta Viladot TV3.
Fa uns mesos a aquest blog ja comentavem sobre la Campanya Internacional contra l’edatirme, i explicaven sobre la discriminació per l’edat a l’article publicat al Blog de Món Comunicació (30/10/2021)

Les dones grans també reclamen presència en la política

Segons el diari ARA, l’article ” Dones grans, cada cop més poder i visibilitat”, les dones grans, cada cop reclamen més poder i visibilitat, i no acepten que complir 60 anys o més les situïn al marge de les decisions polítiques i comunitàries.

Malgrat que no sigui molt habitual, cada vegada hi ha més dones grans en càrrecs importants, encara que siguin menys acceptades i més criticades que els seus homòlegs masculins. Quan Susan Zirinsky va assumir el càrrec de presidenta de la cadena CBS, el març passat, es va convertir en la primera dona que exercia aquest càrrec i també en la persona més gran que l’ocupava, amb 66 anys. El seu nomenament es va fer públic dies després que Nancy Pelosi, de 78 anys, fos reelegida líder demòcrata a la Cambra de Representants dels EUA i es convertís, així, en la dona electa més poderosa de la història del país. La notícia que Zirinsky assumiria la presidència de la CBS va arribar la mateixa nit que l’actriu Glenn Close, de 71 anys, guanyava quatre competidores més joves que ella i aconseguia el Globus d’Or com a millor actriu. Sembla que les dones grans, després d’haver estat invisibilitzades durant anys, comencen a experimentar una sensació desconeguda: el poder i el reconeixement. [+info a  ARA]

Un altre mitjà que ha publicat un article sobre aquest tema va ser el diari El Pais, comentant també sobre el programa de ràdio de les dones grans de Villaverde, amb el títol: “La rebelión de 7 abuelas empoderadas”. Cal destacar que la periodista Clara Paulini, ha utilitzat la paraula “àvies” en el títol, malgrat que el text  alaba a les dones protagonistes  amb aquestes paraules; “Estas mujeres jubiladas se han convertido en fenómeno de estudio: reivindican una madurez activa, rebelde y feminista. Juntas impulsan iniciativas vecinales, se hacen escuchar desde su programa de radio y son un referente imprescindible. Son Las Lideresas de Villaverde” [+info a El Pais]

(*) Per a saber més sobre “Les  lideresses de Villaverde”, que cada dilluns a la tarda  fan el seu programa Con mayor voz,  a OMC radio al post de Play Radio de RTVE.es. 

[+info: La Independent.]